miercuri , 16 octombrie 2019 - 10:40

De ce nu poate primarul să aplice legea în cazul Rotaru

Plecăm de la premisa că Marcel Romanescu este de bună credință și chiar de bun simț, prin urmare ceva inexplicabil îl ține captiv, acceptă să treacă dincolo de granița penibilului, să se compromită, să își pună cenușă în cap. Întrebarea care ar putea limpezi întreg acest spațiu este: de ce?

Să judecăm împreună cât mai echidistant posibil.

1. Domnul Rotaru și-a constrâns subordonații să-i trebăluiască prin curte. O asemenea atitudine nu ar putea fi tolerabilă, totuși în acest caz primarul nu a luat o măsură care să-l credibilizeze, dar să-i dăm credit, să-l prezumăm ca fiind un om mult prea bun, tolerant.

a. Domnul Rotaru s-a manifestat în nenumărate rânduri, extrem de agresiv cu subordonații, umilindu-i, amenințându-i, batjocorindu-i. Unii dintre aceștia au adus probe în acest sens spre cunoștință primarului, nu a intervenit nici de această dată. În consecință domnul Rotaru a fost încurajat în mod direct prin lipsa de acțiune a domnului Romanescu să extrapoleze comportamentul incalificabil, ceea ce a condus ca unul dintre angajați să fie luat în repetate rânduri cu salvarea de la sediul Patrimoniului. De acum era evident că lucrurile în această instituție au degenerat în așa fel încât aproape am putea spune au devenit aproape incontrolabile. Nici de această dată primarul nu a găsi instrumentele, zice dumnealui, care să-i permită să intervină de îndată. Observați că de acum avem de-a face cu suferința unor Angajați, care o trăiesc în forma ei fizică de teroare și totuși primarul nu intervine. Vă propun să facem un efort și, în ciuda acestui tablou, să continuăm a crede în moralitatea domnului Marcel Romanescu. Poate o fi un om mai pacifist, mult prea înțelegător, indulgent.

b. În urmă cu ceva timp apare în spațiul public o fotografie care surprinde oribilul, umilința. Directorul Rotaru trona pe un scaun în timp ce femeia de serviciu presta către acesta un serviciu cosmetic, această imagine a explodat în toată presa națională, nici nu s-ar fi putut altfel de vreme ce suntem contemporani cu degradarea unui individ care în opinia mea nu își mai poate merita statutul de om. Nici de această dată, chiar nici de această dată primarul, deși se afla ținând în brațe mizeria oferită de subordonatul său, nu a putut să intervină, ba mai mult, a acceptat să se ungă cu această mizerie peste tot spunând că de fapt cea ce vedem este ca în romanul lui Marin Preda: „Nu-i adevărat”. O altă încercare să-i spunem penibilă a domnului primar și a armatei sale de consilieri, oficiali sau nu, (dar asta este o altă discuție că și prin această prismă vom reuși să identificăm profilul edilului) a constat într-o încercare disperată de manipulare a opiniei publice. Astfel pe motiv că fotografia ar avea o vechime de ani și a apărut abia acum, înseamnă că sunt interese oculte în jurul acestui eveniment, asta ar însemna că s-a comis o crimă și vinovat nu este cel care a efectuat crima ci acela care a făcut publică informația? Aici lucrurile sunt simple, în cel mai rău caz sunt de vină și unii și ceilalți. De acum este evident că nu acesta este primarul nostru, el este cu totul altul, însă ceva îl pune în imposibilitatea de a se apăra chiar și pe sine. Ce să fie, m-am întrebat, pentru că ceva cu siguranță este! Negăsind un răspuns am stat de vorbă cu angajații primăriei. Atunci am aflat că purtătoarea de cuvânt este autoritatea supremă a lui Marcel Romanescu. Își depășește cu mult atribuțiile postului prevăzute pentru această funcție, de exemplu: țipă la angajații primăriei, le cere note explicative, efectuează controale, după ce femeia de serviciu a ajuns la urgențe, purtătoarea de cuvânt a mers la patrimoniu și după ce a inspectat toate birourile a slobozit următoarea afirmație „ Ei, văd că doar doi au leșinat! Majoritatea sunteți vii, așa că nu văd de ce se face atâta tămbălău.”

În loc să ne apropiem de a înțelege cine și mai ales ce îl face prizonier pe Marcel Romanescu, acum ne afundăm și mai tare în necunoscut. De ce din comportamentul unui subordonat al primarului, a cărei misiune de credință ar trebui să fie apărarea imaginii, demnității și autorității acestuia, rezultă exact contrariul. Oricât s-ar chinui edilul că nu este adevărat, ar trebui să fie conștient de faptul că nu poate schimba realitatea. Angajații primăriei sunt conștienți de aceasta câtă vreme râd de această cauză deprimantă. Am încercat să aflu cine este purtătorul de cuvânt, ce expertiză are, probabil că știți, dar totuși vă mai spun. Înainte de a fi adusă de primar să-i fie purtătoare de imagine, doamna în cauză presta la un salon de înfrumusețare.

2. Nu vreau să fac o speculație ieftină pe această temă, asociind îndeletnicirea domnișoarei cu lipsa de bun simț a domnului Rotaru. Îmi pun următoarele întrebări:

a. Este normal ca un primar să-și dorească un purtător de cuvânt care să îl ajute, până la urmă este o chestiune de instinct, însă își alege un creator de imagine, evident, incompetent. Să presupunem că s-a înșelat că nu a realizat la început că nu este ceea ce i-ar fi trebuit, dar atunci ne întrebăm, de ce îi permite să se comporte ca o țață; primăria și angajații instituției, nu sunt o adunătură de mahalagii. Aici aș putea înainta o primă supoziție, dar pentru a nu fi acuzat de subiectivism nu o să o fac, las acest privilegiu la îndemâna cititorului, fie el unul singur. Chiar dacă ar fi așa cum gândim cu toții îmi pare prea puțin pentru ca primarul Marcel Romanescu, un om venit dintr-o lume academică să se lase încălecat, desigur la figurat, sper, de comportamentul iresponsabil al unei subordonate. Să luăm spre lucru o ipoteză, repet, doar o ipoteză cu ajutorul căreia să încercăm să elucidăm misterul. B.

b. Dacă, să presupunem, că primarul Marcel Romanescu, ar avea o relație nefirească cu o subordonată.

c. A doua presupunere, dacă la ceva timp după instalarea în funcția de primar ar fi apărut din senin o firmă care să primească lucrări prin achiziție directă, mai ales la instituțiile aflate în subordinea Patrimoniului, unde director este domnul Rotaru.

d. Dar dacă proprietarul acestei firme ar avea un grad de rudenie foarte apropiat cu purtătoarea de cuvânt, atunci am avea următorul tablou:

Asta ar putea să ne explice de ce domnul primar a ales calea sinuciderii din punct de vedere public. Desigur că dacă aceasta ar fi realitatea atunci am avea de-a face cu o situație extrem de gravă, nu doar din punct de vedere moral. Poate că scenariul imaginat de mine nu este real, nici nu am această pretenție, viitorul apropiat are să ne demonstreze, de ce primarul este captiv.

