sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 4:24

DNA şi-a încheiat misiunea „Guvernul meu!” – Cereri de demisii la pachet într-o ţară în care guvernează ghinionul şi coincidenţele

colaj

Vremuri tulburi! În plină criză mondială a refugiaţilor din statele arabe, în plină violenţă şi nesiguranţă statală, DNA a trimis în judecată premierul României şi alţi directori care au condus şi, în parte, mai conduc destinele unei industrii deja condamnate în ţară, de „partenerii” – vasali – ai străinătăţii.. Coincidenţele se ţin lanţ. Fără nicio surpriză, cererile de demisie sau demitere, ajung în „secunda doi” la public. Astfel, FNME, federaţie sindicală, loială lui Marin Condescu, cere demisia lui Laurenţiu Ciurel, iar preşedintele ţării, vârf de lance al PNL, cere demisia şi încearcă, în paralel, suspendarea premierului.

Trimiterea în judecată a foştilor directori de CE –uri: Octavian Graure, Laurenţiu Ciurel, actual director general al celui mai mare producător de energie pe cărbune din România, şi Dumitru Cristea, plus senatorul Dan Şova, se întâmplă tocmai când trimişii Băncii Mondiale se află la Complexul Energetic Oltenia al cărui director, în speţă Laurenţiu Ciurel, este trimis în instanţă pentru contracte atribuite în urmă cu aproape 10 ani, unui avocat, actualul senator Dan Şova, fost partener al actualului premier. În aceeaşi zi, ANI câştigă un proces în care Ion Călinoiu, om de bază în partidul lui Victor Ponta, şef de judeţ, mai exact, preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, eşuează în primul său demers împotriva ANI, fiindu-i respinsa definitiv cererea de reexaminare a unei acţiuni anterioare neacceptată de instanţă, pentru că nu a fost timbrată. În altă ordine de idei, procesul pe fond împotriva inspectorilor de integritate va avea primul termen pe 30 septembrie, la Curtea de Apel Craiova. De asemenea, o altă coincidenţă este şi faptul că, numai cu o zi înainte, procurorul Uncheşelu, cel care îl acuză pe Ponta în dosarul Turceni – Rovinari, refuză să primească documente aduse de premier la DNA (speţe clarificate de UE, care susţin, eventual, nevinovăţia premierului într-o aşa cauză, după cum spuneam, veche de 10 ani), motivând că este… ocupat. Ghinionul vine de la însuşi Iohannis care, conform prevederilor constituţionale ce reglementează în clar că nu poate să suspende un membru al Guvernului decât în măsura în care acesta a încălcat legea în timpul mandatului, face încercări în acest sens.

DNA face pârtie?

Potrivit ANI, Ion Călinoiu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, întrucât a avut simultan şi alte calităţi. Astfel, acesta a fost expert pe termen scurt în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (C.N.D.I.P.T.), în perioada 01 septembrie – 15 decembrie 2012; expert pe termen scurt – expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social / expert consorţiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, în perioada 01 iunie – 31 iulie 2013. De asemenea, acesta este acuzat de fals în formă continuată, după ce nu şi-a trecut veniturile în declaraţia de avere. Informaţiile şi verdictul vin la pachet chiar în ziua de ieri, când Ponta şi foşti directori din energie, sunt trimişi în judecată.

Operaţiunea „Guvernul meu”

Presa de specialitate încearcă să arate public cum premierul şi „ai lui” sunt executaţi practic, de DNA, în timp ce fratele fostului preşedinte Băsescu (dovedit public că a încasat de la familia Bercea cel puţin un milion de euro pentru a negocia ieşirea din închisoare a lui Bercea Mondial) este liber.
Potrivit „Lumea Justiţiei”: „DNA şi-a încheiat misiunea în operaţiunea „Guvernul meu”. Procurorul Jean Uncheşelu l-a trimis în judecată, joi 17 septembrie 2015, pe premierul României Victor Ponta, în dosarul „Turceni – Rovinari”. Prim-ministrul este acuzat de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi senatorul PSD Dan Şova, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Rechizitoriul DNA va reprezenta pretextul perfect pentru a se forţa Constituţia României prin încercarea de suspendare din funcţie a premierului Victor Ponta, astfel incât preşedintele Klaus Iohannis să aibă în sfârşit „Guvernul meu”, pe care şi-l doreşte încă de la instalarea la Palatul Cotroceni. Constituţia României prevede într-adevar la articolul 109 că un membru al Guvernului trimis în judecată este suspendat din funcţie. Asta se întâmplă însă doar în cazul în care faptele de care este acuzat respectivul membru al Guvernului ar fi fost comise în exercitarea funcţiei. Ceea ce nu este cazul lui Victor Ponta, acuzaţiile la adresa acestuia vizând perioada în care activa ca avocat. Aşadar, o eventuală forţare a suspendării lui Victor Ponta nu are cum să reuşească, un asemenea demers nefiind altceva decât un joc politic ce va cauza o nouă instabilitate. De altfel, trebuie precizat că, în timpul regimului Traian Băsescu, au existat mai mulţi miniştri care şi-au păstrat funcţia din Guvern şi care nu au fost suspendaţi, chiar dacă erau trimişi în judecată. Mai mult, trebuie amintit că DNA a încercat să îl pună sub acuzare pe Victor Ponta pentru conflict de interese, pe motiv că l-ar fi numit în funcţia de ministru pe Dan Şova, tocmai pentru a exista o presupusă faptă care să fi fost comisă în exercitarea funcţiei şi astfel Ponta să poată fi suspendat din funcţie. Totuşi, Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de declanşare a urmăririi penale împotriva lui Ponta pentru conflict de interese”.

Ce spune Constituţia

Iată ce se menţionează la art. 109 din Constituţia României:
„(1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.
(2) Numai Camera Deputatilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenta de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială”.
Lumea Justiţiei: „Revenind la dosarul lui Victor Ponta, alături de premier şi senatorul PSD Dan Şova, în judecată au mai fost trimise alte trei persoane. Este vorba despre Laurenţiu Dan Ciurel, la data presupuselor fapte director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data presupuselor fapte director general al Complexului Energetic Turceni, şi Laurentiu Octavian Graure, la data presupuselor fapte director economic al Complexului Energetic Turceni. Concret, Laurentiu Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, iar Laurentiu Octavian Graure de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul”.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.