Doamna Gorjului, femeie puternică şi „cu chip luminos”, ne-a lăsat cea mai frumoasă moştenire

gorjence

Doamna Gorjului, Elena Udriște, a condus Muzeul din județ vreme de 30 de ani, perioadă în care a reușit să adune la un loc colecții impresionante și mai ales să pună pe picioare Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. Amplasat într-un cadru pitoresc, în satul Curțișoara, Muzeul Arhitecturii Populare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia. Muzeul Arhitecturii este declarat monument istoric și este moștenirea doamnei Udriște.

elena-udriste

Cei care au cunoscut-o și cei care, mai apoi, au scris despre minunata sa personalitate, o descriu ca fiind o femeie hotărâtă, cu un chip luminos, blând, o privire energică, o intelectuală autentică într-o epocă totalitară, o femeie care nu s-a lăsat înfrântă de dogmele vremii în care a trăit și și-a desfășurat activitatea de la Muzeu. A fost o profesoară de valoare, luptătoare cu vitregiile vremurilor și o apărătoare a valorilor istorice, artistice, etnografice ale județului în care se născuse și pe care îl iubea. A avut o singură fiică, care s-a stabilit la București. Arhitectul Elena Udrişte (1924-1996) va rămâne mereu în istorie datorită activității sale de mai bine de patru decenii dedicată colecţiilor muzeistice.

Cea mai importantă realizare

curtisoara-muzeu-1

Cea mai importantă realizare a sa rămâne Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara inaugurat în 1975. Este un muzeu în aer liber care cuprinde în patrimoniul său zeci de obiective, dispuse concentric pe o suprafață de 13 hectare, cărora li s-a adăugat, în anul 2002, ansamblul arhitectural ‚’Gheorghe Tătărescu’’, strămutat de la Poiana-Rovinari. La Curtișoara, Elena Udriște a strâns veritabile monumente de arhitectură ţărănească de la casele ţărăneşti la şoproane, conace de plai, pivniţe de deal, mori, fântâni cu cumpănă etc. Originalitatea Muzeului de la Curtişoara stă în operele de prelucrare a lemnului, acestea fiind cercetate şi puse în valoare printr-o carte de către Elena Udrişte. Între anii 1966 și 1975, obiectivele au fost amenajate în jurul Culei Cornoiu. Cula a fost restaurată în anii 1966-1967 și integrată muzeului. Muzeul fost inaugurat în august 1975, meritul revenind arhitectului Elena Udriște și tatălui acesteia, arhitectul Nicolae Vânătoru, care au conceput primele schițe ale muzeului. A ajuns să cuprindă peste 35 de monumente de arhitectură din secolele XVIII-XIX, între care Cula Cornoiu (1725), Biserica ‚’Sf. Ioan Botezătorul’’ (1820), case și gospodării țărănești din lemn, reprezentative pentru diferitele zone ale județului, pivnițe, pătule, instalații tehnice populare, mobilier țărănesc, piese de port, țesături, unelte, ceramică, crestături în lemn. Cea mai veche casă expusă, ridicată cu peste 200 de ani în urmă, este Casa Popii Udriște, din satul Olari, ce datează din 1802.

Director al Muzeului Județean

curtisoara-muzeu

Arhitectul Elena Udriște a fost muzeograf şi director al Muzeului Gorjului (1951–1983). A condus Muzeul vreme de 30 de ani. În paralel a iniţiat deschiderea Casei memoriale „Ecaterina Teodoroiu” de la Vădeni şi a Casei-muzeu „Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa (1971). Potrivit specialiștilor, Elena Udriște l-a cunoscut, la Târgu-Jiu, în 1964, pe criticul de artă american Sidney Geist și a făcut schimb epistolar cu Erik Shanes (publicat şi acesta în revista „Brâncuşi” nr. 1 şi 2/1996, editată de scriitorul Nicolae Diaconu). „Fondul muzeistic a fost organizat de muzeografii conduși de Elena Udriște pe perioade istorice. (…) Profesoara Elena Udriște a adunat între coperțile mai multor cărți rezultatele preocupărilor sale ca cercetător. A descifrat și prelucrat documente chirilice, slavone și vechi românești. A fost un om de cultură care a apărat cu strășnicie, dar și cu demnitate valorile istorice, artistice și etnografice ale Gorjului”, scria Alexandru Doru Șerban în cartea sa Personalități care au fost în Gorj”. Acesta mai spune că „starea actuală (anii de după 2005) a activității muzeistice gorjene este o moștenire a perioadei în care edificiul cultural a fost desăvârșit de Elena Udriște și echipa sa de colaboratori. De aceea numele său a devenit renume în activitatea muzeistică din Gorj”.

cula-curtisoara

loading...
Loading...

Citește și

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Gorj

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat, în intervalul 09.12-13.12.2019, 52 de controale care au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: