DNA: Şefii societăţilor de stat din energie, sub presiunea tandemului Greblă-Condescu. Laurenţiu Ciurel, denunţ zdrobitor!

CONDESCU-CU-GREBLA

• Toni Greblă, fost senator pesedist, îi trage după el în dosarul DNA, pe toţi şefii PDL care au condus societăţile de stat din minerit şi energie
• Greblă şi Condescu, tandem în folosul „băiatului deştept” Ion Bîrcină

burlan-garure-trotea

Ieri, cercetările în cazul de corupţie al judecătorului CCR, Toni Greblă, au fost extinse, apărând nume sonore din peisajul gorjean, în afacerile conduse departe de lege şi în duet de Greblă şi Condescu, dar şi în referatul procurorilor. Din materialul DNA reiese că Toni Greblă a tăiat şi spânzurat în judeţ, cu Marin Condescu, ani de zile în folosul finului său, Ion Bîrcină, „băiat deştept” care a luat energie ieftină de la CE Rovinari şi pe care nici nu a mai plătit-o. Pentru că, prin 2006, Laurenţiu Ciurel, care a deţinut pentru o scurtă perioadă de timp funcţia de director general al CE Rovinari, a tăiat astfel de contracte, şi-a atras furia senatorului de atunci, Toni Greblă. În fapt, Ion Bîrcină a beneficiat prin intermediul parlamentarului PSD de contracte bănoase cu societăţile de stat. Procurorii arată că Greblă intervenea pe lângă foştii şefi PDL ai fostelor CE Turceni, Octavian Graure, CE Rovinari, Tiberiu Trotea, SNLO, Daniel Burlan, în folosul economic al finului său, Ion Bîrcină, care îi întorcea cu generozitate favorurile.

Foarte important este faptul că, prin anii 2005-2006, termocentralele din Gorj, Turceni şi Rovinari, erau păgubite de „băieţii deştepţi” care cumpărau energie pe „doi lei”. Anomalia a fost oprită de fostul ministru Şereş, care a impus ca astfel de contracte să fie încheiate doar pe OPCOM. Cert este că, până la acea dată, Bârcină şi alţi beneficiari ai PDL, cum ar fi un apropiat al lui Ioan Oltean, firmele lui Pinalti dar şi una controlată de Buzăianu, aveau liber la afaceri bănoase cu statul. După ce Laurenţiu Ciurel a stopat contractul lui Ion Bîrcină, acesta a fost ameninţat de Greblă pe holurile Prefecturii Gorj. Cert este că, deşi finul actualului judecător CCR a beneficiat de lacunele legislative în domeniu dar şi de influenţa celebră în judeţ a celor doi potentaţi, liderul sindical Condescu şi senatorul – la acea vreme- Toni Greblă, Ion Bîrcină a tras o ţeapă de 50 de miliarde de lei vechi Complexului Energetic Rovinari, actuală sucursală a CEO. Banii nu au fost recuperaţi niciodată, cu toate că firma afaceristului Bîrcină, Imobiliar Construct, a fost executată silit. În concluzie, Greblă a intervenit pentru a-l ajuta pe finul Bîrcină în relaţia cu Laurenţiu Ciurel, care era, în momentul respectiv, director la Complexul Energetic Rovinari. Bîrcină avea un debit neachitat către Complexul Rovinari de 10.000.000 lei şi ulterior de aproape 6,3 milioane. Compensarea susţinută de Toni Greblă pentru Bîrcină privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii. Intervenţia a avut loc în anul 2008 la o întâlnire cu parlamentarii. Astfel că, ieri, Laurenţiu Ciurel a dat o declaraţie în dosarul instrumentat de DNA împotriva judecătorului de la Curtea Constituţională, Toni Mihail Greblă.

Cerere de arestare

Procurorii DNA au cerut, ieri, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.În referatul trimis de DNA Parlamentului se arată că Toni Greblă l-ar fi ameninţat pe directorul Complexului Energetic Oltenia(CEO), Laurenţiu Ciurel. Acesta a relatat că Toni Greblă făcea presiuni în folosul companiei lui Ion Bîrcină, finul său. Directorul CEO susţine că Toni Greblă l-ar fi ameninţat pentru că nu era de acord cu o compensare de 10 milioane de lei, cerută de firma lui Bîrcină. Iată ce scriu procurorii în referat:
„Declaraţia martorului CIUREL LAURENŢIU DAN din 03.02.2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezultă că TONI GREBLĂ, în anul 2008, i-a reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui BÎRCINĂ, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de TONI GREBLĂ (pentru BÎRCINĂ) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii. Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, TONI GREBLĂ, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu martorul, pe care l-a ameninţat în mod direct. Redăm mai jos pasajul şi contextul ameninţărilor: „Acolo au fost prezenţi toţi parlamentarii din Gorj, întâlnirea fiind convocată de mine, în calitate de director general al C.E.O., urmare a conferinţe de presă şi declaraţii publice făcute de domnul GREBLĂ cu privire la o iminentă insolvenţă în următoarele două luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care Complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui TONI GREBLĂ decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat. În acest context, a fost prezent şi TONI GREBLĂ, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu TONI GREBLĂ, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat CONDESCU MARIN, care era susţinut în mod public de TONI GREBLĂ. Eu îi reproşam lui CONDESCU amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane. La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi TONI GREBLĂ şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, TONI GREBLĂ mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care TONI GREBLĂ mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”.
Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinut de TONI GREBLĂ şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea. Mai mult decât atât, arăt că practic, în perioada 2009-2012, am fost nevoit să plec din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu eram agreat de TONI GREBLĂ şi CONDESCU MARIN, cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea CONDESCU MARIN – TONI GREBLĂ făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui TONI GREBLĂ. În tot anul 2013, TONI GREBLĂ a marşat la tot felul de presiuni ale lui CONDESCU MARIN făcute prin media împotriva mea participând la acţiuni ale lui CONDESCU împotriva mea de genul: reuniuni cu parlamentarii din patru judeţe pentru a determina schimbarea mea din funcţie”, a declarat Laurenţiu Ciurel, procurorilor DNA.

loading...
Loading...

Citește și

„Floricica Dansatoarea” o comite din nou! Pesedistul Pupăzan s-a rebrenduit și o arde pe muzică ușoară de-i sar gumarii din picioare!

Marius Daniel Pupăzan, opțiunea burlescă a PSD pentru Primăria Cîlnic, nu contenește în a se …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: