sâmbătă , 14 decembrie 2019 - 10:33

Cum își rotunjește veniturile o carieră a CEO: „Aici, cărbunele nu se fură, se vinde”

colaj

• Personalul TESA, înjumătățit

Este vorba despre UM Lupoaia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, care câștigă lunar, în medie, 300.000 de lei, din vânzarea cărbunelui. Directorul carierei, Constantin David, a declarat că acest lucru se datorează în mod special dispariției firmelor private din minerit.

Foști directori și șefi ai FNME au fost trecuți în producție, însă nu toți au acceptat noile posturi. Fostul director al cariere, Florentin Gherghescu s-a conformat, fiind în prezent inginer într-un sector de haldare, cu câteva milioane de lei vechi mai puține la salariu. Nu a fost și cazul fostului șef al FNME, care presta numai la București, la reprezentanța federației, Ioan Feurdean. Acesta a refuzat să fie conducător formație de lucru, având meseria de subinginer, fiindcă nu avea funcție. În rândul foștilor șefi, care au refuzat noile posturi, se numără și Mircea Mezinca, fost consilier în cadrul SNLO.

Cariera Lupoaia aprovizionează termocentrala Ișalnița, dar pe lângă acest lucru, comercializează cărbunele, care, până nu demult, era extras, chiar și fără licență de exploatare, de către firmele afaceriștilor din minerit.

Poliția, cu lupa pe camioane

david-constantin-lupoaia

Directorul carierei, Constantin David, a declarat că majoritatea microcarierelor private se află în insolvență: „Pe fondul dispariției firmelor care exploatau cărbunele, precum Lorfa, sau firma lui Țuilă, cariera Lupoaia este mult mai solicitată. Vindem cărbune unor firme din Teleorman, Olt, etc., cu 100 de lei pe tona de cărbune, cu taxele incluse. La Lupoaia nu se fură, ci se produce și se vinde cărbune la prețul de producție al CEO. Numai într-o lună, am vândut de trei miliarde de lei vechi. Doar că avem probleme cu poliția, în sensul că suntem hăituiți cu câte două, trei controale zilnice. Au impresia că aici se fură ca în codru, or nu este adevărat. Toate mașinile sunt cântărite, oamenii vin la noi cu ordine de plată. Aceste tranzacții se fac numai prin bancă și sunt extrem de transparente”, a mai spus acesta.

„Cu reorganizarea a fost foarte greu”

cariera-lupoaia-3

Reorganizarea aproape că a înjumătățit personalul TESA, mai spune șeful carierei. „A fost foarte greu, mă ura toată lumea, dar trebuia făcută. Nu se mai putea sta la calculator, la serviciu, jucând… biluțe. Până la urmă, oamenii au  înțeles toate dificultățile companiei și măsurile care a trebuit să fie luate. Reorganizarea pe posturi a fost un lucru greu pentru noi, dar, din 100 de salariați TESA, au rămas în birouri vreo 60. Au fost desființate departamente, servicii, atribuțiile fiind preluate la CEO, iar majoritatea celor care au fost reorganizați se află în producție.

Cariera înghite satul Lupoița

excavator-gigant-lupoaia-cariera

Directorul David a făcut cunoscut faptul că lucrările miniere vor înainta, existând consimțământul proprietarilor de case și terenuri: „Este vorba despre 36 de gospodării ale satului Lupoița. Familiile vor fi despăgubite, în urma unui raport al evaluatorului. Oamenii nu au nimic împotrivă și nu vor exista probleme în acest sens. Pot spune că Lupoaia va mai avea activitate până în 2027, existând rezerve de cărbune în acest sens. În prezent, cariera funcționează extraordinar de bine; e, ca să spun așa, la apogeu. Este în extindere, urmează omologarea rezervelor și achiziții”.

cota-de-carbune-1

Cu privire la cota de cărbune, conducerea carierei a primit 500 de cereri din partea salariaților, pentru acordarea cotei de cărbune. 350 dintre aceștia au beneficiat de cota de combustibil. Directorul David a menționat că în privința minerilor care au alte surse de încălzire, și care au posibilitatea să primească bani în locul cotei de cărbune, Directoratul CEO nu a luat încă o decizie, fiind necesară o întâlnire cu liderii organizațiilor sindicale.

Până la 150 de hectare pe an, redate circuitului agricol

Întrebat despre situația redării în circuitul agricol al terenurilor afectate de minerit, Constantin David a mai precizat: „Avem două contracte în derulare, 65,5 hectare fiind în faza de nivelare, iar alte 111 hectare, în faza de împădurire. Pentru anul 2015, preconizăm că vor fi redate până la 150 de hectare de teren în circuitul agricol. Lucrăm cu firmele noastre, UEF Motru și Minprest.

Cărbunele din depozitul Lorfa s-a autoaprins. Plângere la Garda de Mediu

lorfa-carbune-depozit-1

De notat ar fi faptul că, în imediata apropiere a carierei Lupoaia, se află un depozit al firmei private SC Lorfa, aflată, după cum spune directorul David, în insolvență. Numai că, firma și-a lăsat producția să se autoaprindă, spre disperarea sătenilor din zonă. Localnicii au făcut plângere la Garda de Mediu, aerul fiind greu de respirat din cauza gazelor emanate de cărbunele care mocnește acolo.

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce spune deputatul Vîlceanu despre cei doi afaceriști propuși pentru Consiliul de Supraveghere al CEO: Sunt extrem de inteligenți și adaptați la ce înseamnă economie!

Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu sunt doi târgujieni susținuți de PNL Gorj pentru …

2 comentarii

  1. Coicidenta sau Nu !

    Verificati d-le Ciurel cum „nu” dicteaza dl. Badita la Lupoaia. Oamenii care au fost mutati de la TESA, nu au apartenenta politica, dar toti au ceva in comun: au demnitate si nu s-au plecat inaintea d-lui Badita. Deci puteti spune oamenilor din cariera cum au ramas prin birouri oameni care abia au venit de la alte subunitati, oameni care niciodata nu au calcat prin Lupoaia, iar cei mai sus mentionati desi aveau vechime numai in Lupoaia de pana la 25 ani, nu s-au incadrat in „criteriile” facute de dl. David(mai bine zis de dl. Badita), si care au fost acele criterii.

  2. in birouri sunt in continuare cam aceleasi persoane,chiar daca pe fluturasul lor scrie acum lacatus mecanic sau electrician;sa mearga fiecare la locul de munca unde este platit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: