DRAMA care a sensibilizat o țară! SORINA a declarat în fața judecătorilor că NU dorește să fie adoptată de familia Săcărin. Cum a acționat ambasada SUA. Greșelile instituțiilor de forță ale statului


Cazul Sorinei, fetița de 8 ani, luată cu mascații de la familia care a crescut-o, lovită, târâtă pe asfalt de un procuror și dată spre adopție unei familii stabilită în SUA, a creat un val de emoție fără precedent în România! Autoritățile statului au reacționat extrem de lent și doar la nivel declarativ, asigurând deschiderea unor anchete și celeritate în desfășurarea acestora. Solidari cu Sorina, oamenii au ieșit în stradă la Baia de Aramă și Craiova, vineri și sâmbătă, iar în tot acest timp în spațiul public, pe lângă manipulări de joasă speță, a apărut, obsesiv, expresia ”interesul superior al minorului”, diluată, dar mai ales demonetizată, în contextul în care, în mod evident, au fost încălcate libertățile și drepturile fundamentale ale acelui minor, Sorina.

Vineri,21 iunie, mai mulți polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Mehedinți, însoțiți de procurorul Maria Antoanela Pițurcă, șeful Serviciului Urmărire Penală de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, au descins în casa familiei Marianei Șărămăt, asistenta maternală din Baia de Aramă care a crescut-o în ultimii șapte ani pe Sorina, pentru a o lua pe fetița, în vârstă de opt ani, și a o încredința unui cuplu de români stabiliți în Statele Unite cărora instanța de judecată le-a încuviințat, definitiv, adopția micuței.
Imaginile cu procuroarea Pițurcă lovind-o peste față și peste mâini pe copilă, iar mai apoi târând-o, efectiv, pe asfalt, în timp ce micuța țipa și se zbătea, până la o mașină parcată în stradă, au șocat o țară întreagă.

Cum s-a ajuns aici

În 2012 soții Mariana și Vasile Șărămăt au luat în plasament două fetițe, pe Andreea și pe Sorina. La acel moment, Sorina avea numai un an și două luni, iar Andreea opt luni. De atunci, cele două au crescut împreună, ca două surori. Pe Andreea au adoptat-o, relativ repede, însă Sorina nu îndeplinea condițiile de adopție, iar pentru prima oară adopția s-a deschis, în noiembrie 2013. Reprezentanții de la DGASPC Mehedinți i-au ascuns acest lucru asistentei maternale Mariana Șărămăt, ba mai mult, și-au pregătit terenul, în sensul în care au determinat-o, cu cinci luni înainte, în iulie 2013, să semneze un înscris prin care spunea că nu e interesată s-o adopte pe Sorina. Nici în aprilie 2014 asistentei nu i-a fost adus la cunoștință faptul că s-a deschis adopția, dar și de data aceasta, managerul de caz de la DGASPC Mehedinți i-a pus în față un document, o ”minută”, așa cum este menționat în sentința Tribunalului Mehedinți, explicându-i că e ceva formal, pentru a-l semna că refuză adopția.

Judecătorii de la Tribunalul Mehedinți au constatat că singura informare a asistentei maternale s-a făcut în raport de prima deschidere a procedurii de adopție internă, în 2013, după câteva luni de la momentul când micuța fusese luată din orfelinat de asistenta maternală, iar după momentul iulie 2017, când cea de-a doua procedură a rămas definitivă, nimeni nu a mai anunțat-o pe Mariana Șărămăt. Or, în contextul în care nu s-a încheiat un proces verbal între asistentul maternal și managerul de caz, era obligatorie informarea asistentei în legătură cu posibilitatea de a o adopta pe Sorina, în intervalul iulie 2017 –iulie 2018. Oricum, în luna aprilie a anului trecut, Mariana Șărămăt a depus cererea de adopție la care DGASPC Mehedinți i-a răspuns că minora se află, deja în proces de potrivire cu o familie din străinătate.
De fapt, în luna august a anului trecut, soții Gabriel și Ramona Săcărin, doi români stabiliți în Statele Unite ale Americii, au deschis în instanță o acțiune pentru ca judecătorii să le încuviințeze adopția Sorinei.
La dosar, cei doi soți au depus documente, prin care autoritățile americane îi declaraseră apți pentru adopția internațională, acestea fiind întocmite de Agenția Alliance for Children și trimise Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), iar cererea de adopție internațională, înregistrată în Registrul Național pentru Adopții din România.
În dispozitivul instanței se arată condițiile esențiale ale adopției internaționale, adică de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de adopție și până la demararea procedurii de adopție internațională să fi trecut un an, iar în tot acest interval de timp să nu se fi găsit un adoptator, sau o familie adoptatoare cu domiciliul în România.
Acel termen de un an, pentru adopția Sorinei se împlinea la data de 12 iulie 2018, până la care autoritățile aveau obligația de a face demersuri pentru găsirea unui adoptator din România și de a nu accesa lista adoptatorilor internaționali. Cu toate acestea, încă din luna februarie a anului trecut, adică cu cinci luni înainte de împlinirea termenului, DGASPC Mehedinți a generat lista cu familiile eligibile pentru adopția internațională, se arată în sentința Tribunalului Mehedinți, de unde a fost selectată familia Ramona și Gabriel Sărăcin.
Juristul DGASPC Mehedinți, parte în dosar, a invocat faptul că Mariana Șărămăt, în calitatea sa de asistent maternal, își pierduse prioritatea la adopție, întrucât în iulie 2013 și aprilie 2014 declarase că nu dorește să o adopte pe minoră.
În decurs de trei luni, până la împlinirea termenului, soții Șărămăt au făcut patru cereri pentru eliberarea atestatului ca familie aptă să adopte, numai DGASPC a răspuns, în același mod: ”copilul se află în proces de potrivire cu o familie din străinătate”.

Magistrații Tribunalului Mehedinți au constatat că, în loc să soluționeze cu prioritate aceste cereri de adopție și să elibereze atestatul, deși aceasta era obligația, potrivit legii, și să respingă cererea de adopție internațională, DGASPC Mehedinți a procedat tocmai invers: a amânat rezolvarea cererilor familiei Șărămăt, pe motiv că minora se află în proces de potrivire cu adoptatori internaționali, cu toate că, în termenul de un an de la rămânerea definitivă a deschiderii procedurii de adopție, nu puteau demara un astfel de proces de potrivire internațională.
Pe această argumentație, Tribunalul Mehedinți a respins cererea de încuviințare a adopției internaționale, apreciind-o ca neîntemeiată, și a constatat că în cadrul întâlnirilor dintre minoră și adoptatorii internaționali, în cadrul procedurii de potrivire, așa cum rezultă din rapoartele de compatibilitate, relaționarea acestora a fost dificilă.
Trebuie spus că la dosarul încuviințării adopției Sorinei, există, din data de 2 iulie 2018, o declarație de consimțământ intitulată ”scrisoare conform Articolului 5” emisă de Ambasada SUA la București.

„În litera și spiritul legii…”

…sună unul din principiile după care funcționează Justiția. În cazul Sorinei, atât litera, dar mai ales spiritul legii au fost călcate în picioare la Curtea de Apel Craiova.
Un punct important în dispozitivul sentinței îl reprezintă faptul că, într-un proces verbal de audierea a fetiței de numai 8 ani, încheiat în Camera de Consiliu, în luna noiembrie a anului trecut, în lipsa asistentei maternale, dar și a familiei adoptatoare Sorina a declarat că nu dorește să fie adoptată de familia Sărăcin!
Sentința judecătorilor de la Mehedinți a fost atacată cu apel, iar la Curtea de Apel Craiova, a desființat soluția Tribunalului și a încuviințat, definitiv, adopția Sorinei.
Primul principiu ce trebuie respectat obligatoriu în cursul procedurii adopției este principiul interesului superior al copilului. În cadrul celor 16 întâlniri dintre Sorina și familia Săcărin, ”în cadrul procedurii de potrivire practică, așa cum rezultă din rapoartele de compatibilitate dintre minoră și adoptatorii internaționali, relaționarea acestora a fost dificilă, reușindu-se cu dificultate o relaționare între minoră și familia Săcărin”, se arată în sentința Tribunalului Mehedinți.
După episodul dramatic care a avut loc vineri, se mai poate pune în discuție dacă instituțiile statului au respectat interesul superior al copilului?

Ce caută un procuror la punerea în executarea a unei sentințe civile

Din momentul în care sentința a rămas definitivă, Sorina a rămas în continuare la familia Șărămăt, iar adoptatorii ”americani” au făcut plângere penală în care reclamau faptul că minora este sechestrată.
Așa că, vineri dimineața, a fost pus în executare un ordin de percheziție, în baza acelei plângeri penale, numai că, instituțiile de forță ale statului au acționat abuziv.
În primul rând, șefii IPJ Mehedinți au acționat disproporționat, trimițând mascații, precum în cazul unor acțiuni care vizează grupuri infracționale, ignorând faptul că ”obiectul” percheziției era un copil de 8 ani. Dacă a fost vorba despre executarea silită a unei hotărâri judecătorești privind minorul, nu avea ce să caute un procuror în această speță, ci competența aparține executorului judecătoresc.
Mai trebuie spus că legea interzice în mod categoric exercitarea oricărei presiuni asupra minorului și prevede, în mod expres că: “Nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea”.
După ce a fost acuzată că a bruscat-o și a târât-o pe jos pe minoră, procuroarea a spus că a fost însoțită de un psiholog și de un asistent social de la DGASPC Dolj care nu au putut intervine și a afirmat că Sorinei i s-a inoculat că va fi dusă în străinătate şi i se va face rău.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a efectua cercetări cu privire la conduita și modul în care procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Maria Pițurcă, a intervenit în cazul Sorinei.
Maria-Antoaneta Pițurcă are o experiență de peste 13 ani în magistratură, a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, iar de câțiva ani este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, unde, de câte luni, deține funcția de șef Secție Urmărire Penală. Maria Pițurcă nu este căsătorită și nu are copii.

loading...
Loading...

Citește și

Protipendada târgului, la lojă! Bdul „C. Brâncuși”, No. 6A. Stadionul din Tg-Jiu! Cum a început totul!

Actorii politici de ieri și de azi vor participa la parada de impostură, vineri seara, …

Un comentariu

  1. Spaga verde($) a facut ca aceasta fetita de etnie roma sa fie abrutizata de organele statului pocuror si politie mascata parca ar fifacut o crima ca s-a nascit in RO .Asa stiu autoritatile statului sa actioneze ca niste interlopi .In Ro drepturile omului au ajuns un lux in guvernarra psd. Liviu Dragnea a abuzat Protectia Copilului si acvum e la Rahova. Ii doresc si procuroarei Piturca sa-l urmeze poate acolo vede unde a gresit si dacaspaga verde a meritsat contibutia!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: