Cum să te îmbogățești în pustiu. Ruinele Stațiunii Săcelu produc MILIOANE pentru familia PRIMARULUI JUREBIE


Localitatea Săcelu, un colț al județului Gorj, binecuvântat datorită surselor hidrominerale cu efect terapeutic, este mai degrabă un sătuc pustiu, cu pretenții de stațiune.
Comuna a avut ghinion cu cel puțin doi dintre primarii aleși: Dănuț Rentea a ajuns la închisoare pentru fapte de corupție, prejudiciind bugetul public cu aproximativ 5 miliarde de lei vechi, bani alocați din fonduri structurale pentru rețeaua de alimentare cu apă a comunei, iar actualul primar, Florin Jurebie, a direcționat, ilegal, peste 2,6 miliarde de lei vechi, direct în contul familiei sale, banii fiind plătiți sub formă de chirie pentru două terenuri ocupate de o sală de sport și un așa zis teatru de vară.

Cât îi costă pe localnicii din Săcelu ruina sălii de sport

Vineri, 20 octombrie a.c, un pic după orele prânzului, la Primăria comunei Săcelu era liniște. Cei câțiva funcționari așteptau să se scurgă ultimele minute din acea săptămână de lucru. Primarul Florin Jurebie era plecat ”cel mai probabil, la oraș cu treabă, dar nu răspunde la telefon”, ne asigură omul de la ”Relații cu publicul”. De la primărie până în centrul localității, pe străzile de pe ambele maluri ale Blahniței, nu întâlnești picior de om. Localitatea pare de-a dreptul părăsită, iar papura și buruienile crescute pe șanțuri completează peisajul dezolant.
Pe partea stângă a drumului, la câteva sute de metri de sediul primăriei, în mijlocul unui teren năpădit de buruieni și scaieți, se înalță o sală de sport – a 381 din Programul Guvernamental Săli de Sport, din vremea guvernării Adrian Năstase. Edificiul e acum o dărăpănătură cu tencuiala căzută, cu gratii ferecate la intrare și geamurile sparte, pe pereții căreia se scurge rugina din sistemul metalic care ar trebui să colecteze apa de ploaie. Clădirea e străjuită de o baracă, ce s-a vrut a fi, probabil, punct de pază, devenită wc public și tomberon pentru grataragii de ocazie.

Din această ruină s-au scurs, în ultimii șase ani, aproape 1,5 milioane de lei către familia primarului Jurebie, sub formă de chirie, după ce, în 2006, instanțele de judecată, i-au recunoscut mamei sale, Eugenia Jurebie și altor doi frați ai săi, dreptul de moștenire asupra terenului pe care a fost construită sala de sport, ca descendenți ai boierului Sadoveanu. De despăgubiri are parte însuși primarul Florin Jurebie, potrivit deciziei judecătorești și încă o familie, Cioc.

 

Amplasarea sălii de sport pe terenul pentru care fuseseră demarate acțiuni de revendicare de către legatarii testamentari, adică familiile Jurebie și Cioc, a fost una premeditată, primarul de la acea vreme, Dănuț Rentea, schimbând amplasamentul clădirii exact pe terenul acestora. Trebuie amintit faptul că Dănuț Rentea a fost angajat consilier personal de către primarul Florin Jurebie drept recompensă pentru favorul uriaș făcut familiei sale, iar după ce fostul primar a ajuns la închisoare pentru fapte de corupție prin care bugetul a fost prejudiciat cu 5 miliarde de lei vechi, în locul său a ajuns fiica sa, Bianca Rentea.

Teatrul de vară din mărăcini

Pe strada paralelă cu aceasta, pe malul celălalt al Blahniței, familia Jurebie a moștenit una din vilele construite de fostul OJT Gorj, singura funcțională. În partea de est a vilei se află un alt izvor de bani, din bugetul public al comunei, pentru familia primarului Florin Jurebie: Teatrul de vară.

De fapt, sunt niște trepte din beton, imposibil de abordat din cauza mărăcinișului care le-a invadat. ”Ce teatru de vară? Pe treptele alea de lângă clădire se urcă la un teren. Ce, credeați că e teatru de vară de-adevăratelea acolo?”, ne-a întrebat o femeie căreia câinii care ne lătrau îi perturbaseră liniștea.
În cei aproape 15 miliarde vechi primiți de familia Jurebie e inclusă și chiria pe ”teatrul de vară”, practic pe un loc impracticabil, împânzit de mărăcini.
La un calcul simplu, suma primită până acum, sub formă de chirie, de familia primarului Florin Jurebie, depășește cu mult valoarea celor două terenuri și chiar a sălii de sport.
Curtea de Conturi a efectuat, la finele anului trecut, un control la primăria Săcelu și a stabilit un prejudiciu de 725.000 de lei, din care 266.000 de lei, ”angajarea, lichidarea, ordonanțarea şi plata unor
cheltuieli nelegale, rezultate din actualizarea eronată a sumelor ce reprezentau obligaţii de plată ale entităţii cu titlul de despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a terenurilor ocupate de Sala de sport şi Teatrul de vara stabilite de instanță”. Cu alte cuvinte, primarul Jurebie a plătit cu 266.000 de lei mai mult familiei sale pentru terenurile ocupate de sala de sport și așa zisul teatru de vară, iar constatările inspectorilor de conturi au fost direcționate către procurori pentru efectuarea de cercetări.

Potrivit unor surse, primarul Florin Jurebie nu a făcut nimic pentru a recupera prejudiciul de la mama sa, Eugenia Jurebie și cei doi frați, ci intenționează să nu le mai achite chirie până se compensează cu suma încasată deja de aceștia.
Ca să se acopere, totuși, primarul a inițiat o acțiune în instanță, împotriva familiilor Jurebie și Cioc, prin care a solicitat ca Primăria Săcelu să achite chirie doar pentru suprafața ocupată efectiv de sala de sport și nu pentru tot terenul ca până acum. Decizia instanței de fond era una previzibilă, atâta timp cât pledoaria Primăriei Săcelu nu a fost una temeinic argumentată, așa că familia Jurebie a avut câștig de cauză și, până la soluția definitivă, va încasa aceiași bani.
Primarul Florin Jurebie nu a dorit să ofere un punct de vedere, iar ulterior nu a mai răspuns la telefon. Ba mai mult, condiționează, în mod abuziv, răspunsul unei solicitări adresate în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public.

loading...
Loading...

Citește și

Lumină, doar de la lumânare! După ce i s-a furat cablul de curent, un localnic sărac din Berlești a ajuns să fie tot el cercetat de poliție!

Un echipaj de poliție din Berlești s-a prezentat, săpămâna trecută, la locuința unui cetățean cu …

6 comentarii

  1. Ce face DNA-ul?

  2. Jurebie e un hot!

  3. functionari sacelu

    A lasat intentionat sala de sport sa se degradeze, pentru a o lua maica-sa Eugenia Jurebie asa cum a fcaut cu vilele si retaurantele din Statiunea Sacelu. In calitate de primar si administrator al bunurilor ce apartin ,,Primariei,, raspunde primarul si trebuie tras la raspundere PENALA. De ce acest ordinar de primar nu raspunde pentru paguba produsa !

  4. Cine vorbeste hoitul de Trinca hi hi hi .

  5. Cand mai scrii bereganco nu te mai da Ligia sau Ramona ca astea nu au nimic cu Trinca. Singura vagaboanta care puti a ,,jurebie,, esti doar tu secretar-o capiata. I-ai facut cu ciobul lui beregan de sare si in presa sa te apere? asa e la tine la tetila?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: