duminică , 20 octombrie 2019 - 11:44

Diabetul și cancerul, bolile care atacă zeci de mii de gorjeni

spital-k

De la an la an crește numărul gorjenilor care se îmbolnăvesc de boli precum diverse forme de cancer, diabet și afecțiuni cardiovasculare. Din păcate, mulți dintre ei mor din cauza acestor afecțiuni, mai ales dacă nu le descoperă la timp.

Din păcate, cea mai mare incidență o au bolile hipertensive și cardiovasculare, peste 50.000 de gorjeni luând tratament pentru acestea.

 

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj realizează an de an statistici privind principalii indicatori ai cunoașterii stării de sănătate a gorjenilor, iar datele sunt trimise către Ministerul Sănătății. De curând, DSP Gorj a făcut publică statistica privind situația afecțiunilor de care au suferit gorjenii anul trecut. Astfel, în județul Gorj există 7.235 de bolnavi de cancer, 12.835 de gorjeni suferă de diabet zaharat, iar alți 8.310 de persoane au fost diagnosticate cu boli psihice. Pe primul loc în topul celor mai frecvente boli din Gorj se află afecţiunile legate de hipertensiune și probleme cardiovasculare. Potrivit DSP Gorj există în evidențe 44.409 gorjeni care suferă de boli hipertensive și alți 13.142 care au fost diagnosticați cu cardiopatie ischemică. „Cei mai importanţi factori de risc asociaţi bolilor cardiovasculare sunt vârsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul şi boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Potrivit specialiştilor, în afară de vârstă şi ereditate, majoritatea factorilor de risc pot fi modificaţi şi ţinuţi sub control”, a spus Elena Pițian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj.

Cancerul, boala care ucide

Peste o 7.235 de gorjeni suferă de diverse forme de cancer. Dintre aceștia, cele mai multe cazuri sunt de cancer la sân, astfel că 4.367 de femei au fost diagnosticate și se află sub tratament. Peste 3.200 de gorjence suferă de cancer de col uterin, iar 2.248 de gorjeni au cancer bronhopulmonar. Peste 260 de gorjeni suferă de TBC, de epilepsie iau tratament 2.064 de persoane, 27 de rahitism, 67 de malnutriție proteino-calorică, peste 5.200 de boli pulmonare cronice. Peste 4.400 de cetățeni au ciroză și alte hepatite cronice, de ulcer suferă 6.031 de gorjeni.

Bolile psihice, motiv de îngrijorare

Alte cifre îngrijorătoare sunt cele legate de persoane cu probleme psihice: 8.310 gorjeni au tulburări mentale și de comportament, iar de boli psihice suferă 2.222 persoane. Dintre aceștia, 354 sunt considerați bolnavi psihici periculoși, cei mai mulți-314-având vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. 172 dintre ei sunt internați în unitățile medicale care au secții de psihiatrie.

Diabetul zaharat face victime noi în fiecare lună

Diabetul zaharat este boala care se manifestă prin hiperglicemie, adică prin creșterea concentrației de zahăr din sânge peste limita normală. Diabetul zaharat de tip1 (insulinodependent) se caracterizează prin incapacitatea bolnavului de a supraviețui fără injectarea unei doze zilnice de insulină. În lipsa insulinei, persoana afectată de diabetul insulinodependent poate intra în comă diabetică hiperglicemică. La nivelul județului Gorj avem 12.835 de bolnavi de diabet, iar dintre aceștia 2.660 sunt insulino dependenți.

loading...
Loading...

Citește și

Tragedie fără margini! O tânără din Țicleni a murit la câteva ore după ce a născut prin cezariană! Mesajul emoționant al soțului ei

O tânără de 21 de ani, din Țicleni, a murit, miercuri seara, la o unitate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: