miercuri , 18 septembrie 2019 - 20:41

Despre LED-urile auto si luminile neomologate

In ultima vreme, kiturile de conversie pentru luminile de la autovehicule sunt din ce in ce mai populare, inclusiv online, de unde iti poti comanda singur astfel de produse. Totusi, nu e usor sa navighezi caile intortochiate ale legislatiei pe cont propriu, mai ales ca niciun producator de becuri xenon sau de leduri auto nu te avertizeaza din start ce riscuri exista atunci cand circuli pe drumuri publice cu lumini neomologate.

Este datorita ta, ca sofer, sa citesti Regulamentul nr. 48 CEE-ONU si articolul 101 din Ordonanta de urgenta 195/2001, ambele fiind disponibile online, la o simpla cautare Google. Le-am citit si noi, asa ca iata cam ce trebuie sa stii, in calitate de sofer:

Raspunderea contraventionala

La numarul 10 din articolul mentionat mai sus este specificat cat se poate de clar, in limbaj specific, faptul ca, daca montezi la masina sau la remorca lumini neomologate, care au intensitatea si culoarea diferite de ale celor din fabrica, vei fi sanctionat cu amenda.

In acelasi timp, conform articolului 112 si a marturiilor celor care deja au fost amendati din acest motiv, certificatul de inmatriculare va fi retinut, pana la remedierea aspectelor care au determinat sanctiunea.

Ce se spune in Regulamentul 48 al CEE-ONU

In acest document, este prezentat in principal regulamentul care se aplica tuturor vehiculelor de categorie N si M, alaturi de remorci (acestea fiind integrate in categoria O), referitor la dispozitivele de iluminat instalate la acestea, alaturi de sistemul de semnalizare luminoasa. Mai intai sunt prezentate definitiile pentru omologare, tipul de vehicul si pentru fiecare dintre componentele vehiculului, inclusiv pentru sursele de lumina.

Acestea din urma sunt definite in functie de tipologie si aici gasim inclusiv definitia pentru modulele LED. Mai departe sunt descrise si estimate clar culorile pe care le pot avea luminile masinii si limitele acestora.

Totodata, este mentionata posibilitatea depunerii unei cereri de omologare, care va fi insotita, printre alte documente, de o lista cu dispozitivele originale, proiectate si folosite de catre producator pentru modelul respectiv de autovehicul.

Ce se spune pe site-ul Registrului Auto Roman

Conform statisticilor prezentate pe site-ul RAR, la verificarile efectuate in trafic in anul precedent, mai bine de 31% dintre toate autovehiculele verificate prezentatu diverse probleme la sistemul de semnalizare si iluminare.

Concluzii

Daca stai sa urmaresti toate discutiile de pe formuri, pe langa cei care au luat amenzi pentru becurile de tip Xenon, nu e exclus ca riscul e la fel de mare atunci cand circuli cu lumini LED neomologate.

Exceptie o fac deocamdata cazurile in care autoturismul tau este din fabrica echipat cu astfel de lumini. In acelasi timp, poti merge la RAR pentru a verifica pe cont propriu posibilitatile de omologare a LED-urilor auto pe care intentionezi sa le instalezi la masina ta.

Ce sa nu cumperi

Sunt disponibile o groaza de piese after market, dar dintre acestea, e indicat sa eviti luminile din gama LED cu eticheta Made in China, becurile Xenon pentru faruri, LED-urile de orice alta culoare decat galben sau alb (exclus rosu/albastru) si LED-urile montate sub masina sau benzile LED cu care pot fi tunate anumite autovehicule.

loading...
Loading...

Citește și

Centrul de permanență uman aflat în litigiu, oferit gratuit de primar unei firme aflate pe pierdere!

Primarul de Albeni, Ionuț Stan, a întrunit Consiliul Local pentru 20 septembrie pentru a aproba …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: