sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 3:51

„Cum să salvezi viaţa unui copil nenăscut?“

TRADITII

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae“, a avut loc vineri, 20 martie, conferinţa „Cum să salvezi viaţa unui copil nenăscut?“. Aceasta a fost organizată de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă“, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, iar invitatul special al serii a fost dr. Ionel Trifon Cioată, specialist în obstetrică-ginecologie, din Timişoara.

Mariana Nadane, mama Alexandrei Nadane (practic, motorul întregii desfăşurări de forţe de sâmbătă după-amiaza şi cea de la care a pornit această idee), a avut amabilitatea să ne vorbească spre finalul marşului, care s-a încheiat cu un concert în parcul Tineretului. „Sunt bucuroasă că fiica mea a ales să lupte pentru viaţă. Viaţă înseamnă Dumnezeu! Singură nu putea să pună în mişcare atâţia oameni, i-au fost alături voluntarii, cărora vreau să le mulţumesc pe această cale. Alexandra mai are încă trei fraţi, toţi băieţi. Aşadar, suntem o familie numeroasă şi, probabil, a învăţat din exemplul de acasă. Bineînţeles, şi părintele duhovnic a avut un rol important în viaţa ei, încă de la vârsta de 16 ani, atunci când a susţinut o tânără însărcinată, lipsită de ajutor, care în momentul de faţă este mamă a trei copii.“

Conferinţa, care a fost moderată de Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă“, face parte din proiectul „Săptămâna pentru viaţă 2015 – Fiecare viaţă este un dar“, al cărui eveniment central a fost „Marşul pentru viaţă 2015“, organizat sâmbătă, 21 martie. Medicul Ionel Cioată a subliniat faptul că fiecare persoană este unică şi are o valoare infinită, iar societatea are numai de câştigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale, dacă sprijină femeile aflate în criză de sarcină să nască şi să crească persoana pe care o poartă în pântece. „Consider că în pântece viaţa este de la zămislire, este viaţă încă de la început. Cine încearcă să se ascundă după deget, că viaţa este de la trei săptămâni, cinci săptămâni, zece săptămâni, se înşală! După părerea mea, nu are cum să fie viaţă fără Duh Sfânt. La momentul în care cele două celule se unesc, acolo se întâmplă ceva, e mâna dumnezeiască, este Duhul Sfânt care coboară şi pecetluieşte această unire. Cum să salvezi viaţa unui copil nenăscut? Sunt mai multe direcţii pe care trebuie să le abordăm. Cred că această conferinţă şi cele care vor urma şi toate demersurile mele, şi nu doar ale mele, ale dumneavoastră au menirea să schimbe ceva. Cu o floare nu se face primăvară, dar cu mai multe flori se face un câmp frumos de flori şi câmpul acela poate rodi, şi câmpurile se pot uni, şi ne trezim peste 20 sau 30 de ani că lucrurile se vor schimba. Cred că, unindu-ne inimile şi dăruindu-ne dragostea pe care Dumnezeu ne-o dă nemăsurat, în tot ceea ce vom face noi, o să avem un rezultat extraordinar, adică viaţa va curge şi va veni în continuare pe Pământ, iar «Grădina Maicii Domnului», care este România, va fi într-adevăr o grădină plină de flori“, ne-a spus dr. Ionel Trifon Cioată, specialist în obstetrică-ginecologie. Dr. Ionel Trifon Ciotă a încetat să mai facă avorturi în anul 2000, în urma unor experienţe de viaţă revelatoare.
Organizatoare a conferinţei, „Studenţi pentru viaţă“ este o asociaţie studenţească înfiinţată în 2013, care promovează în mediul universitar educaţia, valorile şi respectul pentru viaţa umană din momentul concepţiei şi până la moartea naturală; oferă sprijin şi consiliere tinerelor şi adolescentelor aflate în criză de sarcină; dezvoltă programe de informare şi formare pentru familie şi integrare socială; se implică în combaterea traficului de persoane, a violenţei în familie, a violenţei împotriva femeii însărcinate şi a abuzurilor împotriva copiilor. „Aş vrea să spun că nu militez antiavort, ci militez pentru viaţă, şi asta înseamnă o diferenţă. A fi antiavort înseamnă să nu fii de acord cu avortul, să-l vezi ca pe o problemă şi să te opreşti la asta, în timp ce a fi pentru viaţă înseamnă să te intereseze viaţa omului sub toate aspectele ei şi mai ales să-ţi pui problema că o femeie însărcinată nu doreşte cu adevărat să facă avort, ci în cele mai multe cazuri face acest lucru ca urmare a presiunilor celor din jur. A fi pentru viaţă înseamnă să te implici şi să faci ceva, să reacţionezi şi din acest motiv suntem în seara aceasta aici“, ne-a declarat Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă“. http://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/cum-sa-salvezi-viata-unui-copil-nenascut

„Viaţa fără copii este lipsită de sens“

Baloanele şi pancartele colorate cu mesaje puternice („Viaţa înseamnă dragoste“, „Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa“, „Lăsaţi căutările pe Marte, descoperiţi viaţa în pântecele mamei“, „La 21 de zile de la concepţie, inima mea deja bate“, „Zâmbeşte! Mama ta a ales viaţa!“, „Viaţa este primul drept al omului“) au fost atracţia bebeluşilor, copiilor şi adolescenţilor, care au venit în parcul Unirii împreună cu părinţii, bunicii, prietenii sau colegii de şcoală. Mulţi dintre ei au îmbrăcat tricourile albe, personalizate cu logo-ul marşului pentru viaţă din acest an, şi s-au alăturat „convoiului“ de cărucioare, trotinete, biciclete care a pornit din parcul Unirii pe traseul str. Bibescu Vodă – bd. Dimitrie Cantemir – parcul Tineretului (http://ziarullumina.ro/reportaj/sute-de-oameni-la-marsul-pentru-viata-capitala)
Însoţit de 7 dintre cei 9 copii ai săi, Iulian Capsali, regizor şi publicist, a spus: „Am venit la acest marş pentru că viaţa este un mare dar de la Dumnezeu, iar noi trăim într-o cultură care deja nu mai preţuieşte viaţa. Este aproape un Holocaust al copiilor nenăscuţi – peste 22 de milioane de avorturi în România (n.r.: din 1958 până astăzi), înseamnă câteva sute de Hiroşime asupra acestei ţări. Acest aspect trebuie, în primul rând, conştientizat, apoi sperăm ca, într-un timp cât mai scurt, lucrurile să intre pe un făgaş normal. Îndemnul pe care îl adresez celor care îşi doresc copii este să aibă curaj. La primii copii este mai greu, dar cu cât vin mai mulţi, cu atât grija şi mila lui Dumnezeu sunt mai mari. Eu nu am dus şi nu o să duc lipsă, sunt convins, de nimic.“ Paşnici, cu un zâmbet pregătit chiar şi pentru şoferii iritaţi de blocarea în trafic, manifestanţii pentru viaţă, demnitate şi respect şi-au continuat drumul, dând informaţii şi împărţind pliante trecătorilor. Printre participanţii la marş s-a numărat şi Ştefania Puşchilă, mama unei fetiţe de câteva luni, emoţionată de miracolul pe care îl trăieşte: „Ioana m-a determinat să vin la acest eveniment. După ce a venit pe lume, lucrurile s-au schimbat destul de mult, în sensul cel mai frumos al cuvântului, aşa că am simţit nevoia să le spun tuturor cât de mare este bucuria de a fi mamă.“ Alexandru Sfârâială este tată a cinci copii şi, împreună cu întreaga familie, a ales să vină şi în acest an la marş: „Prin prezenţa noastră aici vrem să afirmăm ceea ce trăim: o familie întreagă este o familie cu copii, nu una care omoară copii. Rostul omului este să-şi câştige mântuirea pe pământul acesta.“ Victor Chiculiţă, unul dintre seniorii participanţi la manifestarea de sâmbătă, a spus simplu şi înţelept: „Viaţa lipsită de copii este fără sens. Ai trăit degeaba dacă nu ai lăsat nici o urmă pe pământ.“

Luptători pentru viaţă

Fiind un marş al tăcerii, până şi cei mai mici dintre copii s-au conformat. Nu au făcut excepţie nici micuţii cei cuminţi ai doamnei Mihaela Ţâţarcă: „Am venit astăzi, aici, cu gândul de a sensibiliza pe cei care pot face mai mult pentru copiii ţării noastre. Doar împreună şi într-un număr cât mai mare putem fi un neam puternic. Sunt mamă a trei copii şi susţin viaţa!“ Adrian Grigoriu, arhitect, tată a cinci copii, a ţinut să precizeze la rândul său: „Viaţa este dată de Dumnezeu. Dumnezeu hotărăşte când o dă şi când o ia! Nu mi-am pus niciodată problema că am mulţi copii. Eu mi-am făcut datoria de om – de a primi vieţile oferite în dar – şi, mai departe, am găsit soluţii să pot creşte aceşti copii, încredinţat fiind de ajutorul de Sus. Familia este componenta fundamentală a neamului nostru, trebuie dezvoltată şi întărită. Susţin viaţa, pentru că viaţa este bucurie!“. De asemenea, printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai diferitelor asociaţii ale instituţiilor de învăţământ superior, printre care şi Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO). „Am ţinut să fiu prezent împreună cu câţiva dintre colegii mei, suntem în jur de 50 de persoane. Constat cu bucurie că în acest an sunt mai mulţi tineri participanţi decât în alţi ani. Este o iniţiativă binevenită, mai ales că avorturile s-au înmulţit, natalitatea a scăzut, iar oamenii trebuie să înţeleagă că viaţa este un dar“, a declarat Alin Stoica, preşedintele ASTO.

Loading...

Citește și

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Află ce nu trebuie să faci în această zi!

Sfânta Maria este sărbătorită, în fiecare an, la 15 august. Popular, Adormirea Maicii Domnului este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.