DESPRINS din filmele de GROAZĂ: SATUL FANTOMĂ din Gorj! Ai putea să trăieşti AICI?

casa1

Cătunul Leurdeasa, aflat pe unul dintre cele mai înalte dealuri din comuna Vladimir, Gorj, zici că-i desprins dintr-un film de groază. Zeci de case vechi abandonate de foarte mulți ani întregesc peisajul sumbru. Cu toate că pare un sat locuit doar de fantomele trecutului, aici își duc zilele cu mare greutate opt familii.

Cătunul Leurdeasa este mai pustiu decât a fost vreodată, zeci de case vechi stau să cadă, iar cele opt locuințe, în care mai există încă oameni, sunt ca acum 100 de ani, singura diferență este că sunt racordați la energia electrică. Aici nu există apă curentă, gaze, școală, magazin, dispensar sau biserică. Toate sunt la câțiva kilometri. La una dintre casele locuite, o familie înjugă boii la car pentru a merge la adunatul fânului. „Ne pregătim să mergem la fân. Aici, pe uliță, mai avem doi vecini ce locuiesc mai sus, în vârful dealului. Este foarte greu, mai ales când plouă. Atunci nu mai putem merge cu carul din cauza nămolului. Avem trei băieți, din care unul este căsătorit și de la care avem două nepoate și locuim toți aici. Din lipsa banilor nu am putut să ne mutăm la stradă, așa că ne-am obișnuit aici”, ne-a povestit Daniela Gurgui.

Pe uliță nu se poate urca decât pe jos

case-parasite-leurdeasa-(11)

Ulița îngustă și extrem de abruptă nu poate fi urcată decât pe jos, iar telefonul mobil nu are semnal. La poarta ultimei case, aflată în vârful dealului, locuieşte un bărbat împreună cu mama sa, mobilizată la pat. „Mama e la pat, eu sunt pensionar pe caz de boală, am 46 de ani, iar mama, peste 60 de ani. E greu, dar ce să facem, dacă aici ne-am născut… La șosea nu cobor în fiecare zi, ci doar o dată la trei zile sau chiar mai mult. Pâinea o cumpăr pentru mai multe zile. Un pic mai sus mai este o casă, dar nu mai stă nimeni, s-au mutat jos. Când plouă, stăm în casă, nici nu putem coborî din cauza nămolului”, ne-a spus Murărițu Tudor.

Trăiesc într-o sărăcie lucie

batran-pe-ulita-leurdeasa-(2)

Altă mișcare nu se mai aude în Leurdeasa. Cele opt familii care încă se mai află aici trăiesc într-o sărăcie lucie, în nişte condiții greu de imaginat. Tot aici încă mai locuiește familia Catrinoiu, a cărei drama a ajuns pe primele pagini ale ziarelor cu ani în urmă. Fata cea mare a familiei a fost violată atunci de fratele mamei sale, care, la mai puțin de un an de când fusese încarcerat, s-a spânzurat. Acum, niciunul dintre copiii familiei Catrinoiu nu mai este la școală, ei renunțând la a mai merge la cursuri. Fiecare încearcă să își câștige, într-un fel sau altul, traiul. „Aici sunt cele mai puține familii din toată comuna, opt la număr. Oamenii au plecat ori în Vladimir, satul de centru, ori la Cărbunești. Mulți sunt în străinătate. Nu doar din acest cătun, ci din toată comuna”, ne-a spus fostul primar al comunei Vladimir, Marius Vijulan.

loading...
Loading...

Citește și

Unitate școlară din Târgu Jiu, modernizată

Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” beneficiază de puțin timp de terenuri de sport moderne. Mai exact …

2 comentarii

  1. Din pacate,in judetul Gorj ,parasirea satelor e un fenomen aflat fn stadiu de inceput.Peste vreo 10 ani,in lipsa unei strategii nationale,vor fi disparute multe localitati,din cauza ”saraciei programate” de obscurantismul politic,favorizat de inexistenta unei societati civile si existentei inflatiei de prostie.Nu avem in subsolul judetului multe bogatii,dar avem in schimb rauri ,paduri,munti,dealuri,campii,pe care unii ,mult mai bogati ca noi,le doresc,pentru ca stiu ce sa faca cu ele.Tot astia mai stiu ,ca aceste avutii de suprafata ,oricat de mult ar fi exploatate se pot regenera,asigurand un profit pe termen lung.In cazul in care nu ne vom trezi ca natie si vom trimite prin vot in institutiile politice ale statului,tot felul de indivizi cu inclinatii interlope,pentru majoritatea romanilor,Romania isi va pastra statutul de tara ,in care nu poti trai din munca cinstita,parasind-o ,foarte probabil pentru totdeauna.

  2. Va faceti stirea buna..nu stiati ca jumatate din tara e asa..de ce nu.i luati pe aia de i.ati votat si sa.i aduceti acolo?..toti sunteti la fel..rade ciob de oala sparta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: