Delia Mercioiu, suspendată din partid și de la locul de muncă, după ce a fost trimisă în judecată

delia-mercioiu-2

După ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la Biroul Teritorial Târgu-Jiu, din cadrul Serviciului Teritorial Craiova, au dispus trimiterea în judecată a Deliei (Mercioiu) Petrescu, fost director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură – Centrul Judeţean Gorj (la data faptelor), în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la înşelăciune și instigare la fals intelectual, conducerea APIA a decis suspendarea din funcția de funcționar public. De asemenea, Delia Mercioiu va fi suspendată și din PDL.

În cursul lunii mai 2011, potrivit procurorilor de la DNA, Petrescu Delia (fostă Mercioiu), director executiv la APIA Gorj, deşi cunoştea că tatăl său, Petrescu Mihail, nu deţine suprafeţe de teren, a determinat-o pe Arjocu Otilia, consilier la Centrul Local Motru din cadrul APIA Gorj, să se ocupe de obţinerea şi întocmirea documentelor necesare astfel încât tatăl directoarei să obţină finanţare în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă aferente campaniei 2011. Ca urmare, Arjocu a solicitat de la Primăria comunei Padeş eliberarea unei adeverinţe pe numele lui Petrescu Mihail, care să ateste calitatea de proprietar pentru o suprafaţă de 42 hectare, completând şi semnând cererea, respectiv declaraţia de suprafaţă pe anul 2011, în care a consemnat date nereale privind suprafaţa de teren, blocul fizic şi parcela. Pe baza acestor documente, inculpatul Petrescu Mihail a obţinut, fără drept, de la APIA, sprijin în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi pentru agromediu în valoare totală de 69.167 lei (din care suma de 59.721 lei fonduri europene şi suma de 9.446 lei,  plătită din bugetul naţional). APIA Gorj a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 69.167 lei, reprezentând subvenţii încasate necuvenit de Petrescu Mihail în campania 2011. Delia Mercioiu a fost trimisă în judecată pentru instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la înşelăciune și instigare la fals intelectual.

Urmări pe plan profesional și personal

La scurt timp de la aflarea faptului că Delia Mercioiu a fost trimisă în judecată, conducerea APIA Gorj a decis suspendarea din funcția de funcționar public a angajatei. Pentru că și angajata de la APIA Motru, Otilia Arjocu, a fost trimisă în judecată, și aceasta a fost suspendată de la locul de muncă. În sarcina consilierului APIA, Arjocu Otilia, s-au reținut infracțiunile de: complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (două acte materiale), complicitate la înşelăciune în formă continuată (două acte materiale), sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. „Începând cu data de 8 ianuarie, cele două angajate sunt suspendate din funcţiile de funcţionari publici. Până la soluţionarea acestei cauze, cele două angajate nu se pot întoarce la muncă. Conform legii, dacă instanţa decide că se fac nevinovate de acuzaţiile care li se aduc, şi care nu sunt puţine, atunci acestea îşi pot relua activitatea. Dacă vor fi declarate vinovate, contractul de muncă le va fi desfăcut definitiv”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Dosarul penal pe care l-a instrumentat Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele Deliei (Mercioiu) Petrescu a avut efect şi în plan politic. Delia Mercioiu este membră a Organizaţiei Judeţene a PDL Gorj. Potrivit preşedintelui PDL Gorj, Dan Vâlceanu, organismul de conducere al organizaţiei politice pe care o conduce va lua în discuţie suspendarea din partid a Deliei Mercioiu, ca urmare a prejudiciului de imagine pe care aceasta l-a adus organizaţiei judeţene. În condiţiile în care, după finalizarea procesului, fosta directoare va fi găsită nevinovată, există premisele ca aceasta să fie reprimită în partid.

loading...
Loading...

Citește și

Temutul radar pistol, scos pe șoselele din Gorj

Poliția a pus toate radarele pe vitezomanii din Gorj, în weekend. Zeci de șoferi au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.