Cum ar face CE Oltenia o ECONOMIE de 29 de MILIOANE de lei pe an!


Complexul Energetic Oltenia așteaptă ca Guvernul să mai meargă la Bruxelles pentru a convinge ca activitatea de extracție a lignitului să fie inclusă pe lista sectoarelor economice care pot beneficia de reducerea obligației de a subvenționa producția de energie din surse regenerabile prin achiziția de certificate verzi, arată Profit.ro.

Această intenție a CE Oltenia este exprimată într-un document oficial al companiei, în care se estimează că, în acest fel, Complexul ar face economii financiare de aproape 29 milioane lei pe an, a relatat recent publicaţia menţionată.
Astfel, potrivit sursei citate, Complexul Energetic Oltenia își propune să facă demersuri pentru modificarea HG nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, „în urma intervenției Guvernului României la Comisia Europeană pentru completarea Anexei nr. 3 la Decizia CE nr. C (2014) 7287 final din 15.10.2014”.

Beneficiarii ajutorului de stat

Profit.ro: Ajutorul de stat instituit de HG-ul din 2014 constă în reducerea cu procente cuprinse între 40% și 85% a cotei anuale obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile și este destinat marilor consumatori de energie electrică din economia românească. Printre beneficiarii acestui ajutor de stat se numără companii precum Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Silcotub Zalău, Carpat Cement, Rompetrol Rafinare, Linde Gaz, Holcim, OMV Petrom, Azomureș sau Saint Gobain.

Facilitate doar pentru huilă

Facilitatea a devenit posibilă în urma adoptării în 2014 de către autoritățile de la Bruxelles a unui set de orientări privind ajutoarele de stat în energie și protecția mediului.
„În Anexa nr. 3 la „Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020”, elaborate de Comisia Europeană, se stabilește Lista sectoarelor eligibile, în temeiul Secțiunii 3.7.2 “Ajutoare sub formă de reduceri ale finanțării sprijinului pentru energia din surse regenerabile”. Potrivit anexei, în domeniul minier, se prevede acordarea ajutorului de stat numai pentru extracția huilei, nu și pentru extracția lignitului. În vederea includerii în Anexa nr. 3, se vor face demersuri către Ministerul Economiei pentru realizarea unor intervenții pe lângă Comisia Europeana, în sensul acordării ajutorului de stat și pentru activitatea de extracție a lignitului”, se menționează în documentul CE Oltenia.
Calculele companiei arată că, în acest fel, obligația de achiziție s-ar reduce cu 220.000 de certificate verzi pe an. La un preț al acestora de 29 euro/certificat și un curs de schimb de 4,5 lei/euro, rezultă o economie financiară anuală estimată la 28,71 milioane lei.
Deși extracția de huilă este eligibilă, potrivit legislației europene, pentru reducerea obligației de achiziție de certificate verzi, celălalt mare producător român de energie pe bază de cărbune, Complexul Energetic Hunedoara, aflat într-o situație financiară extrem de dificilă, nu beneficiază de acest tip de ajutor de stat. Pentru ambele companii, certificatele verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă constituie costuri extrem de împovărătoare.
Pe de altă parte, reducerile de obligații de achiziție de certificate verzi de care beneficiază marii consumatori industriali nu înseamnă diminuarea sprijinului primit de producătorii de energie regenerabilă, întrucât diferența este compensată prin încărcarea suplimentară a facturilor celorlalți consumatori, casnici și companii mai mici.

loading...
Loading...

Citește și

„Floricica Dansatoarea” o comite din nou! Pesedistul Pupăzan s-a rebrenduit și o arde pe muzică ușoară de-i sar gumarii din picioare!

Marius Daniel Pupăzan, opțiunea burlescă a PSD pentru Primăria Cîlnic, nu contenește în a se …

2 comentarii

  1. O poanta buna: La CEO se consuma peste 140 tone de hartie pe an din care peste jumatate in sediile centrale.

  2. Asadar C.E.facilitează acest lucru numai că România nu a solicitat acest ajutor!Ce să se înțeleagă de aici?Rea voință, nepricepere sau nu cumva mafia in care statul e băgat pînă in gît?Ce face statul ca patron al CEO si CEH? Le falimentează,vrea sa le dea la fier vechi,transformînd o zona întreagă a țării in bantustan.Iarna recent dusă nu a reusit sa repună pe sine gîndirea celor care conduc,guvern sau Parlament.Legislatia aberantă e la putere,tara are contracte cu Divinitatea care sa asigure permanent vint,soare si ploi.Prin alte părți indivizii răspunzători pt.O asemenea situație sînt executați. ..cu tunul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: