Cum s-au risipit BANII PUBLICI ai județului! Lucrări fictive, dar plătite, deratizare la prețuri supraevaluate sau cumpărarea de carburanți fără ca entitățile să aibă mașini


Despre transparența cheltuirii banilor publici mulți primari din Gorj se fac că n-au auzit, așa că nu le arată contribuabililor nici măcar bugetul public al comunei, iar site-urile primăriilor din mediul rural ori nu sunt funcționale, în sensul că nu au fost actualizate niciodată, ori lipsesc cu desăvârșire.
Doar controalele Curții de Conturi scot la iveală, periodic, neregulile în gestionarea și cheltuirea banilor publici. Ultimul raport al inspectorilor de conturi relevă plăți nelegale pentru lucrări neexecutate și plata unor servicii, fără să fie întocmite documente justificative, la mai toate primăriile din județ și la societățile comerciale de interes local.

Lucrări neefectuate, dar decontate

Primăria Aninoasa a încheiat un contract pentru lucrări de efectuare a unor marcaje rutiere cu o firmă ce a ofertat un preț mai mare decât altă societate comercială pentru aceeași categorie de lucrări. Inspectorii de conturi au considerat că diferența de preț constituie prejudiciu în dauna bugetului public al comunei.

La Bălănești s-au efectuat plăți nelegale pentru consumuri ore funcționare utilaje care nu erau prevăzute de normativele tehnice în vigoare.
Conducerea Primăriei Bumbești-Pițic a făcut plăți nelegale contractele privind modernizarea drumului comunal Bumbești Pițic-Cîrligei, dar și pentru amenajare șanțuri dalate și acces la proprietăți pe un drum sătesc. Inspectorii de conturi au descoperit că o parte din lucrările la cele două obiective, deși nu au fost efectuate, au fost decontate.
Și la Dănești, situația e similară: s-au efectuat plăți nelegale în sumă de peste 26.000 de lei, pentru lucrări neexecutate la obiectivul de investiții “Forare puț apă”.
La Licurici, reprezentanții administrației locale au plătit din bugetul public,modernizarea drumurilor din satele Totea și Negreni, reprezentând deși firma a trecut în documente cheltuieli cu transportul materialelor pe o distanță nereală.
Administrația local a orașului Tismana a plătit și ea pentru lucrări neexecutate la două contracte: Modernizarea Străzii Depozitului și reabilitarea trotuarelor. Trebuie menționat că, în acest caz, situațiile de lucrări au fost vizate de dirigintele de șantier.
La Logrești, lucrurile sunt mai complicate prin prisma prejudiciului de 260.000 de lei. Inspectorii de conturi au stabilit că, în perioada 2014-2017 au fost efectuate achiziții de piatră spartă, în valoare totală de 158.526 de lei, pentru care nu au fost întocmite documente legale din care să rezulte livrarea și punerea în operă a acesteia. Controlul a relevat și faptul că au fost plătite nejustificat articole de deviz în sumă de peste 100.000 de lei, la obiectivul de investiții ,,Protecția resurselor de apă sisteme integrate de alimentare cu apă, stație de tratare, canalizare și statii de epurare în satele Colțești, Frunza și Tg-Logrești”.

Deratizare la suprapreț

Prejudiciu considerabil a fost constatat și la Primăria Stănești care nu a respectat prevederile legale privind achizițiile publice și efectuarea de cheltuieli cu serviciile de deratizare prestate la prețuri supraevaluate față de prețul pieței, rezultat din consultarea datelor din SEAP și a datelor de pe site-uri publice, ceea ce a cauzat o daună bugetului public de181.000 de lei.
Inspectorii de conturi au mai descoperit că entitatea are în dotare utilaje care funcționează fie cu benzină, fie cu motorină, pentru care nu se cunoaște consumul pe oră, nu au fost întocmite bonurile de consum care justifică scăderea din gestiune a materialelor, iar documente care au fost prezentate în vederea justificării serviciilor executate prezintă date contradictorii cu privire la consumurile utilajelor și orele de funcționare. Prejudiciul calculat de inspectori este de 27.000 de lei.

A cumpărat carburant, dar nu aveau mașină

Societățile care se adapă financiar de la bugetele locale au fost și ele controlate de Curtea de Conturi, iar situația nu e cu mult diferită față de primăriile comunale.
La Gospober Prest SRL Berlești, inspectorii de conturi au descoperit că s-au efectuat unele cheltuieli nelegale privind achiziționarea de carburanți, în condițiile în care societatea de gospodărire comunală nu deține mijloace de transport proprii.
Mai grav, controlul de la Edilaqua Prest SRL Scoarța a relevat faptul că societatea a reținut de la angajați și nu a achitat în totalitate obligațiile fiscale, reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă, în sumă de 63.000 de lei.

Loading...

Citește și

Primarul Pigui, condamnat la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei! L-a instigat pe șoferul Primăriei Peștișani să dea declarații false organelor judiciare!

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a fost condamnat, marți, 28 ianuarie a.c., la 1 an …

2 comentarii

  1. Situaţie generalizată şi de mult mai mare amploare. Din păcate justiţia ( primarii ştiu care sunt avocaţii ,,curele”) va anula cam toate aceste procese verbale de constatare, iar inspectorii de la C.C. nu sesizează mai niciodată parchetele pentru fals intelectual ; semnatarii recepţiilor unor servicii neefectuate asta fac. La noi a făcut lucrul ăsta un consilier iar procurorul Lădaru, prieten cu primarul, i-a sancţionat pe semnatari cu amendă administrativă de 50 de lei; sigur s-au speriat şi nu mai fac! Să ieşim în stradă, noi cei deştepţi, să apărăm justiţia şi justiţiarii ăştia!

  2. asta de la stanesti nu avea bani de salarii.cine ii ancheteza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.