PS: În urmă cu câteva zile a făcut un singur gest, de când este primar, de o noblețe rară, pentru care am ținut să-l felicit și personal; nu a răspuns așa că o fac în mod public. Pentru că nu am acordul celor implicați nu o să vă pot spune despre ce este vorba, însă faptul de a alege să se deplaseze sute de kilometri pentru a felicita un om rar, cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu județul merită o reverență.
Dar, oare care este primarul cel adevărat, căci atunci când instituția după al cărei fost reprezentant s-a deplasat, când a traversat un moment real de cumpănă riscând să coboare pentru totdeauna cortina nu a mișcat un deget, nici măcar pe al lui Rotaru. Personal am mers la domnia sa rugându-l să intervină, răspunsul a fost „Eu nu pot să fac nimic, pentru că instituția respectivă se află în subordinea viceprimarului. ” De data asta s-a ținut de cuvânt, nu a făcut nimic.
Trebuie să recunosc public că viceprimarul pe care îl suspectam de trucarea concursului s-a comportat ireproșabil, l-a organizat atât de corect încât chiar dacă această funcție a fost ocupată de un domn care nu îi era pe plac a acceptat.
Și totuși care dintre cei doi este primarul nostru, cel care a făcut gestul de o măreție unica sau cel care nu poate face nimic nici în privința domnului Rotaru, nici în privința consilierilor.

loading...
Loading...

Citește și

Comerț stradal în buricul municipiului! Piața modernă nu place dar se preferă băncile din oraș

Autoritățile locale motrene au permis comerțul ambulant și primitiv chiar în zona pieței modernizate a …

13 comentarii

 1. Ineteleg siutatia culpabila in care se afla dl primar,este obligatoriu sa o priceapa di dumnealui. Nu impartasec comentariile agresive, chiar vulgare. Trebuie sa avem decenta si in fata unor situatii de genul asta

 2. DOMNULE Pimar,cu tot respectul pe care il am ,si il am, fiind unul dintre alegatorii dv,va rog,VA ROG ,sa faceti ceva in acest caz! ESTE RIDICOL sa ne spuneti ca……..Va multumesc!

 3. Dl Cretu,sunteti ca vinul,chiar imi se facuse dor de scrierile dv. Este altceva. Mucalit,uscior nevinovat, ati demontat bucata cu bucata,ansablul de erori si fatarnicii pe care le servea primarul. „REGELE ESTE GOL”
  Cred ca pana si Romanecu,citind acest aritocol,se va rusina de el insusi,asta daca are: bun simt

 4. Incredibil, incredibil,incredibil!! Oare primarul asta o avea sotie, vecini,rude,parinti? Nu i spune cineva sa se trezesca dracului.Mai terminati cu bunul-simt,unde vedeti voi bun simt la un asemenea om?

 5. Purtatoarea de vorbe are si o atitudine de superioritate , zici ca e picata din cer . Asa se intampla cand ii dai unui om multa putere , nu stie ce sa faca cu ea si devine penibil. Asta se intampla si cu doamna …

 6. Alo,domnu’ primar,dv chiar nu aveti nici macar simtul ridicolului? Cu Rotaru nu va lasa legea(?!) sa interveniti promt dar cu pupaza aia cine nu va mai lasa? Purtatoare de cuvint? Ziceti? Bine, noi va credem

 7. De unde a aparut purtatoarea asta ? Nu am vazut-o in campania electorala , sau la munca e ultima si la functii prima … cam asa pare

 8. Ivan? Emineta cenusie cara va consilieaza prin „casa”conspirativa,situata in zona „fofo”? Domnul acela erudit prin ani grei de puscarie? Un adevarat exemplu pentru societate! De ce va este rusine sa faceti publica aceasta relatie?

 9. Nu am primit niciun mail cu pozele.. Mailurile noastre sunt: office@gorjdomino.ro si gorjdomino@yahoo.com

  • Sa va fie rusine GorjDomino daca sustineti ca nu ati primit mail cu pozele !! Nu mai musamalizati asa ceva !! Aratati la lume adevaru !!

   • Se pupa in cur cu Matei Claudiu !! El a mai avut pozele , si filmuletele cu tot ce am spus mai sus !!! De ce de 7 luni nu ati postat ? De ce nu a scris nimic domnul Claudiu Matei ? Tot din acelasi motiv in care nici dumnevoastra nu primiti emailurile cu tot ? Oare de ce ???? Va are si pe voi la mana , ati beneficiat de serviciile ei ??pe langa Dl Claudiu ?

 10. Andries sau Adyta Toderas?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: