miercuri , 21 noiembrie 2018 - 12:06

Cu ce pedepse a rămas Lotul Pavel

pavel_dian

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție București au respins apelurile declarate de cei cinci inculpați din „Lotul Pavel”, printre care se află și senatorul gorjean Dian Popescu.

Judecătorii de la București au respins ieri apelul formulat de cei cinci inculpați din dosarul supranumit „Lotul Pavel”. Astfel, în urma acestei sentințe, afaceristul dan Floarea, senatorul Dian Popescu, primarul Florin Pavel și alți doi inculpați rămân cu aceleași pedepse din 2014. Atunci, toți au primit închisoare cu suspendare, iar Telu Pîrvulescu a fost achitat. Sentința dată ieri este definitivă. „Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie si de inculpatii Pavel Ion Florin, Popescu Dumitru Dian, Popescu Titus Gabriel, Isar Nicolae si Floarea Radu Dan împotriva sentintei penale nr.1024 din data de 27 noiembrie  2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Sectia Penală în dosarul nr.18870/95/2012, privind şi pe intimatul inculpat Pârvulescu Dumitru. Obligă apelantii inculpati Pavel Ion Florin, Popescu Dumitru Dian, Popescu Titus Gabriel, Isar Nicolae si Floarea Radu Dan la plata  sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnati din oficiu pentru apelantii inculpati Pavel Ion Florin, Popescu Dumitru Dian, Popescu Titus Gabriel, Isar Nicolae și Floarea Radu Dan si pentru intimatul inculpat Pârvulescu Dumitru, până la prezentarea apărătorilor alesi, în sumă de câte 130 lei, se vor plăti din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 30 mai 2016”, a stabilit instanța supremă.

Condamnarea din 2014

În noiembrie 204, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentința în dosarul „Pavel”. Astfel, primarul din Peştişani, Florin Pavel, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi 30.000 lei amendă penală. Termenul de încercare este de şase ani. Afaceristul Radu Dan Floarea, patronul Tech Safety, a primit 3 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi un termen de încercare 6 ani, Instanţa a confiscat de la inculpatul Floarea Radu-Dan suma de 1.113.962,89 lei. De asemenea, inginerul de şantier Isar Nicolae a primit 2 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi 4 ani termen de încercare. Senatorul Dian Popescu, preşedintele PNL Gorj, a fost condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Termenul de încercare pentru senator a fost stabilit la 2 ani şi 5 luni. Aceeaşi condamnare şi tot cu suspendare a fost primită şi de fratele lui Dian Popescu, Gabriel Titus Popescu. Instanţa supremă a dispus achitarea inculpatului Dumitru Pîrvulescu, director în Ministerul Finanţelor, acuzat de săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în formă calificată.

Ce spun procurorii

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, primarul din Peştişani, Florin Ion Pavel în calitate de ordonator de credite, a dispus plata sumei de 1.598.642 de lei în mod necuvenit, pentru lucrări neexecutate de către SC TECH SAFETY SA Târgu Jiu, firma omului de afaceri Dan Radu Floarea. Edilul din Peştişani a acceptat la rândul său să îi fie efectuate lucrări de finisaje interioare la apartamentul proprietate personală şi a primit materiale de la SC TECH SAFETY SA pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu. Valoarea manoperei şi a materialelor primite a fost de 1603 lei. De asemenea, primarul din Peştişani a dispus plăţi necuvenite pentru lucrări neefectuate către SC MASERATI SRL Ţicleni, firma fraţilor Dian şi Gabriel Popescu, în valoare de 154.000 lei, înainte de întocmirea proiectului pentru obiectivul de investiţii la baza sportivă. În plus, Florin Pavel a primit de la Dian Popescu suma de 7.000 de lei, în schimbul atribuirii contractului de proiectare şi execuţie la baza sportivă. Totodată, Dumitru Pârvulescu, în mod nemijlocit şi direct, a îndemnat pe inculpatul Pavel Ion Florin să semneze două contracte de cesiune creanţă în valoare de 2.500.000 lei către două persoane fizice, creanţa nefiind certă, lichidă şi exigibilă şi a încercat să influenţeze o persoană cu atribuţii de serviciu să dispună plata prin trezorerie a acestei sume de bani către persoanele fizice. De asemenea, Nicolae Isar, în calitate de diriginte de şantier, a întocmit şi avizat situaţii de lucrări care nu reflectau realitatea, în baza cărora s-au efectuat plăţi necuvenite în sumă de 1.598.642 lei de către Primăria comunei Peştişani sau către SC TECH SAFETY SA Târgu-Jiu. Floarea a făcut şi el presiuni ca primarul să dispună plăţi nelegale către firma sa şi să semneze contractul de cesiune de creanţă. Edilul Florin Pavel a fost arestat nouă luni în acest dosar, în perioada iunie 2012 – februarie 2013, când a revenit la primărie.

loading...
Loading...

Citește și

Vești bune pentru toți polițiștii și militarii!

Vești bune pentru toți polițiștii și militari! Aceștia ar putea beneficia de zece zile în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodată site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.