DECIZIE IMPORTANTĂ pentru CEO: Începe marea DEFRIȘARE pentru extinderea Carierei Jilț Nord!


Peste 110 hectare de teren din Gorj au fost scoase definitiv din fondul forestier național, fără compensare, de către Complexul Energetic Oltenia, printr-o hotărâre de Guvern adoptată joi. Măsura aprobată de Guvern are ca scop realizarea obiectivului „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.

Scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului se face cu defrişarea vegetaţiei forestiere pe suprafața de 110,1079 ha. Această scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier național se face fără compensare cu terenuri, obiectivul menționat fiind declarat de interes național și utilitate publică.

Obiectivul minier a fost aprobat la nivel de amplasament și indicatori tehnico-economici printr-un proiect de execuție prin HCM nr. 179/ anul 1984. Lucrările de excavare în perimetrul carierei au început în anul 1980 prin două microcariere situate în dealul Cerchez I și II, iar excavațiile cu excavatorul cu rotor E 1400-07 au început în anul 1984. Coridorul de expropriere aprobat are suprafața totală de 748,5113 ha, pe teritoriul UAT Mătăsari din Județul Gorj. O parte din bunurile prevăzute de prezentul proiect sunt supuse retrocedării – reconstituirii dreptului de proprietate privată sau de restituire, urmare a unor cereri depuse în temeiul actelor normative cu caracter special privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de statul român în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Bunurile imobile sunt grevate de sarcini, ca urmare a localizării acestora în perimetrul minier aprobat prin licența de exploatare, dar nu formează obiectul unor litigii.
Din aceste considerente Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a avut în vedere, cuprinderea terenurilor forestiere în suprafață de 95,5231 ha, în Anexa nr. 2 a Hotarârii Guvernului nr. 960/2015, în care a fost făcută mențiunea ”proprietar necunoscut”, astfel cum reiese din evidențele unităților amenajistice teritoriale, numele proprietarilor/deținătorilor urmând a fi identificate ulterior, în vederea completării documentațiilor necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor de expropriere, respectiv a acordării de despăgubiri în condițiile legii, terenurile forestiere solicitate fiind considerate scoase din circuitul civil ca efect al exproprierii pentru cauză de utilitate publică în vederea realizării obiectivului „ Deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”. În Memoriul justificativ al Direcției Silvice Gorj se specifică că în coridorul de expropriere, de la data intrării în vigoare a amenajamentului silvic, s-au efectuat puneri în posesie pe o suprafață de 3,5334 ha, terenuri care au fost supuse exproprierii.
Parlamentarii PSD de Gorj, senatorul Florin Cârciumaru şi deputatul Mihai Weber au anunţat, joi, pe paginile de socializare, decizia luată de guvern, care ajută Complexul Energetic Oltenia. “Guvernul României a aprobat Proiectul de hotărâre pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului în suprafaţă de 110,1079 ha, în vederea realizării obiectivului „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”. În urma aprobării acestui proiect de hotărâre, Complexul Energetic Oltenia va putea continua activitatea şi în punctul Jilţ Nord, exploatarea lignitului în această carieră fiind afectată, în ultima perioadă, din cauza lipsei frontului de lucru si a blocării procesului de expropriere”, a precizat Florin Cârciumaru.

Weber: M-am implicat personal

Deputatul Mihai Weber a ţinut să prcizeze că s-a implicat personal în obţinerea avizelor necesare de la Ministerul Finanţelor pentru ca proiectul să ajungă pe masa Guvernului spre aprobare. “Un alt proiect în care m-am implicat personal, prin obținerea avizelor necesare de la Ministerul Finanțelor, a fost aprobat, joi, de către Guvernul României. Actul normativ în cauză aprobă scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului în suprafaţă de 110,1079 ha, în vederea realizării obiectivului „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”. Astfel, Complexul Energetic Oltenia își va putea continua activitatea și în punctul Jilț Nord, prin deblocarea procesului de expropriere și crearea unui nou front de lucru la această carieră”, a conchis parlamentarul.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

3 comentarii

  1. 2030! Anul 2030, după Cristos! Un parlamentar de Gorj, (majoritatea agramați, incoerenți, incompetenți, demagogi), își plimba nepoții de mana, la un picnic in zona carierei Jilț Nord! E primăvara târziu, soare si vântul si-au făcut treaba, doar ici- colo bocancul mai intra pana la glezne( in noroi)! Dragii moșului, daca nu eram eu si colegii mei, sa intervenim energic la ministerul Finanțelor, aici ar fi fost o nenorocita de pădure unde, conform legii picnicului , nu am fi avut voie sa facem focul! Adică, nu am fi putut mânca fleici si mici!!
    Un mic scenariu de film, fara legătura cu realitatea!!! Nu am văzut in viața mea, un articol in vreun ziar , fituica, gazetutza, ziar -Zewa, o stire mai plină de jeg uman! WEBER, CONCHIDE! El si-a dus copilul in alte părți, se străduiești din răsputeri , bătând sclugarnuc pe la ușile miniștrilor, sa-l aranjeze( doar pentru c.v., nu v-a încurca) , nepoții mei si ai vostri vor musca din țărână! Demagogia? La extrema! Eu am vrut, m-am implicat, nenorociții de la Greenpeace si toti ecologistii, care nu vor sa prospere țărișoară noastra s-au opus! Baaaaa, nenorociților! Ce faceți voi se numește ajutor de stat, lucru interzis pentru industria cărbunelui, de tratatul de aderare semnat , ca sa ne plimbam cu buletinul! Lege specială pentru o societate comercială! Cât de prost sa fiți, Cârciumaru & Weber & Co! Jegosi si demagogi, victoria voastră este reprezentata de tăierea a 100 de hectare de pădure!

  2. Iar manca comina Elena dun Troia , pardon , din cocina.Tu te pui cu dom deputat Weber?

  3. Doar un dobitoc, putea insaila dupa patentatele ” Incepe MAREA Asfaltare, Marea Deratizare, Marea Curatenie….( expresii inventate de semidocti), un titlu asemanator despre raderea integrala a unei PADURI! Asta in secundar! In pri cipal, avem actorii taraseniei! Alti cativa Mari Dobitoci! Carciumaru, Weber, Iriza….parlamentarii pe care voi , gorjenii, ati hotarat sa va reprezinte! Cel mai prost; sare ca vrabia din balega, eu , eu ! Eu am rezolvat! Mai prostovane , Weber la catalig, de cand in mintea ta proastă, o hotarare de guvern bate o lege? Legea 255/2010, cu completarile aduse de L 233/ 2018 pe care si tu prostovane ai votat-o , care nu include in activitățile de interes national, exloatarile de carbune? De ce? Pentru ca aderarea la UE a insemnat sa ne asumam ca nu dam ajutor de stat carbunelui si otelului! Acest demers v-a fi anulat de orice instanta, pe acelasi model colegul lui de la Deva, tractoristul Nistor, a bagat direct in lichidare Complexul Energetic Hunedoara! Cand ?? Urmeaza curand decizia Comisiei Europene! Doamne, scapa-ne de prosti si demagogi! Ce vor zice atunci Carciumaru si Weber? Soros, ba! Greenpeace! Noi am vrut! Dar unde nu e minte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.