Cum ne protejăm de variaţiile de temperatură


Ziua cald, seara şi dimineaţa foarte răcoare. Sunt semne clare că toamna îşi intră în drepturi, iar de la sfârşitul acestei săptămâni temperaturile vor scădea considerabil. De la 28 de grade vom ajunge la o maximă de doar 16-17 grade. Specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi la schimbările şi oscilaţiile de temperatură. Iată cine este afectat şi cum ne putem proteja!

Se agravează bolile cardiovasculare
Totodată, variaţiile de temperatură agravează afecţiunile cardiovasculare din cauza frecventelor şocuri termice: în casă este cald, afară este frig. În aceste condiţii, muşchiul inimii este afectat, iar sănătatea devine tot mai fragilă.

Ne dor oasele
Fluctuaţiile de temperatură îşi spun cuvântul şi asupra oaselor, articulaţiilor, muşchilor şi tendoanelor. De aceea, în zilele în care temperaturile se schimbă brusc, este posibil să simţiţi că aveţi dureri în tot organismul.

Ne îmbolnăvim foarte uşor
Oscilaţiile de temperatură ne slăbesc sistemul imunitar. În mod normal, organismul se adaptează la schimbările de temperatură în două săptămâni, iar o imunitate slăbită face ca organismul să contacteze mult mai uşor virusurile răspândite în aer. Aşa se face că, atunci când temperaturile sunt ba mici, ba mari, răcim mai repede decât dacă temperaturile ar fi constante. Pe lângă răceală, variaţiile de temperatură ne fac mult mai vulnerabili în faţa virozelor şi a altor afecţiuni respiratorii.

Astmaticii pot fi afectaţi
De suferit ar putea avea şi reumaticii, deoarece durerile se amplifică în zilele ploiase şi când au loc oscilaţii de temperatură. De asemenea, starea de sănătate a persoanelor în vârstă care suferă de astm se poate înrăutăţi din cauza scăderii presiunii. Medicii le recomandă să iasă cât mai puţin din casă, în astfel de zile.

Aşa ne putem proteja
Oricât de mult aţi încerca, nu aveţi cum să evitaţi variaţiile de temperatură, dar puteţi să vă întăriţi sistemul imunitar. Dacă reuşiţi să faceţi acest lucru, veţi reuşi să fentaţi bolile specifice anotimpului friguros. Dr. Cristina Enescu, medic primar medicină de familie, ne învaţă cum să facem asta:

  • Spălaţi-vă pe mâini sau folosiţi geluri antibacteriene pentru a omorî bacteriile şi germenii contactaţi de pe obiectele murdare.
  • Nu vă schimbaţi vestimentaţia groasă chiar dacă într-o zi temperaturile sunt mai ridicate. Un organism obosit este vulnerabil în faţa bolilor şi se adaptează mai greu la schimbările de temperatură.
  • Dormiţi suficient! Un somn de 7-8 ore pe noapte ajută organismul să se refacă după toate agresiunile la care a fost supus peste zi.
  • Mâncaţi bine! Când este frig, aveţi nevoie de o alimentaţie bazată pe legume, fructe, peşte şi carne. Aceste alimente furnizează organismului vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi nutrienţii de care are nevoie pentru a face faţă cu brio şocurilor termice.

Remedii naturiste

  • Extract de muguri de plop. Ca produse folosite sub forma de vaccninuri, zilnic din luna octombrie se consumă câte 60 de picături de extract de muguri de plop (gemoterapie), extract de măceşe (puternic antioxidant), câte 60 de picături în fiecare dimineaţă.
  • Aromoterapia. Tot cu rol preventiv pot fi folosite uleiurile volatile (esenţiale), sub formă de inhalaţii. Cele cu rol bactericid sunt ienupărul, eucaliptul, busuiocul, cimbrul. Se pot pune picături (4-5 picături în lampa de aromaterapie), sau se pot face băi calde în care se pun 15-20 de picături).
  • Extractele de Echinaceea. Prin stimularea activităţii celulelor albe, echinaceea distruge microbii şi activează producţia enzimelor responsabile de regenerarea organismului. Unele studii au demonstrat că această plantă este şi un bun adjuvant în tratarea oboselii cronice.

sursa: click.ro

Loading...

Citește și

Cum te fereşti de coronavirus

Virusul se răspândeşte prin strănut şi prin tuse. Primul lucru pe care ar trebui să-l …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.