DNA o ia, pe urma denunţurilor generalului Boeru, spre Gorj!

boeru-smecher

Fostul general de aviaţie Gheorghe Boeru, preşedintele companiei Romair Consulting, cap de afiş al acţiunilor DNA din ultimele două săptămâni, detaliază procurorilor anticorupţie fiecare proiect cu finanţare europeană în care societăţile din grupul de firme pe care-l controlează au oferit consultanţă, printre care şi cele două contracte cu Aparegio SA şi Consiliul Judeţean Gorj.

Boeru colaborează cu procurorii

Gheorghe Boeru, preşedintele companiei Romair Consulting, despre care omul de afaceri gorjean Constantin Lungu, decedat între timp, spunea în memoriile trimise instituţiilor statului că l-a ameninţat să renunţe la calitatea de lider al unui consorţiu de firme care câştigase un contract de lucrări cu Aparegio, a început să toarne la DNA despre comisioanele pe care le plătea unor persoane din conducerea instituţiilor publice cu care societăţile sale au derulat contracte în ultimii ani.
Primul căzut în năvodul denunţurilor lui Boeru au fost Adrian Semcu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, ulterior director general al companiei de apă Hidro Prahova, care a şi fost reţinut, iniţial, alături de Boeru, la începutul acestei luni, de către procurorii anticorupţie, ieri, instanţa hotărând că cei doi pot fi cercetaţi sub control judiciar. Măsura mai blândă vine şi după ce afaceristul a acceptat să colaboreze cu procurorii şi l-a denunţat pe primarul Andrei Chiliman, căruia i-ar fi dat 10% comision din contractele derulate de Romair cu Primăria Sector 1 – adică din cele 155 milioane de euro pentru anveloparea blocurilor, plus alte 19 milioane de euro pentru consultanţă.
În cazul de la Prahova, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, în calitate de vicepreşedinte al CJ Prahova, folosindu-se şi de influenţa pe care o avea la reprezentanţi ai conducerii SC Hidro Prahova şi în înţelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC Romair Consulting SRL Bucureşti, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câştige la licitaţie un contract de achiziţie publică, finanţat în majoritate din fonduri europene. Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări face parte din proiectul european- Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”. Faptele s-au petrecut în perioada august 2010 — aprilie 2011.

Contract la indigo cu cel de la Aparegio

facsimil-1--romair

Contractul este unul aproape identic cu cel câştigat de firma lui Boeru la Aparegio Gorj SA. Romair Consulting SRL a semnat, la data de 18 decembrie 2009, contractul de lucrări pentru „asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor şi managementul proiectului – Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj”, valoarea acestuia fiind de 9.861.600 lei fără TVA.
Antreprenorii care efectuau lucrări în cadrul proiectului au denunţat unele probleme grave pe care le-au avut cu reprezentanţii consultantului, Romair.
În cazul unui segment din lucrările care se desfăşurau în Tg-Jiu, câştigat de asociaţia de firme constituită din Pressanitas SRL Târgu-Jiu, SC Energoconstrucţia Filiala Bucureşti SA şi Simco Service SRL Craiova, consultantul le-a respins documentaţia de execuţie. Ulterior, Boeru personal s-a implicat şi a ameninţat reprezentantul Pressanitas cu relizierea contractului dacă nu cedează poziţia de lider de asociaţie societăţii Energoconstrucţia SA Filiala Bucureşti. În biroul său de la Bucureşti, Gheorghe Boeru a avut o discuţie cu patronul Pressanitas, Constantin Lungu, decedat recent, care susţinea, chiar într-un memoriu trimis Corpului de Control al Guvernului, că a fost ameninţat să cedeze calitatea de lider de asociaţie.
La scurt timp după ce a devenit lider, Energoconstrucţia a ridicat din cont 3,5 milioane de lei, bani viraţi de Aparegio pentru achitarea facturilor pentru lucrările efectuate. După încasarea banilor, o altă fimă SC Energoconstrucţia SA, care nu avea nicio calitate oficială, a încheiat un contract de proiectare şi management al lucrării cu SC Topram Project SRL România, societate din portofoliul aceluiaşi Gheorghe Boeru, valoarea acestuia ridicându-se la 1.080.000 de lei, plus TVA, din care 270.000 de lei, plus TVA, valoarea activităţii de manager, din această afacere, Romair s-a ales cu 13.182.000 de lei, adică aproape 3 milioane de euro.
Reprezentanţii beneficiarului Aparegio SA nu au făcut niciun demers legat de aceste contracte, iar surse bine informate vorbesc de şpăgi consistente şi de angajarea copiilor unor foşti şefi ai societăţii la companiile cu care a avut contracte dar şi la una din firmele din grupul Romair al lui Gheorghe Boeru.

Boeru, contract cu Consiliul Judeţean Gorj

facsimil-2-romair

Acestea nu sunt singurele contracte derulate de firmele afaceristului Boeru în Gorj.
În 2006, Romair a întocmit un „studiu de oportunitate” în cadrul unui proiect de management integrat al deşeurilor, beneficiar fiind Consiliul Judeţean Gorj. Era vorba despre investiţiile necesare pentru gestionarea deşeurilor în toate comunele şi oraşele din judeţ, tot pe bani europeni.
Un contract similar a derulat Romair şi în Prahova, judeţul de unde a plecat deja tornada denunţurilor lui Boeru.

loading...
Loading...

Citește și

Conducerea Carierei Roșiuța și liderii de sindicat nu au dat din coate pentru prezidențiale! Minerii navetiști nu au mai fost aduși duminică la schimbul I

Dacă la europarlamentare a fost ,,fierbere” la Cariera Roșiuța, directorul Constantin David aducând la serviciu …

2 comentarii

  1. nisulescu constantin

    Pentru cei care nu stiu, Gl. GHEORGHE BOERU este nimeni altul decat comandantul plutonului de executie al Ceausestilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: