Dan Șova și fostul director al CE Turceni, Dumitru Cristea, urmăriţi penal – Dan Şova: „Nu am avut acces la dosar. Nu-mi este teamă de nimic!”

sova-(2)

Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de senatorul Dan Șova, la data faptelor reprezentant legal al SCA „Șova și Asociații”, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. De asemenea, s-a început urmărirea penală față de Dumitru Cristea, la data faptelor director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, mai anunţă procurorii. „Nu am avut încă acces la dosar, nu am dat declaraţii. Trebuie să studiem dosarul. Nu îmi este teamă de nimic”, a afirmat Dan Sova.

Acuzații

Cristea Dumitru, susțin procurorii,  a încheiat cu SCA „Șova și Asociații”, la data de 23 iulie 2007, un contract de asistență juridică și, la data de 29 decembrie 2007, un act adițional la acel contract, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a celor privind buna gestiune financiară, astfel încât SCA „Șova și Asociații” a reprezentat CER în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA „Șova și Asociații”. Cristea mai este acuzat că a încheiat un act adițional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica), la contractul de asistență juridică prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”. Un an mai târziu, Cristea mai încheie alt contract de asistență juridică (relativ la litigiul CET vs. ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.
DNA mai arată că, „în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, Cristea a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani, conduită infracțională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal, în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar”.

71 de milioane de lei, prejudiciu

Procurorii mai susțin că Dumitru Cristea, în calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, „fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, a încheiat cu reprezentanții Electrica, tranzacția relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacție prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalitățile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunțat (20.222.761,10 lei) și jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obținerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunțat, mai puțin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei). Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni (CET) prin activitățile descrise se ridică la suma de peste 71 milioane lei”.

Are calitatea de suspect

După şapte ani de la presupusele fapte, DNA informează că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de senatorul Dan Șova, suspect în dosar, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Printre acuzațiile DNA se numără și faptul că „în perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA «Șova și Asociații». De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA «Șova și Asociații», contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes)”. Suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA „Șova și Asociații”, ca urmare a contractelor de asistență juridică încheiate cu cele două complexe energetice, Turceni și Rovinari, este estimată la valoarea de 3.455.754 lei.

loading...
Loading...

Citește și

Conducerea Carierei Roșiuța și liderii de sindicat nu au dat din coate pentru prezidențiale! Minerii navetiști nu au mai fost aduși duminică la schimbul I

Dacă la europarlamentare a fost ,,fierbere” la Cariera Roșiuța, directorul Constantin David aducând la serviciu …

2 comentarii

  1. De ce nu scrieți că și dl Ciurel este urmărit penal în acest dosar pt trei fapte de abuz în serviciu?
    „În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, Cristea a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes)”,-DNA.
    Directorul de Investiţii al Complexului Energetic Rovinari (CER), Dan Laurenţiu Ciurel, este urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care este cercetat şi Dan Şova, în legătură cu modul în care i-a atribuit firmei de avocatură a celui din urmă contracte de asistenţă juridică+MEDIAFAX

  2. Pentru a se sustrage de la raspunderea legala acesti Directori satrapi sfatuiti de gasca au inventat procedeul unor asa zise Comisii de licitatii conduse de oamenii de incredere din Directia Comerciala,care executau adliteram comanda Directorilor.Aceasta Comisie de lictiatie era compusa din salariati din compartimentele principale tehnic-economic,care nu aveau acces la documentatia nici cea emisa de beneficiar si vinduta firmelor participante-cumparatoare de caiete de sarcini,dar nici in timpul sedintelor unde numai reprezentantii Serviciilor tehnic ce participau la caietele de sarcini mai stiau cite ceva din ce se scoate la licitatie!Restul de membrii nu stiau si nu aveau voie sa citeasca documentatia prezentata la comisie!De vreua cumva vreunul vrea sa citeasca ceva i se punea botnita de Seful de Comisie Si te ameninta ca te spune la Director!Asa facea Vitejeanu,si ceilalti Sefi de Serviciii ca erau 3 pe specialitati lucrari,utilaje si servicii!
    Deci Comisia la care adesea nici nu participau toti membrii,ci numai sleata principala,Seful de licitatii Juristul Trusca aranjor ce cinta in struna cu ceilalti,un salariat de la respectivul Serviciu achizitii,.Restul fie erau prezenti fie lipseau,se mergea cu Procesul verbal la fiecare sa semneze in alb concluziile maharilor!Ca de nu semnai te amenintau ca te dau afara,cum au si facut cu multi !Si au adus fanaticii lipitori de afise noii PDL-isti promovati din muncitori in Economisti chiar Sefi de birouri fara nici o vechime gen Stegarescu Dan Sef formatie PDL nu stiu de unde din copil de Militian promovat de securisul Raut in mare Sef ca si de acest Director verificat de DNA.S-au facut multe abuzuri si incalcari a legii sub Conducerea Minereasca a lui Mantog,dar si a lui Morega,sau Mischie mai inainte!Toti au facut influente la Directori si in complicitate au tocat averea statului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: