sâmbătă , 14 decembrie 2019 - 23:06

Controverse pe seama exproprierilor de pe centura oraşului. Legăturile şefului CNANDR, Narcis Neaga, cu Tg-Jiul

neaga-narcis-(3)

Interesele care gravitează în jurul zecilor de milioane de euro pentru lucrările la „Varianta de ocolire a oraşului Tg-Jiu” sunt uriaşe şi, pe lângă firmele care au câştigat contractele cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNANDR) pentru anumite segmente ale proiectului, s-au lipit altele care fac parte dintr-un grup al firmelor agreate la vârful companiei de drumuri şi, obligatoriu, şi de către liderii de contracte.
În jurul noii centuri a oraşului s-au creat în ultimele luni tot felul de controverse, de la preţurile imobilelor expropriate şi până la încălcarea gravă a legislaţiei în domeniu, sau chiar pe seama legăturilor pe care şeful CNANDR le are la Tg-Jiu din perioada în care a activat ca inginer la două firme din oraş.

Legăturile lui Neaga cu Tg-Jiul
Pe seama cuantumului despăgubirilor obţinute de personaje care fac parte din protipendada Tg-Jiului, circulă unele speculaţii în legătură cu relaţiile pe care şi le-a conservat Narcis Neaga, directorul CNADNR în Gorj din vremea anilor ’90, pe când a lucrat ca inginer la două firme din zonă.
Mai precis, între 1985 – 1992 Neaga a fost angajatul Mirfo SA ca inginer mecanic, iar ulterior, în perioada 1992-1994, a fost responsabil marketing la SC Intercomputer SA.

Pe scurt…

…CNADNR a scos la licitaţie lucrările de construcţie la „Varianta ocolire Tg-Jiu”, iar în iulie anul trecut a fost desemnată câştigătoare firma italiană Collini Lavori SPA. După soluţionarea contestaţiilor şi finalizarea acţiunilor în instanţă, care au durat mai bine de patru luni de zile, în noiembrie 2013 CNADNR a încheiat în final contractul cu societatea italiană, preţul lucrărilor fiind de 151 de milioane de lei, adică peste 34,3 milioane de euro.
Unele surse spun că, la scurt timp după aceea, între Collini Lavori SPA şi C&I Euroconstruct SRL a fost parafat un acord prin care societatea italiană a subcontractat partea de construire drumuri din contractul iniţial societăţii româneşti. C&I Euroconstruct este aceeaşi societate care a executat şi lucrările la Varianta de Vest a centurii oraşului, pentru care a încasat aproape 37 de milioane de lei în urma a trei suplimentări succesive ale contractului.
Partea de supervizare a lucrărilor, adică un alt contract în valoare de 2,1 milioane de lei a fost câştigată, tot în urma unei licitaţii organizată de către CNADNR, asocierii Consitrans SRL & Roughton Group Ltd. Numele societăţii româneşti a apărut în prim plan în 2011, atunci când procurorii DNA au ridicat toate contractele acesteia cu Ministerul Transporturilor, adică cu CNADNR.
La începutul acestui an, CNADNR a atribuit şi contractul pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare executării lucrărilor la varianta de ocolire a oraşului Tg-Jiu. Firma care urma să negocieze şi să se ocupe de exproprieri, potrivit contractului, era Blom Romania SRL, iar pentru serviciile prestate urma să încaseze 609.706 lei. Numai că societatea Blom România SA, cea care până în urmă cu cinci ani s-a numit Blominfo-Geonet şi avea ca acţionar unic firma Blominfo A/S, cu sediul în Copengaha, a fost preluată de o altă companie daneză, care i-a schimbat denumirea în Ramboll South East Europe SRL.
De numele societăţii a fost legat, până în decembrie 2012, cel al actualului deputat PSD de Dâmboviţa, Ionuţ Cristian Săvoiu, fost director adjunct al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

facs-2

Cum a încercat CNADNR să-şi acopere ilegalităţile

Cele două firme, Consitrans SRL şi Roughton Group Ltd, ar fi trebuit să revizuiească şi să îmbunătăţească studiul de fezabilitate pentru Varianta de ocolire Tg-Jiu, potrivit documentaţiei de atribuire. Firma a câştigat aproximativ 2,8 milioane de euro şi trebuia să facă aceste lucruri şi pentru alte 12 proiecte similare din ţară.
Foştii proprietari de terenuri de pe viitoarea centură, expropriaţi la acest moment, spun că de fapt firmele respective nu au făcut mai nimic în afara de a adapta, fără succes, un proiect la condiţiile existente la Tg-Jiu. Sunt exemple concludente în acest sens, mai exact cazuri sociale determinate de incapacitatea acestor firme.
În privinţa exproprierilor, scandalurile create în jurul acestui subiect au fost mediatizate în urmă cu două-trei luni, însă trebuie menţionate unele chestiuni pe care le-a făcut firma Ramboll South East Europe SRL pentru a acoperi unele încălcări grosolane ale legii. Mai exact, Legea 255/2010 privind exproprierile de utilitate publică prevede nişte paşi care trebuie urmaţi în astfel de situaţii, etape sărite de „expropriator”, care a încercat apoi să-şi acopere urmele ilegale.
Astfel, la data de 19 august 2014, Guvernul României a adoptat hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire Târgu Jiu”, dar şi sumele individuale estimate de către expropriator, adică de către Ramboll South East Europe SRL aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată, în sumă de 12.472.000 lei, urmând ca de realitatea datelor înscrise în lista cuprinzând imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional, de corectitudinea datelor înscrise în documentele care au stat la baza stabilirii acestora, precum şi de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate să fie răspunzătoare CNADNR.
Din cuprinsul hotărârii, care îi menţionează pe toţi proprietarii, suprafaţa imobilelor acestora şi sumele pe care le au de încasat, se înţelege clar că aceasta a fost adoptată pe baza datelor oferite de expropriator, numai că acesta nu a ţinut cont de anumite criterii de evaluare a terenurilor, cum ar fi valoarea reală şi prejudiciul auzat ori preţul cu care se vând imobilele în zonele respective, ceea ce face ca expertiza să fie contestată de mai mulţi foşti proprietari nemulţumiţi, unii primind chiar un leu pe metrul pătrat de teren. Trebuie precizat că HG a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 26 august. Cu toate acestea, CNANDR i-a notificat pe proprietarii de imobile, potrivit unor adrese parafate cu data de 22 septembrie, să se prezinte la sediul expropriatorului din Bucureşti, adică al Ramboll South East Europe SRL pentru a negocia preţul în vederea exproprierii. Printr-o anexă, aflată în acelaşi plic, oamenii erau înştiinţaţi că negocierea va avea loc la sediul SDN Tg-Jiu. Întrebarea legitimă este ce să negocieze, dacă sumele individualizate au fost deja hotărâte printr-un act normativ aprobat încă din luna august?
Culmea este că adresele au fost expediate oamenilor de către un cabinet de avocatură din Timişoara, partener tradiţional şi controversat al CNADNR şi al Ramboll South East Europe SRL pe vremea când se numea Blom România SA.

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce spune deputatul Vîlceanu despre cei doi afaceriști propuși pentru Consiliul de Supraveghere al CEO: Sunt extrem de inteligenți și adaptați la ce înseamnă economie!

Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu sunt doi târgujieni susținuți de PNL Gorj pentru …

Un comentariu

  1. Tipul provine din tata securist, la Sibiu, pana in 1989 daca nu si dupa. La asa-zisa revolutie, imediat dupa Craciun, se deplasa des la Sibiu, unde vedea teroristi morti, fara „organ”, si se pare ca are si certificat de revolutionar. S-a descurcat si asta. Bravo Ponta, ai oameni unul si unul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: