miercuri , 19 februarie 2020 - 19:28

Costin Crețu: Sunt contemporan cu cea mai dificilă perioadă pe care o traversează umanitatea


După o lungă perioadă de absență din presa locală, jurnalistul Costin Crețu a acordat un nou interviu publicației noastre.

Reporter: De ani de zile ai dispărut din presă, nu mai scrii nimic.
Costin Crețu: Întrebarea ta este pe jumătate adevărată. E adevărat că nu mai scriu, iar cealaltă jumătate de adevăr este că nici nu mai citesc.

R: De ce aşa? La începuturile presei libere ai fost unul din promotorii acestei profesii cel puţin la nivel local.
C.C.: Ooo, ce întrebare… aia a fost perioada romantică a presei. Era cu totul şi cu totul altceva atunci faţă de ceea ce este acum. Diferenţa fundamentală constă în aceea că, la începuturi, cei care reușeau sau încercau să înveţe tainele acestei meserii aveau drept scop, aş îndrăzni să spun unic scop, doar satisfacția care rezulta din actul muncilor lor. Acum nimic nu mai e cum a fost. Devine înspăimântător cât de repede s-a degradat societatea ca şi concept abstract, dar şi individul din aceasta.

R: Poate ai mai îmbătrânit…
C.C.: Din păcate, nici nu exagerez şi nici n-am îmbătrânit. Este adevărat însă că am fost şi continui să fiu un atipic în raport cu toţi şi cu toate cele ce mă înconjoară. Îţi mărturisesc că mă întristează realitatea care îmi confirmă în fiecare zi că sunt unul dintre puţinii oameni sănătoşi care populează bucăţica asta de pământ în care ne sălăşluim trupurile, poate biologic îmbătrânite, cum spui tu.

R: Da, acum te recunosc… eşti la fel de modest ca întotdeauna.
C.C.: Nu ştiu dacă sunt la fel de modest, însă la fel de onest. De pildă, mi-am asumat cu seninătate defectele de fiecare dată când s-a impus aceasta.

R: Aaa, eu nu cred. Cum, ai tu defecte?
C.C.: Este foarte bine că nu crezi, într-adevăr eu nu am defecte, dar aşa le percepeţi voi, în fariseismul vostru, şi când spun că nu am defecte, mă refer la norme, nu la dogme. Și din acest punct de vedere s-ar putea reţine că sunt, de exemplu, coleric, îmi plac femeile, întârzii la întâlniri, nah, or mai fi şi altele, nu mi le amintesc acum şi nici nu cred că cineva ar fi interesat de inventarierea acestora. Cu excepţia, eventual, a celor din familia mea pe care mai mereu îi chinuiesc.

R: Şi n-o să mai faci presă niciodată?
C.C.: Nu ştiu să-ţi răspund la întrebarea asta. Mai am momente, ce-i drept, când urlă în mine revolta. Este mult prea mult ce se întâmplă acum. S-a creat un mediu artificial care va dezvolta un om în care nu vor mai funcţiona natural atributele caracteristice ale acestuia. Tot ce ţine de etică a fost dezrădăcinat din fiinţa individului în mai puţin de 25 de ani. Sunt contemporan cu cel mai greu moment, cu cea mai dificilă perioadă pe care o traversează umanitatea. Asta pot spune că într-adevăr mă îngrijorează.
Hm, presă, care presă? Ziariştii au devenit partizani, ultrașii unor interese ori altora. Dar, cine ştie, la întrebarea asta nu am un răspuns, poate mâine o să mă apuc temeinic de scris. Iată, de pildă: poliţia judeţeană, prin căpeteniile ei, împreună cu şeful ITM-ului, s-au asociat în vederea constituirii unui grup infracţional.

R: Dar ceea ce spui acum este extrem de grav. Sunt acuzaţii pe care sper că le poţi proba.
C.C.: În primul rând, nu sunt acuzaţii, ci stări de fapt. În al doilea rând, nu depinde de mine dacă le voi putea proba sau nu, ci de reacţia pe care o vor avea cei pe care i-am pomenit. Dacă o vor avea. În mod normal, ar trebui să aibă o reacţie, chiar şi una formală, cum au făcut în ultima perioadă, crezând că, astfel, în drept, îşi vor putea acoperi culpele pe care le săvârşesc în fapt. În realitate, însă, n-au făcut decât să comită falsul şi uzul de fals, creându-și statutul de indivizi care stau „de şase”, adică îi păzesc pe cei care comit nelegiuirile. Uite, de exemplu, ăsta ar fi un motiv să mă reapuc de presă. Îmi doresc ca, atât domnul George Romanescu, cât şi mai marii poliției judeţene să aibă o reacţie, să spună de exemplu aceştia din urmă din ordinul cărui secretar de stat au cerut subordonaţilor să nu constate în drept ceea ce descoperă în fapt. Să dai amendă 60 de mii de lei unui bătrân care-şi sapă cavoul pentru că cei doi care-l ajutau n-aveau carte de muncă şi unei anumite societăți, care avea sute de angajați fără contract, să nu-i dai nici un leu amendă… nu mai este infracţiune, este de-a dreptul patologie. Mă tem ca lupta PSD-ului împotriva procurorului şef DNA să nu aibă drept scop înlăturarea acesteia doar pentru a scoate, la lumina zilei, interlopii.

În fine, ăsta e un subiect, dar comunitatea noastră geme sub greutatea fărădelegilor şi a prostiei pe care o produc cei care se află în fruntea instituţiilor. Vezi, până când şi interviurile cu mine nasc dificultăţi, pentru că, în ziua de astăzi, a spune adevărul devine un act de curaj pentru mulţi. Pentru mine este încă unul de normalitate.
Nu ştiu dacă veţi publica ceea ce v-am spus ori ba, asta mă interesează mai puţin sau spre deloc. Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este ce ţi-am spus mai devreme, ritmul alert în care se degradează, mi-e teamă că iremediabil, fiinţa umană.

A consemnat Laura Andrei

Loading...

Citește și

Bugetul Primăriei Târgu-Jiu pe 2020. Ce PROPUN CONSILERII MAJORITĂȚII

Aleșii PSD-ALDE- PSRo din Consiliul Local Târgu-Jiu, cer ca reabilitarea celor două Pasarele din municipiu …

4 comentarii

  1. Doamne fereste ce intrebari retarde… reporterita asta Laura era sub birou cand iti lua interviul?

    „R: Aaa ” – Aici avea orgasm? 🙂

    P.S. Matei ti-a dat okeyu sa scrii nasoale de Romanescu? Am auzi ca el e la conducerea ziarului

  2. Pacat ca si ziarul acesta a ajuns o unealta si numai scrie nimeni pentru satisfactia personala ci doar pentru interesele unor grupari

  3. Ia sa vedem noi, ce avem aici!??! JURNALIST !?!? Simplu , DEX!!! Avem asa: a-scrie la gazeta, b(eee) – vinde gazeta! Pai daca nu o scrie si nu o vinde, cum e jurnalist??? Aaaaa, a scris😜Pai, atunci e FOSTUL JURNALIST! Si e supărat, NU MAI CITESTE😜😜😜N-ati citit niciodată îndeajuns si n-ati fost NICIODATĂ JURNALIST, domnule Crețu!Un jurnalist n-ar fi acceptat niciodată, sa mâzgălească o biata fătuca o fituica , scriind despre el ca e PIONIERUL jurnalusmului😜😜😜 Pai atunci, Emanoil Paraianu, Titu D. Milosescu, Vulcanul ce au fost, “ matusalemii presei” gorjenești! Perioada romantica 😜😜😜 a presei!!! Ma tăvălesc de ras😛😛😛 Bine ca fătuca nu se da ziarist! Doar a consemnat🤡🤡

  4. „Societate abstractă 😁! Perioada romantică ă presei ( renascentistă, hai?)😂Mi-am asumat defectele când s-a impus ( când au băgat de seamă si altii ca ești prost, s-au la privirile in oglinda! Detaliază IMPUS!😁)! …mediu artificial in care nu vor funcționa atributele…? ( aici nimic de comentat..baaaa, lasa dracului alcoolul)😂! …partizani UNOR interese , ori ALTORA😂😂😂( semidoct, partizan intereselor, e de ajuns)…hopaaaa! ÎNTÂRZII LA INTALNIRI-Atributul mediocrității prins în autoexigente mai mult sau mai putin conștiente, mereu stresat de cât de bine poate îndeplini cerințele proprii sau a celorlalți,prins singur in capcana nemulțumirilor, neputinței, revoltei! Timpul devine presant , Crețu NU îmbătrînește vere, el doar întârzie repetitiv” Ăștia sunt cei ce se autodefinesc ” formatori de opinie ” in Gorj? ELENA, ai uitat in postarea ta , îndemnul cu care ai încheiat precedentele! Scuze pentru plagiat! GORJENI, EMIGRAȚI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.