DRAMA MICUȚEI SORINA, fetița de numai 8 ani, luată de la familia care a crescut-o și dată spre adopție în SUA, a scos în stradă peste 300 de persoane! Autoritățile statului, IMPASIBILE!


Peste 300 de persoane au protestat, duminică, la Baia de Aramă, empatizând cu familia Șărămăt, care a rămas fără una din fetițele pe care le-a luat din orfelinat și le-a crescut, iar acum, autoritățile au dat-o spre adopție unui cuplu din America.
Dacă, inițial, Tribunalul Mehedinți a respins încuviințarea adopției, argumentația instanței fiind în sensul în care micuța Sorina să rămână la familia care a crescut-o, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, au stabilit, definitiv, ca fetița de numai 8 ani să fie luată din sânul acestei familii și să plece în SUA.
Familia Șărămăt, cea care avea prioritate la adoptarea micuței, potrivit legilor din România, acuză funcționarii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mehedinți că au comis o serie de falsuri în documentele care au fost depuse în dosarul de la instanță.

În 2012…

… soții Mariana și Vasile Șărămăt au dorit să ia o fetiță în plasament, numai că s-au întors acasă cu două fetițe. Andreea avea, la acel moment, nouă luni, și doar pe ea voiau s-o ia soții Șărămăt, doar că de gâtul femeii s-a agățat și Sorina, o fetiță de numai un an și două luni, și nu i-a mai dat drumul. De atunci, cele două au crescut împreună, în casa familiei Șărămăt din satul Negoiești, de lângă Baia de Aramă, ca două surori. De altfel, împart aceeași cameră, sunt îmbrăcate la fel, merg împreună la școală, sunt, practic, de nedespărțit, iar lui Mariana și Vasile le spun ”mami” și ”tati”. Trebuie spus că soții Șărămăt mai au doi copii, ai lor, care, acum, sunt căsătoriți, la casele lor. Pe Andreea au adoptat-o, după ceva vreme, însă Sorina nu îndeplinea condițiile de adopție, pentru că se mai interesa, din când în când, de ea o mătușă, însă soții Șărămăt nici nu concepeau să nu o adopte pe micuță.
În momentul în care, din punct de vedere legal, Sorina putea fi adoptată cei de la DGASPC Mehedinți i-au ascuns acest lucru asistentei maternale Mariana Șărămăt și soțului acesteia, ba mai mult, și-au pregătit terenul, în sensul în care au determinat-o să semneze un înscris prin care spunea că nu e interesată s-o adopte pe Sorina.

Coșmarul Sorinei a început…

…în luna august a anului trecut, când soții Gabriel și Ramona Săcărin, doi români stabiliți în Statele Unite ale Americii, au deschis în instanță o acțiune pentru ca judecătorii să le încuviințeze adopția sa. La acea dată, fetița de numai șapte ani și patru luni, se afla, ca și acum, în grija asistentei maternale Mariana Șărămăt.
Prin cererea adresată Tribunalului Mehedinți, soții Săcărin solicitau, printre altele, să dispună și efectuarea unor mențiuni în registrul de stare civilă, întrucât intenționau ca Sorinei să-i adauge și numele de ”Valerie”, ca să dea bine în fața amicilor lor din New York, atunci când micuța urma să-i însoțească în SUA.
La dosar, cei doi soți au depus documente, prin care autoritățile americane îi declaraseră apți pentru adopția internațională, acestea fiind întocmite de Agenția Alliance for Children și trimise Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), iar cererea de adopție internațională, înregistrată în Registrul Național pentru Adopții din România.
În dispozitivul instanței se arată condițiile esențiale ale adopției internaționale, adică de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de adopție și până la demararea procedurii de adopție internațională să fi trecut un an, iar în tot acest interval de timp să nu se fi găsit un adoptator, sau o familie adoptatoare cu domiciliul în România.
Acel termen de un an, pentru adopția Sorinei se împlinea la data de 12 iulie 2018, până la care autoritățile aveau obligația de a face demersuri pentru găsirea unui adoptator din România și de a nu accesa lista adoptatorilor internaționali. Cu toate acestea, încă din luna februarie a anului trecut, adică cu cinci luni înainte de împlinirea termenului, DGASPC Mehedinți a generat lista cu familiile eligibile pentru adopția internațională, se arată în sențința Tribunalului Mehedinți, de unde a fost selectată familia Ramona și Gabriel Sărăcin.

Reprezentanții DGASPC Mehedinți au invocat faptul că Mariana Șărămăt, în calitatea sa de asistent maternal, își pierduse prioritatea la adopție, întrucât în iulie 2013 și aprilie 2014 declarase că nu dorește să o adopte pe minora pe care o avea în plasament, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu un angajat al instituției, fără să fie încheiat un proces verbal în acest sens.
”Ne-a dus în eroare câțiva ani, că nu se poate adopta și au scos-o pentru adopție fără să ne înștiințeze. Managerul de caz, Violeta Morjan, a semnat un document, precum că a adus la cunoștință și soția mea a fost de acord să n-o adopte”, a declarat Vasile Șărămăt.
Judecătorii de la Tribunalul Mehedinți au constatat că singura informare a asistentei maternale s-a făcut în raport de prima deschidere a procedurii de adopție internă, în 2013, după câteva luni de la momentul când micuța fusese luată din orfelinat de asistenta maternală, iar după momentul iulie 2017, când cea de-a doua procedură a rămas definitivă, nimeni nu a mai anunțat-o pe Mariana Șărămăt. Or, în contextul în care nu s-a încheiat un proces verbal între asistentul maternal și managerul de caz, era obligatorie informarea asistentei în legătură cu posibilitatea de a o adopta pe Sorina, în intervalul iulie 2017 –iulie 2018. Oricum, în luna aprilie a anului trecut, Mariana Șărămăt a depus cererea de adopție la care DGASPC Mehedinți i-a răspuns că minora se află, deja în proces de potrivire cu o familie din străinătate.
”Cei de la DGASPC Mehedinți nu i-au informat cu acest drept de prioritate niciodată, deși, în ultimii 7 ani fetița a crescut la ei în casă. Normal, trebuiau făcute înscrisuri, trebuiau făcute procese verbale de informare, să fi adus la cunoștință că au acest drept. Nu există nici o dovadă că s-au făcut aceste informări. De la hotărârea de deschidere a adopției, trebuia să aștepte un an de zile să identifice un adoptator în România, iar dacă dumnealor nu-și exercitau acest drept de prioritate, să caute un alt adoptator în țară, în schimb, cei de la DGASPC n-au mai așteptat un an și după aproximativ 6 luni au identificat această familie din SUA și au început procesul de adopție”, a afirmat avocatul Cristian Dumitrică.
În decurs de trei luni, până la împlinirea termenului, soții Șărămăt au făcut patru cerere pentru eliberarea atestatului ca familie aptă să adopte, numai că răspunsurile de la DGASPC erau trase la xerox: ”copilul se află în proces de potrivire cu o familie din străinătate”.
Magistrații Tribunalului Mehedinți au constatat că, în loc să soluționeze cu prioritate aceste cereri de adopție și să elibereze atestatul, deși aceasta era obligația, potrivit legii, și să respingă cererea de adopție internațională, DGASPC Mehedinți a procedat tocmai invers: a amânat rezolvarea cererilor familiei Șărămăt, pe motiv că minora se află în proces de potrivire cu adoptatori internaționali, cu toate că, în termenul de un an de la rămânerea definitivă a deschiderii procedurii de adopție, nu puteau demara un astfel de proces de potrivire internațională.
Pe această argumentație, Tribunalul Mehedinți a respins cererea de încuviințare a adopției internaționale, apreciind-o ca neîntemeiată, și a constatat că în cadrul întâlnirilor dintre minoră și adoptatorii internaționali, în cadrul procedurii de potrivire, așa cum rezultă din rapoartele de compatibilitate, relaționarea acestora a fost dificilă.
În concluzie, judecătorii au constatat că fetița nu dorește să părăsească țara și dorește să rămână, în continuare în îngrijirea soților Șărămăt, acest aspect fiind consemnat într-un proces verbal de audierea a fetiței de numai 8 ani, atenție!, încheiat în Camera de Consiliu, în luna noiembrie a anului trecut, în lipsa asistentei maternale, dar și a adoptatorilor ”americani”, când a declarat că nu dorește să fie adoptată de familia Sărăcin!
Sentința judecătorilor de la Mehedinți a fost atacată, iar la Curtea de Apel Craiova, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată: soluția a fost desființată și adopția Sorinei a fost încuviințată, definitiv, soților Sărăcin.

De atunci…

… fetița și familia Șărămăt trăiesc terorizați la gândul că ”americani” vor veni s-o ia pe micuță, mai ales că au existat, deja, câteva tentative care au lăsat sechele copilei. Doi polițiști au ajuns la poarta familiei Șărămăt. În urmă cu câteva săptămâni, și au afirmat, pe un ton neadecvat situației, că ”Oricum, o să v-o luăm, că vin cu executorul!”.
Soții Secărin au mers acasă la Negoiești să o ia pe Sorina, numai că aceasta s-a împotrivit și nu a dorit să-i urmeze. Apoi au mers la școală, iar în momentul în care l-a văzut pe așa numitul tată adoptator micuța s-a speriat, i-a cerut învățătoarei s-o ascundă sub catedră, că ”vin să o fure”.
La școală la Sorina, soții Secărin au mers împreună cu un avocat de la Craiova, soțul unei judecătoare, colegă de birou cu cea care a judecat dosarul în apel, susțin unele surse, fără un executor judecătoresc, care a avut o atitudine de intimidare la adresa colectivului didactic.
”În prima zi când au venit la noi în casă am încercat să le explic că fetele au crescut împreună, sunt îmbrăcate la fel, merg la școală împreună, să nu le despărțim și mi-au zis pe un ton «Doamnă, eu am cheltuit 30.000 de dolari, eu fără fetiță nu o să plec niciodată, i-am făcut și pașaport». Le-am zis că vând mașina, vând casa și le dau banii înapoi numai să nu despartă fetele că sunt crescute ca două surori”, explică Mariana Șărămăt, dispusă să facă orice pentru ca Sorina să rămână în familie.

Trebuie spus că…

… soții Secărin, ce care locuiesc la New York, au doi copii: un băiețel de 5 ani și o fetiță care are aproximativ aceeași vârstă cu Sorina.
La nivel pur speculativ, circulă o teorie cu accente dramatice, mai exact, aceea că fetița celor doi soți din SUA ar avea oarece probleme de sănătate și cum Sorina ar fi compatibilă cu aceasta, lucru stabilit în urma unor analize medicale amănunțite, ar exista posibilitatea transplantării unui organ. Deocamdată, această teorie nu a fost negată, ba mai mult a fost alimentată de interesul exagerat al acestei familii de ”americani” pentru o fetiță de etnie rromă.
Nici după apariția publică a dramei micuței Sorina și nici după protestul la care au participat sute de persoane în semn de solidaritate cu aceasta, autoritățile din Mehedinți, DGASPC, IPJ, DIICOT, sau alte instituții, nu au anunțat că au deschis vreo anchetă pentru verificarea aspectelor semnalate în spațiul public.


loading...
Loading...

Citește și

ANCHETĂ a IPJ Gorj, în cazul selecției directorilor Transloc SA! Polițiștii SICE au descins la sediul societății, după ce acționarii au stabilit că procedura s-a făcut cu încălcarea legii!

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) …

Un comentariu

  1. Faceti ceva ptr a ajuta pe Sorina.asa ceva nu ieste posibil…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: