Din aceste iubiri s-au născut poezii nemuritoare. Află lista cu femeile care l-au cucerit pe Mihai Eminescu

Născut la data de 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti (Botoşani), Mihai Eminescu va rămâne un poet genial al României, dar şi al lumii, care nu de puţine ori şi-a extras muzele pentru versurile sale din zbuciumul sufletesc al iubirii, prin care trece orice om.

Al şaptelea dintre cei unsprezece copii ai lui Gheorghe şi Raluca Eminovici, o familie înstărită şi cu dare de mână din Moldova, Eminescu a simţit primul fior al iubirii până la împlinirea vârstei de 16 ani, când s-a îndrăgostit de Elena, o fată cu trei ani mai mare decât el. Din păcate pentru el, moartea timpurie a acesteia i-a demonstrat viitorului poet că viaţa are părţile ei dure. Dispariţia muzei sale l-a inspirat pe Eminescu pentru versurile din poezia „Mortua Est”.

A fost cucerit de cumnata lui Titu Maiorescu

Pe la 18 ani, Eminescu se îndrăgosteşte – nu doar platonic –  de Eufrosina Popescu, artistă ce cânta în trupa de teatru condusă de M. Pascali, în care şi poetul a lucrat o perioadă. Cu aproape 10 ani mai în vârstă decât viitorul „Luceafăr”, ea n-a respins avansurile acestuia.
Până la reîntâlnirea cu celebra sa iubită, Veronica Micle, din 1874, în viaţa lui Eminescu a existat, se pare, şi o pasională iubire berlineză (n.r. – din perioada în care acesta se mutase în Berlin a doua oară pentru a-şi finalize studiile).
Una dintre prietenele lui Eminescu din acea perioadă era Milly, o croitoreasă cu ochi albaştri. În 1875, îndrăgostit fiind de Veronica Micle, Eminescu se va lăsa cucerit de farmecele cumnatei lui Titu Maiorescu, Mite Kremnitz (1852-1916), femeie măritată căreia îi dedică poezia „Atât de fragedă”.
Ultima mare iubire cunoscută avea să fie între 1877 şi 1883, cu Cleopatra Poenaru, fiica pictorului C. Lecca şi verişoară cu I.L. Caragiale, pentru care a scris „Pe lângă plopii fără soţ”.

Veronica Micle, iubirea vieţii

Iubirea fundamentală a poetului a fost fără îndoială Veronica Micle (1850-1889), pe care a întâlnit-o prima oară în Viena. Cei doi se vor revedea în 1874, în Iaşi, iar relaţia lor va fi complicată, ce a culminat cu un episod din anul 1881, provocat de aflarea trădării Veronicăi, cu „prietenul Caragiale”.  Pentru acest lucru, Eminescu l-a şi agresat fizic pe Caragiale, în timpul petrecerii de Crăciun, care a avut loc în casa lui Maiorescu. Eminescu şi Veronica nu-şi vor găsi liniştea decât după moarte, Micle alegând, la nici două luni de la dispariţia acestuia, să se sinucidă cu arsenic la Mănăstirea Văratec.

Sursa: libertatea.ro

loading...
Loading...

Citește și

În 2019 a fost cea mai caldă lună octombrie din toate timpurile

Luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie de la începerea măsurătorilor, potrivit datelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: