Cumnatul lui Iordache, reținut alături de opt primari! ȘPĂGILE, scrise în agendă. Câtă mită au cerut primarii!

Șandru, cumnatul patronului Ydail
Șandru, cumnatul patronului Ydail

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au reţinut în total, opt primari, un administrator public şi un administrator de firmă. Acuzaţiile sunt de luare de mită și dare de mită, iar reţinuţi pentru 24 de ore au fost primarii din Urdari, – Mihai Calotă, Bărbătești – Adrian Mangu, Slivilești – Sorin Bucurescu, Aninoasa – Ilie Petroi, Cătunele – Florinel Țuilă, Plopșoru – Grigorie Petre, Negomir –  Ion Gruescu, toţi din Gorj, precum şi primăriţa Ana Ceană, din Melineşti, Dolj. Au mai fost reținuți Constantin Podaru – fost administrator public la Primăria Rovinari și Doru Șandru – administratorul firmei Ydail. Pentru aceștia, procurorii au solicitat arestarea preventivă. Au plecat acasă după audieri primarii din comunele gorjene Stejari și Borăscu. Toți primarii încătușați au spus că nu au luat șpagă.

 

„Micuța” agendă neagră!
La administratorul firmei Ydail ar fi fost găsită o agendă în care erau trecute diferite sume de bani şi primăriile vizate de anchetatori. Și în referatul de reținere întocmit de procurori apare menționată o agendă în care, se pare, că ar exista notate sumele date ca șpagă și numele localităților în care au ajuns, susțin surse.

Șapte primari din Gorj și unul din Dolj au fost aduși în cătușe la sediul Parchetului Gorj, ieri, după ce au fost reținuți marți. Audierile s-au încheiat în noaptea de marți spre miercuri, acuzaţiile fiind de luare de mită, dare de mită. Reţinuţi pentru 24 de ore au fost primarii din Urdari, – Mihai Calotă, Bărbătești – Adrian Mangu, Slivilești – Sorin Bucurescu, Aninoasa – Ilie Petroi, Cătunele – Florinel Țuilă, Plopșoru – Grigorie Petre, Negomir – Ion Gruescu, toţi din Gorj, precum şi primăriţa Ana Ceană, din Melineşti, Dolj. Au mai fost reținuți Constantin Podaru – fost administrator public la Primăria Rovinari și Doru Șandru – administratorul firmei Ydail, cumnatul lui Ion Iordache, fost edil la Turceni și cel care deținea firma de construcții. Au plecat acasă după audieri primarii din comunele Stejari și Borăscu. Anchetatorii, care au făcut marți dimineață percheziții la domiciliile celor de mai sus, au indicii că primarii au primit mită, circa 400.000 de lei, pentru atribuirea de lucrări firmei Ydail. Faptele s-au petrecut în perioada ianuarie-decembrie 2015. În cauză s-a beneficiat de suportul SRI, fiind făcute interceptări.

Ce sume au cerut și au primit

primar-Slivilesti-si-Urdari

Cumnatul lui Ion Iordache, fostul edil de la Turceni, era cel care le dădea șpaga primarilor. Astfel, Şandru Ştefan Doru, împuternicit al SC YDAIL CONSTRUCT SRL şi administrator al SC ROMSTRADE SA, a fost reținut pentru săvârşirea a 10 infracţiuni de dare de mită şi opt infracţiuni de dare de mită în formă continuată. Primarii erau, potrivit procurorilor, cei care cereau bani de la administratorul Ydail pentru facilitarea acordării de contracte şi efectuarea de plăţi. „Bucurescu Sorin, primar la Slivileşti, a pretins şi primit de la Şandru Ştefan Doru, împuternicit al SC YDAIL CONSTRUCT SRL, suma de 20.000 lei. Calotă Mihai, Urdari, a pretins şi primit de la Şandru 55.000 lei. Ceană Ana, primar al comunei Melineşti -Dolj, a pretins şi primit 2.500 lei şi 30.000 lei. Grigorie Petre, primar al comunei Plopşoru, a pretins şi primit 30.000 lei. Gruescu Ion, primar al comunei Negomir, a pretins şi primit 22.000 lei. (…) acesta a mai pretins și primit în total 10.000 lei, (…) dar și suma de 400 lei.  Petroi Ilie, primar al comunei Aninoasa, a pretins şi primit de la Şandru Ştefan Doru, 27.500 lei. Mangu Adrian, Bărbăteşti, a pretins şi primit în total 40.000 lei. Ţuilă Florinel, primar al comunei Cătunele, a pretins şi primit în total 32.000 lei. Podaru Constantin, administrator public al oraşului Rovinari, a pretins şi primit  în total 52.600 lei”, au transmis procurorii Parchetului Gorj. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Bani de aur găsiți la primarul din Plopșoru
Zece monede din aur au fost găsite, marți, de polițiștii care au efectuat percheziții acasă la Petre Grigorie, primarul din Plopșoru. Valoarea unei monede este de peste 2.200 de lei. Potrivit anchetatorilor, la Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești, a fost găsită suma de aproximativ 3.000 de euro, iar la domiciliul primăriței din Melinești, Dolj-suma de 30.000 lei.

Susțin că sunt nevinovați

primarita-Melinesti

Când au fost aduși la audieri, după ce fuseseră deja reținuți, primarii și celelalte persoane reținute au spus că nu au cerut și nici nu au primit șpagă de la vreun reprezentant al firmei Ydail. Costel Podaru, fostul administrator public al Primăriei Rovinari, a declarat că nu este vinovat şi că nu a luat niciodată şpagă, iar cu firma Ydail a avut doar relaţii de colaborare. Petre Grigorie, primarul din Plopșoru, a transmis, prin intermediul apărătorului său, că deținea de mult timp monedele de aur găsite de polițiști la el acasă. Acesta mai spune că nu a luat mită. „Nu am pretins și nu am primit mită“, a spus hotărâtă Ana Ceană de la Melinești.

Prezumția de nevinovăție

Ancheta a fost condusă de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, care a beneficiat de colaborarea unor poliţişti din cadrul Inspectorului Judeţean de Poliţie Gorj, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi de sprijinul de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Aceasta continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor comiterii faptelor, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea infracţiunilor. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. „Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată nu este însă în măsură să înfrângă în nicio situaţie prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază persoanele suspecte sau inculpate”, au spus procurorii Parchetului Gorj.

Calotă, dator după majoratul fiicei
Mihai Calotă, primarul comunei Urdari, a spus că nu a luat șpagă. Avocatul acestuia a precizat că primarul avea datorii la bancă pentru că s-a împrumutat pentru a organiza majoratul fiicei sale.

loading...
Loading...

Citește și

Descoperire terifiantă în curtea unui fost parlamentar de Gorj

Polițiștii din Târgu-Jiu au făcut o descoperire macabră, miercuri dimineața, în curtea unei case de …

3 comentarii

  1. Pulea Spătarul

    Arcani , Runcu , Tismana …..corupția si șpaga e la ea acasa

  2. La BALESTI la primarie ,si la vilele lui paicu cand veniti ?????????face-ti ordinesi la primarie la Balesti ,unde nepotismul ,si functionari platiti din bani nostri ai contribuabilor stau si freaca menta………dar au bani ,vile ,masini din bani …cui oare?????????

  3. Morie este catelul lui Fane Dogaru patronul de la Castru. Veniti si investigati .Investigati cum de a reusit sa-si faca vila de la intrare in Sadu.Cum scoperta interlopii pentru bani,cum face jocul hotilor si excrocilor pentru bani in Sadu asta,cum cumpara marfuri ,haine ,parfumuri,telefoane etc,de la hoti ,chiar in sediul politiei,veniti si investigati,cum Gutescu politistul din Sadu cumpara marfa de la hoti la fel ca Morie etc.Sunt multe de spus,dar cred ca nu prea are valore ce spun ca de atata timp.nimeni nu se autosesizeaza,iar daca intrebati de ce nu face cineva piangere ,raspunsul este de frica,pentru ca toti sunt corupti ai se razbuna dupaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: