„Cum să-i schimb atitudinea socrului meu?”

monalisa-bogdan2

Bună ziua!
Mă numesc Gabriela și am 26 de ani. Sunt căsătorită de un an de zile, iar căsătoria a venit după patru ani de relație. Deși cele mai multe nurori ar spune că nu se înțeleg cu soacrele, la mine situația e altfel, eu nu mă înțeleg cu socrul meu. Înainte să mă căsătoresc, veneam destul de rar în vizită la socri mei, iar atunci când veneam, bineînțeles că totul era roz. Nu avem mari tangențe cu ei, nu știam foarte multe lucruri despre ei, pentru că, sincer, la momentul respectiv, nu mă interesa să știu mare lucru. După ce m-am căsătorit cu soțul meu și m-am mutat acolo (doar în weekend, pentru că restul săptămânii locuim la oraș – pentru că lucrăm amândoi), am început să văd cum stau lucrurile de fapt și să îmi dau seama ce fel de persoane sunt socrii mei.
În ceea ce o privește pe soacră, nu am nimic de reproșat referitor la comportamentul ei față de mine; nemulțumirile mele referitoare la ea țin de cu totul alte aspecte, dar în ceea ce îl privește pe socrul meu, lucrurile stau altfel. Mi-am dat seama că socrul meu nu este nici pe departe persoana sociabilă și drăguță pe care o vedeam eu înainte de căsătorie, este o persoană retrasă, răutăcioasă, duplicitară, în care nu poți să ai încredere. Își schimbă dispoziția foarte repede și mai tot timpul și-l petrece singur, refuzând orice contact cu ceilalți, mai puțin cu soacra mea.
Nu îmi place genul acesta de persoane și tocmai de aceea îmi e greu să îl accept și să îi accept atitudinea, iar acest lucru se vede și în comportamentul meu; îmi e teamă ca toată această situație să nu conducă la alte discuții care să afecteze întreaga familie. Cum poate fi schimbat comportamentul unei astfel de persoane sau mai bine zis, cum trebuie menajată situația?

Monalisa Bogdan, asistent social cu training în psihoterapie de familie, răspunde:

Bună, Gabriela!
Povestea ta conţine ceva pozitiv, atenţia ta asupra mediului din familia ta, chiar dacă există un conflict ascuns, ţinut cu greu să nu iasă la suprafaţă. Faptul că îţi pasă de acest mediu poate fi un început pentru o minimalizare a conflictului. Este normal să-ţi dai seama în timp că oamenii nu sunt de fapt aşa cum credeai de la început, ei se schimbă în decursului timpului sau atenţia îţi este distrasă de altceva şi nu reuşeşti să-i cunoști. Socrul tău este tatăl soţului tău, atenţia pe care o dai asupra relaţionării cu el ar fi bine să fie destul de mare. O acţiune a lui poate fi o reacţie a soţului tău. Poate decizia de a schimba comportamentul cuiva nu va fi una tocmai inspirată, în primul rând nu îl ai la îndemână şi în al doilea rând trebuie să ai puterea şi controlul absolut asupra lui. Atunci când vrei să-l schimbi pe al tău este dificil, chiar dacă ai control asupra lui. Comportamentul este cel care ne scoate la lumea reală, cel dinafară minţii noastre. Ne manifestăm după cum suntem construiţi în interior, ce emoţii avem, ele aşa ies la suprafaţă, prin comportament. Nu se văd, doar comportamentul le defineşte. Greutăţile şi  probleme pe care le întâmpinăm ne fac să fim – parafrazându-te – „persoană retrasă, răutăcioasă, duplicitară, în care nu poți să ai încredere”. Emoţiile sunt afectate de gândurile negative care la rândul lor şi ele sunt influenţate de factori externi sau interni ce pot avea la bază o cauză necunoscută. Este un labirint greu de găsit o ieşire şi pentru tine cel mai simplu ar fi să nu intri. Tu deja ai capacitatea de a anticipa izbucnirea unui conflict. Foloseşte-te de acest avantaj, te ajută mai mult şi acceptă ce nu poţi schimba. Îţi va fi mai uşor. Socrii tăi sunt familia extinsă a soţului tău, nu îi poţi îndepărta şi nici apropia mai mult decât îţi dau ei voie. Este o libertate de alegere care ţie îţi aparţine. Ţi-aş mai recomanda un exerciţiu de acceptare şi recunoştinţă. În fiecare seară eşti recunoscătoare universului şi lui Dumnezeu că ţi-a adus în cale o asemenea dragoste şi mulţumeşti celor care ţi l-au dat pe soţul tău. În câteva luni, sentimentele faţă de socrului tău o să fie altfel, la fel şi gândurile. Caută răspunsul la întrebarea cum şi cât îţi afectează direct relaţia cu soţul tău comportamentul socrului tău.
loading...
Loading...

Citește și

Elevii CNTV, spectacol caritabil pentru Andreea – „Împreună dăruim un zâmbet!”

Elevii Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” organizează, miercuri, 18 decembrie a.c., a patra ediție a spectacolului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: