De la cele mai dezgustătoare, la cele dorite slujbe din lumea ştiinţei (II)

Se spune că pentru a fi un om de succes trebuie, în primul rând, să îţi iubeşti slujba şi să faci totul cu pasiune. În lumea ştiinţei, cea mai mare parte din specialişti lucrează cu pasiune şi multă dăruire. Altfel, cum ar putea unii cercetători să-şi dedice viaţa studierii fecalelor, a cadavrelor sau a ploşniţelor?

5. Astronom la Polul Sud în timpul iernii

În 2005, Cynthia Chiang, pe atunci absolventă a Caltech, a avut de ales să lucreze fie la un telescop din Hawaii, fie la unul din Antarctica. Considerând că „oricine îşi poate cumpăra oricând un bilet cu destinaţia Hawaii”, Cynthia Chiang a ales să facă cercetare la Amundsen-Scott South Pole Station, acolo unde vara sunt între -40 şi -23 de grade Celsius şi unde meniul alimentar este foarte strict. Chiar dacă condiţiile au fost dificile, ele nu au fost nici pe departe atât de grele precum în iarna lui 2012, când Cynthia Chiang s-a reîntors la Polul Sud.  Aici, soarele apune pe 21 martie şi nu mai reapare până în septembrie. În timpul iernii, temperaturile sunt undeva între -56 şi -67 de grade Celsius, însă se întâmplă destul de des ca ele să scadă şi mai mult, până la -78 de grade Celsius.  Cum, oamenii de ştiinţă sunt nevoiţi să iasă periodic afară pentru a verifica echipamentele, la astfel de temperaturi până şi genele le îngheaţă şi se lipesc unele de altele în timp ce clipesc. Pentru că în medii foarte reci umezeala nu se păstrează, chiar şi în interiorul staţiei de cercetare aerul era atât de uscat încât Chiang nu numai că se confrunta cu descuamarea pielii, dar suferea şi  de sângerări nazale.  În plus, persoanele care ajung la centrul de cercetarea în perioada de iarnă se pot simţi foarte singure. Dacă vara, aici vin 170 de cercetători şi tehnicieni, iarna, doar 50 de oameni îndură frigul şi condiţiile de la Polul Sud. Desigur, un duş fierbinte i-ar ajuta pe rezidenţi să se simtă mai bine, însă în aceste condiţii, fiecare individ are dreptul la două duşuri săptămânale de câte două minute fiecare. Din fericire, nu aceleaşi restricţii se întâlnesc şi în cazul utilizării saunei.

6. Îngrijitorul ploşniţelor

În timp ce majoritatea asociază ploşniţele de pat cu un scenariu horror, Scott Harrison ar putea fi numit prieten al acestor creaturi. De ce? Pentru că în timp ce colegii lui se luptă pentru eradicarea lor, Scott Harrison are grijă ca numărul acestora să crească în laborator, pentru a le putea supune experimentelor. Aşa se face că laboratorul în care lucrează el găzduieşte mai bine de 30 de populaţii ploşniţe de pat, unele numărând câteva zeci de mii de rezidenţi. De asemenea, fiecare populaţie manifestă un anumit grad de rezistenţă la pesticide.  Pentru a se asigura că populaţiile lui de ploşniţe se dezvoltă în voie, Harrison hrăneşte ploşniţele cu sânge de iepure, respiră asupra lor şi chiar le ia în mână pentru a le stimula impulsul de a se hrăni.  Desigur, dezavantajele acestei slujbe pot fi uriaşe, mai ales în cazul în care cercetătorii nu ar reuşi să îşi separe viaţa de la birou de cea personală. Indiferent cât de importantă este această muncă pentru Harrison, el nu ia niciodată obiectul de studiu cu el acasă, pentru că, la fel ca noi toţi, apreciază un somn bun şi liniştit.

7. Creator de simulări ale sistemului digestiv

Glenn Gibson este specialist în microbiologie şi profesor la Universitatea Reading. El este unul dintre oamenii de ştiinţă care studiază bacteriile din intestinul uman cu scopul de a dezvolta tratamente pentru boli precum sindromul de colon iritabil. Pentru a-şi realiza cercetarea, Gibson toarnă în sisteme ce imită compartimentele digestive umane un lichid obţinut din fecale donate de voluntari. Apoi, el analizează mostrele folosind cromatografica lichidă.  „Mirosul pătrunde în laborator, în întreaga clădire şi în zonele din apropierea ei”, a mărturisit Gibson.  El şi restul celor care lucrează în laborator încearcă, pe cât posibil, să se protejeze împotriva contaminării, purtând mănuşi şi măşti, însă contactul este inevitabil.  Gibson a declarat că  odată s-a stropit cu fecale care conţineau sânge, în timp ce deschidea un colet care fusese livrat în laborator.  Din fericire, nu toate livrările care ajung la el sunt la fel de neplăcute. „Acum câţiva ani aşteptam o livrare ce conţinea sute de mostre de fecale din Statele Unite, însă în schimb am primit o cutie plină de cotlete de porc. Sper doar ca persoana care aştepta acest colet să nu îl fi primit pe al nostru”, a povestit Gibson.

Slujbe de invidiat din lumea ştiinţei

1. Dezvoltator de arome de îngheţată

Chris Rivard este un om de ştiinţă care studiază alimentele. Mai exact, el s-a folosit de diploma sa în ştiinţele alimentare şi nutriţie pentru a dezvolta arome de îngheţate. Cu alte cuvinte, Rivard este un fel de guru al aromelor de la compania producătoare de îngheţată Ben & Jerry’s.  Într-o zi obişnuită, el face experienţe cu prototipuri de gustări clasice, dar şi cu unele mai puţin banale, precum arome de ciuperci sau usturoi prăjit.  Pentru perfecţionarea aromelor dintr-o îngheţată este nevoie de multă răbdare şi de o continuă poftă de mâncare. Dar de unde le vin ideile acestor specialişti în gusturi? Ce îi inspiră pentru noi gusturi în fiecare sezon? Rivard susţine că el şi un alt guru al aromelor pleacă anual într-o excursie. Ei aleg un oraş şi apoi mănâncă cât mai multe produse de aici pentru a găsi inspiraţie. Apoi, la întoarcere, cei doi guru stabilesc împreună cu echipa de marketing care aromă s-ar comercializa mai bine.

2. Inginer care analizează performanţa maşinilor Corvette

Alex MacDonald este plătit pentru că stă la volanul maşinilor Corvette. Ca inginer ce analizează performanţa, specializat în evaluarea şasiului, pentru General Motors şi fost şofer de curse amator, MacDonald testează maşini pe suprafeţe extreme precum gheaţa, pietrişul sau nisipul. Scopul acestor teste este de a evalua performanţele sistemelor de frânare şi a softwarelor.  În mod normal, el testează aceste maşini pe un circuit de mare viteză. În timpul testelor, un software înregistrează mii de variabile. MacDonald mai testează şi alte maşini de performanţă de la General Motors, precum Camaro. De regulă, aceste teste sunt realizate cam cu 2 ani înainte ca maşinile să fie gata de producţie.  După o astfel de descriere a slujbei nu trebuie să ne mire declaraţia lui MacDonald: „În cele mai multe zile, acesta este cel mai bun job din lume. Aş fi dispus să plătesc eu pentru a fi aici”.

3. Specialist în testarea produselor în condiţii extreme

Aparent, Mark Gammage are o slujbă banală, dacă nu chiar plictisitoare. Ca manager al Amway’s Reliability Lab, Gammage este liderul unei echipe de patru ingineri care produc echipamente complexe şi software pentru testarea produselor. Însă, adevărata sarcină a acestor ingineri este de a inventa metode de tortură şi de distrugere a tuturor produselor pe care le face compania.  Testele realizate în laboratorul botezat „the Room of Doom” (camera de pedeapsă), presupune expunerea vaselor de gătit sau a dispozitivelor medicale la temperaturi extreme sau la  8.000 de volţi pentru a se simula un fulger.  Gammage povesteşte că testul lui preferat este acela în care sunt detectate deficienţele rezervoarelor de testare a apei. Astfel de teste presupun presurizarea rezervoarelor până când acestea explodează. „Îl poţi auzi şi vedea cum explodează în interiorul unei cutii protectoare. De multe ori, oaspeţii au onoarea de a stabili presiunea. Acest lucru le aduce mereu un zâmbet pe buze”, a declarat Gammage.

www.descopera.ro

loading...
Loading...

Citește și

Venus de Piatra Neamț – Cea mai veche sculptură din piatră descoperită în România

Cea mai veche statuetă de tip Venus descoperită în România a fost expusă recent la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.