Deontologia umblă cu capul spart prin presă. Jurnalistul Costin Soare – jocuri din spatele unui microfon. Legătura cu afaceristul Dan Floarea și dosarul de evaziune


Mass-media din Gorj se zbate într-o promiscuitate greu de imaginat. Sau între ignoranță și imoralitate. Unii jurnaliști sunt încorsetați în stereotipuri pe care nu le pot depăși și pun tot timpul, înaintea demersului jurnalistic de bună credință, interesele unor personaje din viața politică și de afaceri. Costinel Iulian Soare este un așa zis jurnalist care se înscrie perfect în tabloul descris mai sus. ”Șocant” este că patronii unor televiziuni puternice, precum România TV și TV Sud îl țin la vitrină, fără să știe că, de fapt, în spatele camerelor de luat vederi, Soare a jucat în altă piesă și a abandonat, cu mult timp în urmă, interesul public.

Redactor șef la TV Sud și consilier de politician

Cele două posturi de televiziune, România TV și TV Sud, mai exact, Sebastian Ghiță, prin persoane interpuse, și omul de afaceri gorjean Ionuț Răitaru, au girat, timp de șase luni, un jurnalist care s-a aflat și în solda unui om politic, de fapt, pe o funcție paravan în cadrul Primăriei Tg-Jiu din care l-a consiliat politic pe candidatul PSD la postul de primar la alegerile parțiale din luna iunie a acestui an.

 

Concret, Costinel Iulian Soare a fost, în același timp, reporter la România TV și, mai grav, redactor șef și prezentator știri la TV Sud, și angajat în postul de consilier în cadrul Compartimentului ”Cabinet Primar” din Primăria Tg-Jiu. Acesta a fost angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, în data de 9 ianuarie 2017 de viceprimarul cu atribuții de primar de la acea vreme, Aurel Popescu, și a trasat politica editorială a TV Sud, în timp ce-l consilia pe acesta, în perioada de campanie electorală, ”cu privire la aparițiile publice sau participarea la evenimente”. Contractul de muncă al lui Costinel Soare a încetat pe 12 iunie, adică a doua zi după ce Aurel Popescu a pierdut alegerile și a redevenit deontolog, fără ca patronii săi să fie deranjați, doar au și ei interesele lor, mai ales când e cazul să se folosească de trusturile media pentru a-și dirija dosarele spre anumiți procurori.

În cercuri de interese obscure

Costinel Iulian Soare nu a jucat tot timpul pentru oameni politici, mimând rolul de jurnalist ci, multă vreme a fost în preajma unor afaceriști controversați la umbra cărora a vrut să devină, la rândul său, om de afaceri.
Firma Star Media SRL a fost înființată în septembrie 2006 de soții Costin și Teodora Soare, fiecare deținând câte 50% din părțile sociale, obiect de activitate publicitate/editarea ziarelor. Doi ani mai târziu, Costinel Soare devine administratorul acesteia și, ulterior, unic asociat.

În iunie 2014, după ce societatea s-a scăldat în ape tulburi, adică fără activitate, dar cu datorii acumulate, a fost plasată femeii de afaceri Marilena Popescu, persoană din cercul de interpuși ai lui Dan Floarea, asociată în câteva din firmele acestuia, iar sediul acesteia se mută din garsoniera ”Mivan Kier” de pe strada Mioriței a familiei Soare în strada Vasile Militaru, acolo unde și aveau domiciliul mai toate firmele din grupul Tech Safety.
Costinel Iulian Soare a intrat în anturajul afaceristului Dan Floarea în urmă cu câțiva ani și, în timp ce făcea pe deontologul la televizor, își petrecea vacanțele la pensiunea ”Porumbelul Alb” din Delta Dunării, mai exact din satul Mila 23, comuna Crișan, județul Tulcea, deținută în acea vreme de o altă firmă din grupul miliardarului Floarea, Mandan Grup SRL, acum în insolvență.

Evaziunea interpușilor lui Surupăceanu

Costinel Soare era deja obișnuit să-și slujească stăpânii din vremea în care apărea ca membru fondator în Fundația ”Star Media”, controlată de Sorin Bușan, un interpus al fostului politician Mugurel Surupăceanu. Bușan a fost omul băgat la înaintare în afacerile cu buldotancuri vândute de Surupăceanu, la suprapreț, Regiei Naționale a Pădurilor și fostului Complex Energetic Turceni.
Fundația înregistra, în 2009, datorii de aproape 60.000 de lei și avea titluri executorii de la Administrația Finanțelor Publice Gorj pentru datorii neachitate la bugetul de stat în cuantum de 81.411 de lei, mare parte dintre acestea reținute ca stopaj la sursă. Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj a avut în lucru, mai mulți ani, un dosar în care s-au făcut cercetări pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și mai mulți jurnaliști, membri în fundație, printre care și Costinel Soare, au dat declarații în fața polițiștilor. Fundația a intrat, în final, în insolvență cu creanțe de 98.315 de lei și a fost radiată în data de 14 octombrie 2016.

loading...
Loading...

Citește și

Deputatul Vîlceanu a clarificat situația Memorandumului pentru CEO: Împrumut de la Trezorerie pentru certificatele de carbon din 2019, iar apoi o altă schemă de sprijin!

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a dat asigurări că memorandumul pentru CE Oltenia, privind …

7 comentarii

  1. un cacat si jumatate o sluga.

    • Vaaaaiii dle Costelus , 1 si 1/2 ? Vorbele tale ne doare . In alta ordine de idei felicitari redactorului , este plina presa din Gorj de asemenea exemplare care sug precum mieii la doua oi . De multe ori la doi sau mai multi ,,,,,berbeci .

  2. Cristi din Banat

    Acest pupincurist,ca multi altii din asa zisa presa,au fost si sunt sclavii oamenilor politici.Sa nu uitam cate foste ziarizde locale,fara gram de scoala jurnalistica la activ,isi plimba fundurile prin institutiile statului.

  3. Succesul este rezultatul atitudinilor, iar atitudinile nu sunt altceva decât deprinderi de gândire. O asemenea deprindere nu este un instinct, ci o reacţie provocată prin repetare. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

  4. Bă cum puteți sa scrieți de mine asemenea prostii când tu Matei Claudiu ai făcut pușcărie !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: