miercuri , 11 decembrie 2019 - 10:26

De la cele mai dezgustătoare, la cele dorite slujbe din lumea ştiinţei (I)

Se spune că pentru a fi un om de succes trebuie, în primul rând, să îţi iubeşti slujba şi să faci totul cu pasiune. În lumea ştiinţei, cea mai mare parte din specialişti lucrează cu pasiune şi multă dăruire. Altfel, cum ar putea unii cercetători să-şi dedice viaţa studierii fecalelor, a cadavrelor sau a ploşniţelor?

Mai jos am alcătuit două liste cu slujbe din lumea ştiinţei, în care pasiunea este obligatorie. Pe de-o parte veţi găsi 7 joburi „murdare” – pe cât de interesante, pe atât de degustătoare sau nebuneşti. Pe de altă parte, în cea de-a doua listă veţi putea citi despre 3 slujbe de vis sau de invidiat pe care le pot avea unii oameni de ştiinţă. Aşadar, vom discuta despre acei oameni de ştiinţă care ies din tipare, despre „cercetătorii nebuni”, rebeli, pasionaţi, cei care fac diferenţa şi care schimbă lucruri pentru a ajuta omenirea să facă noi paşi spre viitor.  Lista unora dintre cele mai murdare, periculoase şi dezgustătoare slujbe din lumea ştiinţei cuprinde:

1. Culegător de rămăşiţe de maimuţe

Desigur, numărul celor care iubesc maimuţele, aceste animale inteligente şi haioase, este destul de mare. Însă nu sunt mulţi care îşi dedică viaţa studierii lor, iar numărul celor care sunt atât de pasionaţi precum Jake Owens, de la Universitatea Drexel, este şi mai mic. Ce face Jake Owens atât de special? Ei bine, mare parte dintre cercetările lui se bazează pe analizarea fecalelor de maimuţă. Din acest motiv, el trebuie să călătorească în locuri precum Bioko, o insulă din Africa, şi să se târască prin vegetaţia plină de şerpi pentru a aduna fecale.  În 2010, Jake Owens a fost nevoit să supravieţuiască într-o piaţă de „bushmeat” (carnea provenită de la animalele sălbatice din jungla africana), din Guineea Ecuatorială, în care comercianţii vindeau carne de primate pe cale de dispariţie.  În acest loc, unde domnea mirosul greu de carne putrezită, Owens a colectat sute de mostre de păr şi ţesut de la maimuţe pentru a putea realiza o analiză izotopică. Scopul cercetării a fost ca pe baza acestor informaţii să identifice „zonele fierbinţi” unde avea loc braconajul. „Majoritatea oamenilor de la piaţă mă urau atât pe mine, cât şi cauza pentru care eram aici, aceea de a pune capăt braconajului”, a declarat Owens. Ca urmare a acestui fapt, vânzătorii îl loveau cu mături, scuipau la picioarele lui şi îl ameninţau cu lămpi de sudură.  Care a fost recompensa acestor strădanii? În această perioadă, Owens a contractat o boală cu care s-a luptat o lună şi care l-a lăsat fără păr.

2. Cercetător care studiază comportamentul fanilor de la un festival de hardcore hip hop

În fiecare vară, mii de fani fardaţi ai trupei Insane Clown Posse (ICP) se adună pe un câmp din apropierea localităţii Cave-in-Rock, Illinois, pentru festivalul Gathering of the Juggalos (juggalo fiind o poreclă pentru fanii trupei).  De-a lungul a cinci zile, participanţii vor lua parte la concerte de  muzică rap, vor ingera o cantitate mare de substanţe psihoactive şi vor socializa la evenimente precum „DJ Clay’s Horny Nuts şi Big Butts Party”.  Tot în fiecare vară, Rahima Schwenkbeck vine la festival pentru a înregistra tot ce se petrece aici. Schwenkbeck, doctorand la Universitatea George Washington, studiază cultura juggalo pentru a înţelege cum ICP a devenit un fel de cult de succes, în ciuda faptului că este considerată „cea mai urâtă trupă din lume”.  Pentru acest studiu, uneori, Schwenkbeck şi-a petrecut ore întregi la tarabele de unde se putea achiziţiona diferite lucruri pentru a observa comportamentul cumpărătorului. Alteori, ea s-a îmbrăcat şi machiat corespunzător unui juggalo pentru a lua direct parte la evenimente şi a se pierde în mulţime.

3. Autopsier de elani

În lume, probabil că nu există multe persoane cu un „stomac mai tare” ca cercetătorul John Vucetich. Ca profesor de ecologie la Michigan Technological University, Vucetich studiază dinamica populaţiei dintre lupii cenuşii şi elanii din Isle Royal, un parc naţional localizat în Minnesota.  Aşa se face că mare parte din sarcinile lui se rezumă la cercetarea stârvurilor de elan. De cele mai multe ori, „vânătoarea” după stârvuri începe cu un miros se carne putrezită. Apoi, după ce găsesc corpul neînsufleţit al unui animal, Vucetich şi echipa lui de cercetători încep să îl tranşeze cu topoare şi cuţite. Pentru a ajunge la oasele pe care le vor, cercetătorii trebuie să dea de-o parte larvele şi căpuşele. Da, căpuşele, pentru că un stârv poate avea şi 50.000 de căpuşe, toate aflate în căutarea unui nou cămin cald.  După această analiză de la „locul faptei”, cercetătorii sunt nevoiţi să transporte, prin zăpadă, cele aproximativ 20 de kilograme de oase în laborator. De asemenea, înainte de a pleca, ei adună fecalele lupilor din apropierea cadavrului pentru a face analize genetice folositoare în studiu.  „Eşti precum Moş Crăciun. Când termini, pleci cu un sac plin de daruri”, a declarat Vucetich. Odată ajunşi în laborator, cercetătorii pregătesc oasele pentru depozitare, ceea ce însemnă că ele sunt fierte, astfel încât pielea rămasă pe ele să poată fi înlăturată uşor.

4. Inginer la metrou

Într-o singură zi, 5,4 milioane de oameni călătoresc de-a lungul celor peste 1000 de kilometri de şine din tunelurile întunecate şi pline de paraziţi ale metroului din New York. În acelaşi timp, o mică armată de ingineri specialişti în transporturi muncesc în subteran pentru a se asigura că totul funcţionează conform planului.  Deşi cei de la Metropolitan Transportation Authority (MTA) le oferă noilor angajaţi traininguri speciale, nimic nu îi poate pregăti cu adevărat pe ingineri pentru condiţiile de muncă din tunel.  În primul rând, pe timpul verii, temperatura din tunel poate atinge şi 37 de grade Celsius, apoi trebuie să mai luăm în calcul şobolanii şi chiar şi persoanele fără adăpost care încearcă să se „cazeze” aici.  „Când cobori aici pe cineva nou, care nu a mai văzut un astfel de mediu, pentru persoana în cauză este ca o revelaţie. Am avut oameni care, când au coborât, au înmărmurit de frică”, a declarat Joe Leader, reprezentantul metroului din New York.

www.descopera.ro

loading...
Loading...

Citește și

Şase lucruri pe care nu le ştiai despre Zidul Berlinului

Construit pe fondul fugii masive a nemţilor din Est către partea occidentală a Germaniei, Zidul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: