Din rău în mai rău spre răul final

cojocareanuDupă primele 8 luni ale lui 2013 s-a tras linie, buzunarele au fost întoarse pe dos şi s-a descoperit o gaură mare şi neagră (ca o acnee de adolescentă stoarsă) în bugetul ţării. De 5,3 miliarde de lei noi. Pe septembrie, estimarea e un nou minus: de 1,3 miliarde. Şi aşa mai departe.

Cum să se acopere golul ăsta mare? Premierul a propus creşterea cotei unice de impozitare de la 16% la 22% şi bonus scăderea TVA cu două procente.
Ce ne-or interesa pe noi cifrele ăstea macroeconomice? Păi au efect direct asupra vieţii de zi cu zi.

În ultimii ani, politica economică s-a desfăşurat astfel: nu sunt bani la buget, împrumutăm de la FMI; nu ne mai împrumută FMI, creştem impozitele şi cocoşăm întreprinzătorii, producătorii.

Care au fost urmările? Peste 20.000 de firme au migrat – pe model invers înmatriculării „bulgăroaicelor”, dar cu acelaşi efect: plata impozitelor în alte state; Dacia şi Sidex Galaţi se pregătesc să plece. Vreo 200.000 de firme au intrat în faliment ori insolvenţă, exact ca în guvernarea anterioară, şomajul a ajuns la 7% etc etc.

Şi pe lângă propunerea cu creşterea cotei unice de impozitare, mai e una specific socialistă: cu impozitul diferenţiat în funcţie de avere. Că-i ajută pe cei cu salarii mici. Păi cum îi ajută? Că iau exact acelaşi salariu! Că doar n-o să-i dea patronul cu 50 de lei mai mult fiindcă impozitul i-a rămas neschimbat! O să le dea în cap ălora cu salarii mai mari. Patronul o să le zică: „Au mărit ăştia impozitu’, de azi iei cu 50 lei mai puţin. Nu vreau, dar n-am ce face. Altfel închid coşmelia“.

Ajunserăm la un punct: odată cu creşterea cotei unice la 22% – va fi rău de tot, alte firme cocoşate de impozite se vor închide, salariile vor rămâne la fel; impozitul diferenţiat dă în cei care produc, care muncesc. N-are efect asupra majorităţii de întreţinuţi social.
Aşa că premierul mai scoase din joben o nouă soluţie de compromis: rectificarea bugetară! Dar de unde se vor opera tăierile? Fix de la investiţii – adică domeniul care mai dă speranţă că se poate întâmpla ceva, care poate aduce un plus la buget. Pentru a se plusa la cheltuielile de personal şi cu bunuri şi servicii, cele care nu pot genera profit.

Luăm toate cele trei variante de decizii economice puse la cale de guvernanţi. Veţi trăi mai bine în cazul aplicării uneia dintre ele? Nu! Ori măcar veţi avea perspectiva unui trai mai bun peste un an? Nici măcar atât. Pentru că oricare dintre variante rezolvă problema bugetară pe termen scurt. Şi în octombrie va fi deficit, şi în noiembrie tot pe minus va fi bugetul statului.

Asta până când nu se va rupe pisica în două, cum se zice în popor. Până când nu vor fi încurajaţi, în loc de impozitaţi, micii întreprinzători. Şi până când nu va mai fi încurajată nemunca prin sistemul de asistenţă social. Păi, cum naiba să-ţi mai vină să te duci la muncă atunci când iei 600 de lei, fix ca un şomer?

loading...
Loading...

Citește și

Ne doare-n cur!

Iohannis. Klaus Werner Iohannis nu a făcut nicio crimă la Târgu Jiu. A venit doar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.