DIABETUL LA COPIL

Kinetoterapeutul te învață

alina-iriza-kinetoterapeut

Ziarul Gorj Domino pune la dispoziția cititorilor o rubrică dedicată sănătății. În fiecare săptămână, kinetoterapeutul Alina Iriza va vorbi despre probleme de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei, o formă terapeutică individualizată. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre problemele de sănătate cu care vă confruntaţi şi vreţi să primiţi un sfat, ne puteţi adresa întrebări pe adresa de email a redacției: office@gorj-domino.ro sau puteți lăsa comentarii în spațiul dedicat rubricii.

kineto-1

Diabetul zaharat este o afecțiune endocrină, caracterizată prin deficit al secreției pancreatice de insulină. Insulina stimulează pătrunderea glucozei în celule și folosirea acesteia ca substrat pentru producerea de energie. În lipsa insulinei, glucoza nu mai poate fi utilizată de către celule pentru producerea de energie și se acumulează în sânge depășind nivelul sanguin normal.

kineto-2
Diabetul insulino-dependent al copilului apare când există deficit absolut al secreției de insulină.
Principalul obiectiv al tratamentului diabetului insulino-dependent este de a se menține glicemia cât mai aproape de valoarea țintă și astfel de a fi prevenită instalarea complicațiilor. Acest obiectiv se realizează printr-o atentă îngrijire zilnică a copilului cu diabet și prin controale medicale periodice. Pe lângă tratamentul medicamentos utilizat în diabet, un rol foarte important îl are activitatea fizică. Copilul va fi încurajat să aibă activități recreative de cel puțin o oră pe zi și să efectueze un program de exerciții, bine dozat și etapizat, sub supravegherea unui kinetoterapeut și la recomandarea medicului curant. Mușchiul când lucrează, folosește glucoză. Cu cât efortul depus este mai mare, cu atât cantitatea de glucoză consumată crește. Acest lucru explică faptul că glicemia scade în timpul efortului. Efortul trebuie dozat astfel încât să se consume zahărul în exces. Acesta trebuie făcut cu moderație pentru a evita apariția hipoglicemiei  sau hiperglicemiei. Programul va cuprinde exerciții cu elemente de forță și viteză de scurtă durată, intercalând exerciții de respirație.
Kinetoterapia oferă următoarele beneficii:
– creşterea toleranţei la glucoză, creşterea producţiei de insulină;
– activarea unui factor cu efect hipoglicemiant, altul decât insulina, ce ia naştere în timpul contracţiei musculare şi nu depinde de activitatea insulinei;
– scăderea în greutate prin reducerea masei adipoase;
– prezervarea masei lipsite de grăsimi a corpului;
– îmbunătățirea controlului glicemic.
Sporturile recomandate copiilor cu diabet sunt: volei, handbal, baschet, fotbal, tenis, ciclism, schi, înot, jogging, echitație, patinaj.

loading...
Loading...

Citește și

Remedii naturiste pentru nas înfundat

Te numeri printre persoanele care se confruntă frecvent cu senzaţia de nas înfunda? Din cauza …

Un comentariu

  1. Tatăl meu a avut un accident de muncă, a căzut de pe o clădire. În urma accidentului s-a ales cu mai multe fracturi (5): la nivelul umărului, cotului şi antebraţului drept, la nivelul antebraţului stâng şi la nivelul șoldului drept. A fost operat la Cluj, iar medicii de acolo i-au spus că e necesar să facă recuperare. Acum este imobilizat la pat şi nu poate face nimic singur. Cât de mult îl ajută pe el kinetoterapia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.