DEPRIMANT! Ce fac zeci de oameni care nu au lemne pentru iarnă

În această perioadă, câmpurile din Bărăgan abundă de oameni care adună cocenii lăsaţi în urmă de combinele care treieră porumbul. Acesta este o parte din mesajul care însoţeşte un set de fotografii postate pe Facebook care surprind zeci de oameni răspândiţi pe câmp pentru a aduna cocenii.

Aprovizionarea cu coceni este un obicei mai vechi al sătenilor din Bărăgan, unde iernile sunt mult mai aspre decât în alte regiuni ale ţării, din cauza curenţilor puternici de aer şi a lipsei reliefului. Pentru patru, cinci luni geroase, gospodarii din satele de câmpie au nevoie de provizii mari de combustibil. Cum lemnul de foc s-a scumpit foarte mult în ultima vreme, oamenii au găsit alternative, cocenii fiind una dintre variantele convenabile, la fel cum sunt şi tulpinile uscate de floarea soarelui sau porumb.   În această perioadă, cantităţi foarte mari de coceni rămân pe câmp după treierat şi nu costă nimic să-i aduni de pe teren, spre bucuria agricultorilor care se văd astfel cu pământurile curăţate. ”Oamenii vin cu sacii, cu căruţele şi îşi asigură provizii pentru încălzire. E bine de ştiut că aceşti coceni au eficienţă calorică mare, dau la fel de multă căldură cum dă lemnul, în schimb costurile sunt mult mai mici”, ne-a spus Răzvan Nicula, din Smeeni.

Citeste mai mult: adev.ro/oxwace

loading...
Loading...

Citește și

Cum a murit, la cutremurul din ’77, urmașa Mariei Lătărețu. A căzut cu jumătate din hotelul în care se cazase cu 30 de minute înainte

Cu 30 de minute înainte de marele cutremur din 4 martie 1977, Filofteia Lăcătușu, considerată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.