Cultura gorjeană DOARME, Hortopan e la Techirgiol! S-a uitat complet de Al.Ștefulescu și de fondarea Muzeului Județean Gorj, cu 125 de ani în urmă


Marți, 16 iulie, autoritățile culturale din județ ar fi trebui să aniverseze, cu ceva fast, împlinirea a 125 de ani de la înființarea Muzeului Județean Gorj, avându-l director pe Alexandru Ștefulescu, nume pe care l-a primit apoi instituția de cultură. În Gorj, evenimentul a fost uitat complet, deși autoritățile obișnuiau și obișnuiesc să celebreze evenimente culturale chiar și mai puțin însemnate, unele chiar neavând nimic în comun cu cultura gorjeană.

Un aer de vacanță se putea simți, marți, în Muzeul Județean Gorj, instituție care trebuia să aducă un omagiu lui Ștefulescu și echipei sale, persoane care pe 16 iulie 1894 înființau această instituție culturală, ajunsă imediat în atenția oamenilor de știință români. Evenimentul nu s-a marcat dintr-o lipsă crasă de interes, dar și pentru că directorul muzeului, Dumitru Hortopan a preferat soarele de Techirgiol în locul unei eveniment plictisitor în Târgu-Jiu. Subalternii săi, bine remunerați din bani publici, s-au spălat și ei pe mâini de eveniment, făcându-și și ei planuri de vacanță, cu dezinteresul lor specific.

Nichifor l-a tratat cu spatele pe Ștefulescu

Dezinteres se simte și dinspre CJ Gorj, mai exact dinspre biroul responsabilului pe cultură, vicepreședintele Gheorghe Nichifor, cel care a semnat chiar o teză de doctorat pe seama lui Alexandru Ștefulescu, pe care îl vedea drept ,,un destin în slujba istoriei,,. Marți însă, vicele Nichifor l-a uitat pe raft, prăfuit, pe Ștefulescu, în paginile lucrării sale pe care a avut grijă să o publice.
În Muzeu s-au făcut în ultimul timp mai multe evenimente culturale, finalizate cu mese întinse și băutură, acesta fiind momentul preferat de regulă de cei prezenți, ori la Curtișoara unde șefii instituției au mare libertate în a-și desfășura actul de cultură udat din plin cu vin. Este memorabil momentul în care, anul trecut, pe 23 aprilie, ,,culturiștii,, din Gorj au participat, la Curtoișoara, la o petrecere organizată de muzeu în cinstea fostului director adjunct, Gheorghe Calotoiu. Când petrecerea din muzeu a devenit publică, participanții au luat-o la fugă ca potârnichile.
În prezent, în muzeu se află verificatorii Camerei de Conturi Gorj, potrivit planului de activitate pe 2019, control care se va finaliza în această lună. Cei de la Camera de Conturi au fost sesizați că Gheorghe Calotoiu are încheiat un contract de prestări servicii fără ca acesta să fie înregistrat la registrul comerțului, așa cum prevede legea.

Loading...

Citește și

Primarul Pigui, condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei! L-a instigat pe șoferul Primăriei Peștișani să dea declarații false organelor judiciare!

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a fost condamnat, marți, 28 ianuarie a.c., la 1 an …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.