Divizia Minieră și firma lui Izvoranu, amendate de ITM Gorj – Dosar penal pentru SRL-ul care a subcontractat serviciul de transport

rosiuta-accident-22

De ce s-a produs accidentul de la Roșiuța

Inspectoratul Teritorial de Muncă și-a finalizat raportul privind gravul accident, cu 12 victime,  de la Roșiuța, produs în luna octombrie a acestui an. Astfel, vinovăția în aces caz aparține firmelor care s-au ocupat de transportul salariaților.

rosiuta-accident-32

ITM a stabilit și cauza accidentului: starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculul, în special a sistemului de frânare, care nu a permis controlul autovehiculului în deplasarea sa în rampă şi apoi coborârea pe pantă, stare tehnică ce trebuia controlată periodic.

Șoferul decedat, neatestat profesional

Amezile ITM Gorj în acest caz nu depășesc 30.000 de lei, în total, ceea ce pentru Alpha Construct, firma afaceristului Constantin Izvoranu este practic, un mizilic. ITM nu a specificat însă dacă firma acestuia avea dreptul legal să subcontracteze serviciul pentru care a câștigat contractul de la CEO  în vederea transportului salariaților, primind, în schimb, o amendă de 6.000 de lei. Pe de altă parte, SC VASITRANS SRL a fost sancționată cu amendă contravenţională de  8.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 39 alin. (4), din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, pentru încălcarea prevederilor art. 13, lit. i, din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, pentru că a încredinţat autospeciala GJ 15 CEL conducătorului auto Diaconu Nicolae, fără ca acesta să posede atestat profesional. De asemenea, SC VASITRANS SRL a mai primit o amendă de  8.000 lei în conformitate cu prevederile art. 39 alin. (4), din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, pentru încălcarea prevederilor art. 13, lit. j),  din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, pentru că nu a asigurat efectuarea controlului medical periodic conducătorului auto Diaconu Nicolae.

Angajați neinstruiți – Divizia Minieră a dat liber la transport neautorizat

SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA primește o amendă  de 6.000 lei, pentru că „nu a prelucrat riscurile pentru sănătate şi securitate în muncă, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie atât la nivelul întreprinderii, cât şi la nivelul fiecărui post de lucru, fapt ce reiese din fişa individuală de instruire a lucrătorului Stănescu Ion”. De asemenea, Divizia Minieră din cadrul CEO a fost amendată cu 7.000 de lei pentru că a acceptat efectuarea transportului de personal în cariera Roşiuţa, cu autospecializata DAC 665T DFAE, cu nr. de înmatriculare GJ-15-CEL, peste numărul de persoane înscris în  cartea tehnică şi fără ca aceasta să aibă autorizaţiile necesare, emise de autorităţile competente.

Sesizare penală

ITM a considerat însă că firma Vasitrans SRL trebuie cercetată penal, anunțând că va sesiza organele competente. Și asta, pentru că SRL-ul în cauză nu a luat nicio măsură în conformitate cu legea securității și sănătății în muncă. Inspectoratul invocă două articole: „Art. 37 (1) Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnavire profesională, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 2 ani sau cu amendă. Art. 42: În caz de constatare a unei situaţii care se încadrează în prevederile art. 37 şi 38, inspectorii prevăzuţi la alin. (1) şi (2) vor sesiza de îndată organele de urmărire penală competente, potrivit legii”.

Accident colectiv de muncă

Instituția condusă de George Romanescu mai constată că evenimentul din octombrie face parte din categoria accidentelor colective:  „Analizând conţinutul declaraţiilor, adresa emisă de Serviciul de Medicină Legală Gorj privind cauzele decesului, luând în considerare constatările efectuate la faţa locului în urma cercetării,clauzele de SSM,  s-a constatat că sunt îndeplinite condiţiile impuse de prevederile art. 5, lit. g) şi ale art. 31, litera d) din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru ca evenimentul produs în data de 17.10.2013, în care au fost implicaţi Diaconu Nicolae (decedat), conducător auto la SC VASITRANS SRL, Stănescu Ion, deservent utilaje, la SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA, Chirculescu Gheorghe  şef sector, Mihart Tudor, Mihart Marian,  Braia Ion Costel, Grecescu Crişu Emil (lăcătuşi mecanici), Elinescu Nicolae Robert (maşinist), Huluban Florin şi Circota Ion (electricieni la UMC Roşiuţa) să poată fi încadrat ca accident de muncă colectiv”, se arată în comunicatul transmis de ITM Gorj.

loading...
Loading...

Citește și

Sindicalistul Roșca: „Între 80-100 de salariați ai Carierei Roșiuța ies la pensie până în martie!”

Nelu Roșca, liderul Sindicatului Liber Cariera Roșiuța, a declarat ieri la un post de radio …

Un comentariu

  1. bai pai cati au atestate la cariera rusuta pe masini ..sau cate masini au starea tehnica si toate actele la zii ce dracu sa fi, seriosi ..daca nu se intampla accidentu asta nu se interesa nimeni de atestate sau de starea tehnica a masinilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.