Cu cine seamănă bustul lui Nicolaescu?

bust-sergiu-nicolaescu-006

Primarul Cârciumaru a lipsit de laeveniment

Autorităţile din Târgu Jiu au inaugurat vineri, pe strada Victoriei, un bust al regizorului Sergiu Nicolaescu. Monumentul a fost realizat de sculptorul Rodion Gheorghiţă, din Craiova, şi comandat de către Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România. Din păcate, o parte a celor prezenți la dezvelire au spus că bustul nu are nimic în comun cu marele regizor.

dana-nicolaescu-003

Întrebarea care a stat pe buzele multora dintre târgujienii care au participat la dezvelirea bustului sau au trecut prin zonă a fost cu cine seamănă bustul realizat de sculptorul Rodion Gheorghiță, din Craiova, și dezvelit vineri, 6 decembrie. Lucrările de amplasare şi soclul au fost suportate de către Primăria Târgu Jiu, în timp ce banii pentru achiziţionarea statuii au fost asiguraţi de către Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, condusă de Ioan Cărmăzan, bun prieten cu cineastul Sergiu Nicolaescu, născut la Târgu Jiu. La Târgu-Jiu a venit și Dana Nicolaescu, fosta soție a regizorului. Din partea autorităţilor locale şi judeţene au fost prezenţi viceprimarii din Târgu Jiu, Iulia Vână şi Aurel Popescu, subprefectul de Gorj, Virgil Drăguşin, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Mădălina Ciolocoi. Edilul Florin Cârciumaru nu şi-a făcut timp să participe la dezvelirea bustului realizat de Rodion Gheorghiţă. „Sunt mulţumit de cum arată opera mea, am folosit un colaj de fotografii pentru a reda anumite trăsături ale cineastului. Nu am urmărit ultima ipostază a maestrului, ci am vrut să creez un om demn, un om care a realizat ceva în viață, consider că îl reprezintă perfect pe maestrul Nicolaescu”, a spus Rodion Gheorghiță.

Nu se vede nicio asemănare

bust-sergiu-nicolaescu-001

Cu toate acestea, cunoscuta figură a regizorului nu este uşor de identificat în spatele trăsăturilor scoase în evidenţă de sculptor. Majoritatea trecătorilor şi a participanţilor la manifestare au declarat că bustul aduce prea puţin cu originalul, doar sprâncenele şi gura semănând cu cele ale regizorului. Alţii s-au mulţumit să afirme că dacă scrie pe soclu Sergiu Nicolaescu, înseamnă că opera îl reprezintă pe Sergiu Nicolaescu. Este posibil ca tocmai controversele legate de lipsa de asemănare între statuie şi regizor să îl fi făcut pe edilul Cârciumaru să evite să participe la festivitate. O parte din cei care au asistat la moment, aproximativ o sută de persoane, au făcut aprecieri cu cine ar putea să semene mai mult statuia. Între numele pomenite au fost: primarul Florin Cârciumaru (mai tânăr), fostul viceprimar din Târgu Jiu, Ioan Roman Bărbuţi, edilul comunei gorjene Jupâneşti, Petre Guşiţă, sau chiar fostul preşedinte al SUA, George W. Bush. „Mie nu mi se pare că seamănă cu regretatul Nicolaescu. Poate sunt subiectivă. Mai degrabă spun că seamănă cu Florin Cârciumaru”, a spus o târgujiancă. „Scrie acolo pe postament cine este, că altfel nu mă prindeam că este Sergiu Nicolaescu. Poate eu nu știu să apreciez o operă de artă, sunt mai de la țară, ca să zic așa. Aduce cu un președinte al Americii, Bush nu mai știu cum”, a spus un cetățean.

loading...
Loading...

Citește și

Președintele CJ Gorj: „ZERO este cifra proiectelor personale realizate de domnul Romanescu”

Cosmin Popescu iese la atac și spune că primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu nu …

Un comentariu

  1. CU DOCTORU BRADISTEANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.