Cum să fii un părinte mai jucăuș – Transformă provocările în distracție cu copilul tău

Trebuie să recunoaștem, joaca de-a părintele nu este mereu amuzantă. Mereu te lovește un munte de emoții, ai în mâinile tale viața persoanei pe care o iubești cel mai mult și ești mereu în proces de adaptare. Dacă la început principala preocupare a fost să ai grijă de copil pentru a fi în siguranță, după vârsta de 3 ani, apare altă provocare: cum îl faci pe copil să te asculte și să facă ce îi ceri? Pentru mulți părinți faptul de a-și trezi copiii, de a-i îmbrăca pentru școală, de a face cumpărături împreună cu ei, sau de a-i convinge să își adune singuri jucăriile este un test al perseverenței și al răbdării. Din fericire, există metode de a-i păcăli pe cei mici prin joacă.

Iată cum poți să fii un părinte creativ și să îți faci amintiri de neprețuit cu copilul tău:

Să analizăm aceste provocări din viața de părinte, și cum le poți rezolva prin joacă.

Provocare: Graba de dimineață

În mod normal, scenariul unei dimineți se desfășoară astfel: îți trezești copilul somnoros și necooperant, îl rogi să se îmbrace, apoi insiști, apoi zbieri la el, iar după o întârziere de câteva minute bune copilul tău se îmbracă furios, iar tu îi promiți că data viitoare o să îl trimiți la școală în pijamale.

O abordare mai jucăușă poate face minuni în acest caz. Secretul este să îți rezervi mai întâi 10 minute pentru a te conecta cu copilul tău. Comunicarea este cheia aici. Copilul nu trebuie să se simtă certat atunci când este trezit. Începe ziua cu 10 minute de joacă cu cel mic. Poți să faci orice de la a-i spune glume, la a te juca de-ascunselea prin cameră, la a sta pur și simplu îmbrățișați. O metodă ingenioasă este aceea de a folosi o stație de emisie recepție, așa cum găsești accesând link-ul https://www.comenzi.ro/statii-emisie-receptie, simplu și rapid. Vă puteți juca pe roluri: tu vei fi comandantul, iar el soldățelul. Folosește-ți imaginația din plin!

Provocare: Curățenia după joacă

În loc să îți ameninți copilul că îi vei confisca jucăriile dacă nu și le pune la loc, transformă curățenia într-un joc. Aici competiția va fi prietenul tău. Fă un concurs combinat cu un prilej pentru copil de a-și fixa unele noțiuni. Roagă-l să vină la tine pentru sarcini și apoi să le îndeplinească în cel mai scurt timp posibil. De exemplu, în prima rundă, roagă-l să adune doar mașinuțele, apoi să le numere și să vină la tine. Cronometrează-l și notează „reușitele” lui pe un tabel. Apoi roagă-l să adune doar jucăriile roșii, sau doar cele din lemn. Dacă a făcut progrese, recompensează-l. Uite aici și alte trucuri ingenioase.

Provocare: Rivalitate între frați

E puțin stupid să te gândești că a țipa la copii pentru a-i face să înceteze să țipe unul la altul, va funcționa foarte bine. În cele din urmă, liniștea pe care o vei obține va fi rezultatul refuzului lor de a mai petrece timp împreună.

O abordare mai bună ar fi să intri în jocul lor, să le distragi atenția de la conflict. Dacă se ceartă de la o jucărie, apucă jucăria și fugi cu ea. Spune-le: „Nu am apucat niciodată să mă joc cu asta! Nici nu mă mir că vă certați pentru ea!”. Apoi adaugă: „Chiar dacă v-ați uni forțele, tot nu ați putea să o luați de la mine!”. Copiii nu vor rezista la o asemenea provocare. Mereu vor coopera pentru a recupera jucăria de la tine. Găsești aici mai multe sugestii utile pentru rezolvarea conflictelor între frați.

Joaca este limbajul preferat de comunicare al copiilor. Este logic, așadar, să vorbești pe limba lor dacă vrei să te înțeleagă și să accepte ceea ce le spui. Nimănui nu îi place un părinte crispat, nici măcar adulților. Începe să te joci cu copiii tăi. Vei fi mai fericit și vei avea mai multe râsete în casă, în loc de mai multe plânsete și urlete.

Sursa photo: shutterstock.com, pexels.com

Loading...

Citește și

Filtru auto, la ieșirea din Gorj spre Hunedoara!

Autorităţile din judeţul Hunedoara au luat mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.