Cum a vândut Direcția Silvică Gorj „pielea ursului din pădure”! Un afacerist a oferit 510.000 de lei pe nimic! Statul i-a reziliat, ulterior, contractul! 😊


Despre mafia lemnului și devalizarea pădurilor presa a semnalat, de-a lungul vremii, sute sau mii de cazuri, însă se poate vorbi despre o rețea de țepari, în domeniul forestier, chiar în instituțiile aflate sub autoritatea Ministerului Apelor și Pădurilor.
Un afacerist gorjean a decis să facă afaceri cu Direcția Silvică Gorj, însă de la primul contract s-a ales cu o pagubă de câteva miliarde de lei vechi. După ce a cumpărat, la licitație, aproape două mii de metri cubi de lemn, acesta a constatat că, practic, nu cumpărase nimic, deoarece, la locul prevăzut în contract nu se afla nici un lemn. Ocolul Silvic Tg-Jiu a inventat, împreună cu o altă firmă care trebuia să taie lemnele și să le aducă în locul de unde afaceristul să le poată încărca, două procese verbale, prin care timp de aproape un an, zona de unde trebuia exploatată cantitatea de lemn a fost ”calamitată”. Culmea, societatea aflată în siajul șefilor din Direcția Silvică Gorj, exploata în perioada așa zis calamitată și fără autorizație de exploatare, însă lemnele n-au ajuns la cel care le cumpărase.
După mai multe șicane, afaceristului i-au fost reziliate contractele și trebuie să se judece cu Direcția Silvică pentru recuperarea prejudiciului.

Firma Cupetim Impex SRL, care aparține omului de afaceri Dorinel Nistor, a încheiat, în perioada septembrie-octombrie, anul trecut, trei contracte de vânzare-cumpărare a 1913 mc lemn fasonat, cu Direcția Silvică (DS) Gorj.
Practic, la momentul încheierii contractelor, întreaga cantitate de lemn, pentru care afaceristul se angajase să plătească 510.000 de lei, trebuia să se afle gata pregătită, pe sortimente, adică buștean gater, lemn CR, repectiv lemn foc, pentru încărcare și transport, în rampa primară Cornetu din comuna Dănești.
La prima vizită în pădurea de la Cornetu, omul de faceri a constatat că în așa zisa rampă primară nu se afla nici un lemn, cu alte cuvinte Direcția Silvică îi vânduse iluzii. ”Era primul meu contract cu Direcția Silvică și nu-mi venea să cred că o instituție a statului m-a înșelat, mai rău ca borfașii de la colțul străzii. Pentru mine a fost clar, în acel moment, că recepția cantității de lemn, trecută în documentele în baza cărora a fost organizată licitație, a fost una fictivă. Mai exact, Direcția Silvică îmi vânduse pielea ursului din pădure”, a declarat, contrariat, Nistor.
Dintr-o notă de constatare întocmită de Garda Forestieră Mehedinți, reiese faptul că Direcția Silvică Gorj încheiase, încă din luna martie a anului trecut, un contract cu societatea Reladitan Forest SRL, pentru exploatarea lemnului pe care l-a scos la vânzare șase luni mai târziu, numai că firma nu-și onorase contractul.

Deși, Reladitan Forest SRL trebuia să exploateze întreaga cantitate de lemn în perioada 1 iunie – 30 septembrie 2018, pe care să-l pună în rampă, pregătit pentru vânzare, fasonat, așa cum era trecut în documentele de adjudecare a licitației, în intervalul 4 iunie – 25 iulie, activitatea de exploatare a fost sistată, ca urmare a acțiunii ”factorului perturbator (ploi abundente)”. Între firma exploatatoare și Ocolul Silvic (OS) Tg-Jiu a fost încheiat un proces verbal de ”calamitate” și astfel au considerat că sunt exonerați de orice răspundere.

Schema cu sistarea activității …

…din cauza calamității a fost repetată la scurt timp, iar de această dată, în mod evident, lucrurile frizează penalul.
OS Tg-Jiu și Reladitan Forest SRL au încheiat un nou proces verbal de începerea calamității pe 2 octombrie 2018 și un altul, de terminare a calamității (atenție!!!) pe…12 august 2019.

Cu alte cuvinte, aproape zece luni și jumătate zona a fost ”calamitată” și firma exploatatoare nu a putut intra în pădure să taie lemn, în situația în care, trebuie reiterat, lemnul trebuia să existe gata pregătit pentru vânzare, în septembrie-octombrie 2018, în momentul încheierii contractelor cu firma Cupetim Impex.
Dar seria golăniilor celor care conduc Direcția Silvică Gorj, Ocolul Silvic Tg-Jiu și a pădurarului din zona Cornetu, Nicolae Vasiluță, nu s-a oprit aici!
Pe 21 noiembrie, anul trecut, la sediul Direcției Silvice Gorj, în prezența directorului Ovidiu Cârstoc, societățile cu care aceasta avea contracte au fost puse să semneze un proces verbal prin care se obligau, ca până la finele anului, să achite valoare integrală a acestora. Rezentantul firmei Cupetim, Dorinel Nistor a refuzat să semneze documentul, în contextul în care nu ridicase decât câteva sute de metri cubi din lemnul contractat, pentru care plătise deja 141.000 de lei.
”Până pe 30 octombrie mai fusesem, oarecum, obligat să plătesc primul contract, de buștean gater, ceea ce nu încărcasem. Pădurarul, pus de șeful de ocol, Ion Iovu, voia să-mi bage bușteanul, 418,5 mc, cel mai scump, la 340 de lei/mc, pe care nu-l cumpără nimeni, în contractul celălalt de lemn CR. Parțial s-a băgat, pe actele de expediție, parte din cei 855 de mc, la prețul de 280 de lei/mc. Ca un făcut, când să iau lemnul de foc, cel mai ieftin din contracte, zic ca mi-au reziliat contractul, deși nu mi-a fost comunicat acest lucru”, spune Nistor.
Culmea este că, deși nu se terminase perioada de ”calamitate”, pe 7 august a.c., în pădurea de la Cornetu, firma Reladitan exploata în voie, cu acordul pădurarului, al șefului OS Tg-Jiu și al Direcției Silvice, dovadă stau imaginile video filmate în jurul orelor 10,30, în dimineața acelei zilei.
Mai mult, potrivit documentului încheiat de Garda Forestieră Mehedinți, partida din zona Cornetu a fost reautorizată la data de 12 august a.c, în ziua în care s-a terminat și așa zisa calamitate, adică, cu cinci zile mai devreme, Reladitan Forest exploata, cu acordul pădurarului Vasiluță, a șefului de ocol Iovu, a șefului DS, Cârstoc și a responsabilului fond forestier Ion Unguru, fără autorizație de exploatare!

Dovada

Pe data de 7 august a.c., în rampa de la Cornetu erau câteva lemne, restul erau tăiate și înșirate pe câteva zeci de hectare prin pădure sau la marginea drumurilor, în interiorul pădurii, fiind trase cu TAF-ul firmei Reladitan Forest SRL.

Există informații potrivit cărora pădurarul și firma prestatoare ar fi făcut dispărute cantități importante de lemn, iar când societatea Cupetim, cea care cumpărase lemnele, a început să le cubeze cu rigurozitate, au făcut totul ca să-i fie reziliate contractele. De altfel, un raport al Compartimentului Producție – Marketing din cadrul DS Gorj, a aprobat la 30 iulie a.c., rezilierea acordurilor și au menționat că firma Cupetim pierde și garanția de 25.153 de lei, cu toate că nu i se poate imputa nici o vină.

Dorinel Nistor se declară profund dezamăgit, după primul său contract cu instituția statului și spune că nu-i rămâne decât să se adreseze instanțelor de judecată pentru recuperarea prejudiciului. ”Nu vreau să mai comentez nimic. Voi merge în fața judecătorilor. Au recepționat lemn din burtă și mi-au vândut iluzii. Nu credeam că există așa ceva! Sper ca Romsilva sau ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, să aibă o reacție”, a conchis Nistor.

„Eu fac ce zâc șefii”

Dialogul dintre Pădurarul Nicolae Vasiluță și omul de afaceri Dorinel Nistor este mai mult decât edificator, în ceea ce privește funcționarea structurilor aflate sub autoritatea Romsilva și relația de afaceri a acestora cu firmele private.

Pădurar: Lemnele sunt inventariate, date numere la ele, sunt fotografiate sunt…el n-a plătit banii, mai are și restanță, mă pun ăia să dau eu banii…

Afacerist: Nu ți-am dat 300 de milioane (vechi –n.r) și i-ai depus la ocol…

Pădurar: Păi ai luat de 330…

Afacerist: Păi dacă mi-ai băgat buștean și bușteanu-i în pădure…

Pădurar: Ei, bușteanul l-am băgat bușteanul…

Afacerist: Păi aia ai făcut! Ca și mașina, îmi pui 44,8 mc, sau mașina când au venit băieții să încarce spui că are 3 mc și are 2,5 mc…

Pădurar: Eu fac ce zâc șefii, nu hotărăsc eu aicea ce tră să fac eu…

loading...
Loading...

Citește și

Directori menținuți ilegal în funcții la Serviciul de Ambulanța Gorj

Ministerul Sănătății a dat aviz negativ pentru doi dintre directorii Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) …

3 comentarii

 1. In 2018, am marrcat cu ing. de la Oc. Silvic Tg-jiu, lemnul de taiat ptr. igienizare.
  La 4,5 ha s-au platit 508 lei, FARA NICI O CHITANTA DATA.
  Nici unul din cei aprox. 30 reprezentanti – proprietari de padure care taiau ptr. igienizare, nu a primit chitanta.
  de ce nu este ( sesizat) ANAFUL SI POLITIA ?
  Dan

 2. Completare la comentariul precedent:

  Este vorba de igienizare in padurile apartinand proprietarilor din comuna Danesti judet Gorj.
  Dan

  • marius popescu

   Sa vezi tu Dane cum marca pe la Arcani ing Dragos. Vino la Arcani unde padurarul Alin Becheriu a jefuit padurile , a ajuns mai bogat decat ministrul de la paduri, are masini peste masini iar padurea arcanarilor a ajuns miriste,la toamna directorul de la Romsilva poate pune porumbi pe unde era padure seculara. Cred ca si politisti iau spaga de la Becheriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: