Cum te fereşti de coronavirus


Virusul se răspândeşte prin strănut şi prin tuse. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci pentru a te proteja este să te speli des pe mâini.

Fiind un virus nou, oamenii de ştiinţă încearcă încă să stabilească cu exactitate modul de transmitere a coronavirusului. Însă, ţinând cont de similaritatea cu virusurile gripale, acesta se transmite în principal prin tuse şi prin strănut, mai exact prin particulele de salivă emise în aer de câtre o personă infectată. Astfel, virusul poate fi luat direct din aer sau de pe suprafeţe. De menţinonat, că o persoană poate transmite boala înainte de a avea simptome. Iată cum te protejezi pe tine şi pe ceilalţi:

  • Spală-te pe mâini ori de câte ori vii de afară sau ai luat contact cu o suprafaţă într-un spaţiu public. Dacă nu ai acces imediat la apă şi săpun, evită să-ţi atingi gura, ochii şi nasul.
  • Strănută şi tuşeşte acoperindu-ţi gura cu un şerveţel de unică folosinţă. Aruncă apoi şerveţelul la gunoi şi spală-te pe mâini. Dacă nu ai şerveţel la îndemână, strănută sau tuşeşe în cot, nu în palmă.
  • Foloseşte măşti de protecţie deoarece acestea opresc răspândirea particulelor de salivă. Aceste măşti nu te protejează complet însă, particulele mai mici putând trece prin ele. În plus, ochii râmân descoperiţi, virusul putând fi contractat şi prin atingerea lor.
  • Mergi la medic dacă ai febră, dacă tuşeşti şi dacă ai dificultăţi de respiraţie. Menţionează personalului medical dacă ai călătorit în zonele afectate în ultimele 14 zile. De altfel, dacă s-a întâmplat asta, ar fi bine să eviţi contactul cu alte persoane sau să ieşi în spaţii publice până te asiguri că nu ai fost infectat.

sursa: clicksanatate.ro

Loading...

Citește și

5 cele mai bune antivirale naturale

Fie că vorbim despre viroze uşoare, cum ar fi guturaiul, rinita sau faringita, ori despre …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.