Cum se prescriu datoriile fiscale, în 2019. Când nu mai ești obligat să dai bani statului


Există un termen de cinci ani în care statul poate stabili creanțele fiscale și tot un termen de cinci ani pentru executarea silită a contribuabilului care nu și-a plătit dările la stat: impozite, taxe, contribuții, penalități și altele.

Potrivit procedurii fiscale, termenul de prescripție este diferit, statul nu-l mai poate obliga pe contribuabil să dea banii datorați, iar cei care au plătit înainte de împlinirea termenului de prescripție nu își mai pot cere banii înapoi.
Prescrierea datoriilor fiscale, în 2019
„Dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripție a dreptului de stabilire a creanței fiscale, procedează la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanță fiscală”, scrie în Codul de procedură fiscală.
Când statul nu te mai poate executa pentru neplată? „Pe lângă prescripția creanțelor, în procedura fiscală există și prescripția dreptului de a cere executarea silită a obligaţiilor fiscale declarate, dar neplătite la termen. Și aici avem un termen de cinci ani, care curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept. Practic, aici a fost stabilită obligația fiscală, dar contribuabilul nu a plătit sumele respective la stat. Dacă stă prea mult pe gânduri, adică mai mult de cinci ani de când avea dreptul să ceară executarea silită (după depășirea scadenței), statul nu va mai putea executa silit datornicul.”

Creanțele fiscale se stabilesc prin declarația de impunere depusă de contribuabil sau prin decizia de impunere emisă de Fisc.
Ca să stabilească creanțele fiscale, organele statului trebuie să acționeze în acest sens în cadrul unui termen de prescripție de cinci ani, care începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel.
Altfel spus, Fiscul nu poate să ceară plata unor impozite, taxe ș.a.m.d. șapte ani mai târziu de la momentul când se datora respectiva obligație fiscală.
Dreptul de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de zece ani în cazul în care acestea rezultă din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, scrie în Codul de procedură fiscală. Aici, termenul curge de la momentul când hotărârea instanței penale rămâne definitivă.

Loading...

Citește și

Surori date dispărute, găsite de un polițist aflat în timpul liber

Vestea că două surori din Mătăsari au dispărut, joi, după ce au plecat de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.