Cum au reuşit cinci bărbaţi, în doar două săptămâni, să sustragă șapte tone de combustibil de la pompele unor benzinării

Un bărbat din Bârlad şi alţi patru din Tecuci au fost condamnaţi de Tribunalul Bacău, fiind acuzaţi că au sustras mii de litri de combustibil de la mai multe benzinării din judeţele Bacău, Galaţi şi Vaslui.

Cei cinci bărbaţi au reuşit în doar două săptămâni să sustragă 7.757 litri de combustibil de la pompele unor benzinării din Bârlad, Bacău şi Tecuci, punând motorina în recipiente pe care le transportau cu diverse autoutilitare, fiind comercializată cu mult sub preţul pieţei.

Totul a fost posibil după ce unul dintre inculpaţi a intrat în posesia unui card de alimentare cu combustibil, fără limită de credit, ce aparţinea unei companii de construcţii din Bacău.

În urma plângerii formulate de reprezentanţii companiei păgubite, Baixa Bacău, ancheta a fost preluată de procurorii DIICOT, fiind desfăşurate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic.

Din conţinutul plângerii, rezulta că persoane necunoscute ar fi efectuat prin utilizarea fără drept a cardului mai multe alimentări cu carburant de la staţii de pe raza judeţelor Vaslui, Galaţi şi Bacău. producând un prejudiciu în cuantum total de 36.226 lei. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Baixa Bacău, cardul Rompetrol utilizat fraudulos era emis în baza contractului de credit comercial. Termenii contractului ofereau societăţii posibilitatea de a-şi alimenta autovehiculele în staţiile Rompetrol, în limita creditului comercial acordat. Evidenţa alimentărilor, a valorii bunurilor şi serviciilor achiziţionate, precum şi situaţia operaţiunilor de decontare sunt procesate prin intermediul unor programe şi sisteme informatice specializate.

Potrivit normelor interne de organizare a activităţii în cadrul societăţii, cardul putea fi utilizat doar în interiorul garajului societăţii, acolo unde se află şi un rezervor, alimentat periodic de Rompetrol. Cu toate acestea, începând cu data de 14.11.2015, cardul a fost utilizat în mai multe staţii de alimentare de pe raza judeţelor Vaslui, Galaţi şi Bacău, care din punct de vedere al localizării, nu corespund rutelor efectuate de autovehiculele parcului auto deţinut compania Baixa. În urma cercetărilor, s-a stabilit că respectivul card a fost gestionat de către un şofer care a plecat din respectiva societate chiar în perioada în care cardul a început să fie folosit fraudulos.

”Deşi, în contextul atribuţiunilor de serviciu, utiliza zilnic şi în exclusivitate cardul de alimentare numitul S.C.G. nu a semnalat nimănui dispariţia acestuia. Mai mult, începând cu data de timp de două săptămâni, până la data încetării raporturilor contractuale, a utilizat un alt instrument de acelaşi tip, omiţând în continuare să raporteze dispariţia cardului”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Hoţii prinşi cu ajutorul camerelor de supraveghere

În urma analizării înregistrărilor video realizate din benzinăriile une a fost folosit fraudulos cardul, poliţiştii au reuşit să dea de urma hoţilor. Cu prilejul audierilor succesive, unul dintre inculpaţi a susţinut în mod constant că a intrat în posesia cardului Rompetrol în data de 14.11.2015, în prezenţa unui alt inculpat, de către o persoană de sex masculin a cărei identitate nu o cunoaşte, oferind, în plus, doar câteva date sumare care nu au fost de natură să conducă la identificare. La prima utilizare frauduloasă a cardului, hoţii au încărcat circa 1,7 tone de motorină în mai multe recipiente, pe care mai apoi le-a transportat la propria gospodărie cu autoutilitara celui din urmă. Cardul a fost pasat şi celorlalţi şoferi din grupul infracţional. Anchetatorii au stabilit că motorina sustrasă fraudulos era ulterior revândută ”la negru” la jumătate din preţul pieţii. Bărbatul din judeţul Vaslui, pus sub acuzare în acest dosar, iniţial, a negat acuzaţiile afirmând că ar fi fost păcălit de un alt membru al grupului. ”Inculpatul Păduraru Daniel a susţinut că Butnaru Valerică l-ar fi indus în eroare spunându-i că este angajat ca şofer de tir şi că vinde din surplusul de motorină alocat de firma de transporturi: ”mi-a explicat mecanismul prin care putea face rost de motorină. Spunea că în fiecare săptămână firma la care lucra trimitea două TIR-uri cu marfă spre aceeaşi destinaţie. El încărca toată marfa într-un singur TIR şi astfel nu mai era nevoit să alimenteze şi celălalt TIR. Mi-a spus că are la îndemână cardul de combustibil al firmei şi că îmi vinde motorina pe care a economisit-o.” (…) Inculpatul Păduraru Daniel a arătat că numitul Butnaru Valerică i-a explicat mecanismul prin care putea face rost de motorină, spunându-i că firma la care lucra în calitate de şofer de tir efectua transporturi de marfă, iar el încărca marfa în mai puţine tiruri decât se declara oficial, astfel încât îşi putea însuşi la sfârşitul lunii combustibilul aferent autotrenului care nu a mai făcut deplasarea. Inculpatul a mai declarat că toate operaţiunile referitoare la folosirea cardului (introducere card, tastare cod PIN, deblocare card) au fost efectuate de numitul Butnaru Valerică şi că el doar s-a urcat în maşină cu furtunul de alimentare şi a depozitat carburantul”, se menţionează în actul de sesizare al instanţei. Pe parcursul celor patru ani de anchetă şi cercetare judecătorească, inculpaţii au achitat parte din prejudiciul creat, rămânând de recuperat aproximativ 14.000 de lei. Tribunalul Bacău a dispus condamnarea celor cinci bărbaţi la pedepse cuprinse între 1 an şi 8 luni şi 3 ani închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Sentinţa a fost contestată de toţi inculpaţii, dosarul urmând a fi soluţionat, în calea de atac, de Curtea de Apel Bacău.

Citeste mai mult: adev.ro/q1mq3x

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este Sergiu Sgurescu, în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.