Directorul Muzeului Județean Gorj, amendat cu 58.100 de lei de instanță! Sentința definitivă este executorie, Hortopan trebuie să plătească!


În urma unei sentințe definitive, date miercuri de Curtea de Apel Craiova, directorul Muzeului Județean Gorj, Dumitru Hortopan, s-a ales cu o amendă în valoare de 58.100 de lei. Asta pentru că Hortopan a refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească de comunicare a unor informații publice, cerute pe Legea 544, pentru un cetățean al municipiului. Directorul muzeului, dar și juristul s-au încăpățânat în a ține la secret informația privind contractul de muncă al fostului director adjunct al instituției, Gheorghe Calotoiu, dar acest lucru l-a costat, deocamdată pe conducătorul instituției. Este pentru prima oară când un conducător de instituție încasează o asemenea amendă în județul Gorj.

În decembrie 2017, cetățeanul reclamant a cerut muzeului din municipiu, contractul încheiat între instituție și Gheorghe Calotoiu, pensionar, pentru a vedea ce sumă de bani încasează acesta dintr-un contract de muncă parafat cu unitatea de cultură, de Dumitru Hortopan. Respectivul a cerut, de fapt o serie de informații publice, printre ele aflându-se și cea pentru Calotoiu. Muzeul a refuzat trimiterea contractului cu pricina, răspunzând când a primit citația de la instanță și motivând că nu pot să-l trimită, deoarece acesta conține drepturi de autor și de proprietate intelectuală.
Răspunsul a fost unul de râsul-plânsul, documentul fiind semnat atât de director cât și de juristul Predoiu Petre Dragoș. Instanța de judecată a cerut contractul lui Calotoiu în copie, pe timpul procesul spre a vedea dacă acesta conține drepturi de proprietate intelectuală și de autor. Muzeul a prezentat contractul respectiv care s-a dovedit că nu are, așa cum se bănuia, astfel de drepturi. Instanța Tribunalului Gorj a obligat, ca atare, muzeul să comunice și reclamantului respectivul document. Sentința instanței de fond din 13 februarie a fost în favoarea reclamantului, obligând muzeul să comunice informația cerută de acesta.

Hortopan: nu și nu!

Reprezentanții instituției însă au refuzat, și în al unsprezecelea ceas, acest lucru, fapt pentru care s-a procedat la executarea silită. Cetățeanul respectiv a cerut executarea silită, conform legii contenciosului administrativ, iar instanța de executare, pentru a se creea o presiune asupra reprezentanților instituției, a aplicat conducătorului muzeului o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de întârziere.
Recursurile formulate de ambele părți s-au judecat la Curtea de Apel Craiova care a menținut sancțiunea aplicată. Mai mult, i-a aplicat conducătorului muzeului respectiva amendă în perioada 15 aprilie 2018-16 septembrie 2018, când fiind trezit la realitate, juristul muzeului a comunicat respectivul document. Directorul nu a scăpat de amendă, sentința definită în dosar pronunțându-se pe 17 octombrie.

Secretul, 3800 de lei

Calotoiu avea un salariu de 3800 de lei lunar ca și colaborator cu normă întreagă la Muzeul Județean Gorj, această informație fiind cea pe care Hortopan o voia secretă.
Sentința definitivă îl pune însă la o plată serioasă pe Hortopan, care trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 58.100 de lei pe care să-i plătească statului român, nu reclamantului acesta nesolicitând și penalități.
Șocul l-a simțit Hortopan abia joi când a început să dea din colț în colţ pentru a scoate banii.

Loading...

Citește și

PSD nu se poate decide, între „Cipriano Ronaldo” și „Adriano Neymar”, pe cine sacrifică în confruntarea cu „Messi” Romanescu! Gabriel Coica, candidatul ProRomânia la Primăria Tg-Jiu!

Pro România filiala Gorj a stabilit, joi, candidatul care va intra în cursa electorală pentru …

2 comentarii

  1. 3800 lei lunar pentru un pensionar cu contract de colaborare cu Muzeul Judetean ? Si actualul director inca mai ocupa fotoliul de director ? Mai politrucilor care conduceti judetul , voi cand va treziti ? Nu intelegeti ca bugetul de stat nu este un sac fara fund ? De fapt ce ne mai miram , in toate institutiile publice se petrece un jaf generalizat , trai neneaca pe banii publici .

  2. Gheorghe Calotoiu fost Director adjunct la Muzeul Judetean Gorj a solicitat a i se pune la dispoziti CIM si actualul Director Hortopan Dumitru a refuzat in mod nejustificat sa puna in aplicare o sentintaa a Tribunalului. Asemenea cazuri se intampla si la CEO. Juristi nu au nici-o vina petru ca Directorii nu accepta sa fie contrazisi iar cei care incearca sa-i explice sunt scosi pe linia moarta sau dati afara. Justitia a facut dreptate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.