Dramele bolnavilor de hemofilie!

sanda-mischie

În judetul Gorj, situaţia pacienţilor  hemofilici este dramatică, sechelele lor fiind cronicizate şi multiple, terapia de până acum fiind insuficientă. În Spitalul Judeţean Târgu Jiu există în evidenţă un copil cu hemofilie severă tip A şi nouă hemofilici adulţi, dintre care șapte pacienţi au hemofilie A, doi pacienţi au hemofilie B.

Bolnavii de hemofilie din judeţul Gorj au marcat vineri Ziua Mondială a Hemofiliei, manifestările fiind organizate de Asociaţia de Hemofilie din Oltenia şi Asociaţia Română de Hemofilie, care este condusă de gorjeanul Daniel Andrei. Bolnavii de hemofilie din Gorj şi din România se confruntă cu o lipsă acută a medicamentelor necesare tratamentului. Motivul este legat de subfinanţarea Programului Naţional de Hemofilie din România, care se situează pe ultimul loc în Europa la bugetul alocat acestei boli. Potrivit medicului Sanda Mischie, coordonatorul Programului Naţional de Hemofilie pentru judeţul Gorj, în anul 2014, bugetul alocat Programului Naţional de Hemofilie din România a fost mai mare cu 40% decât în anul anterior, insuficient însă.

Este nevoie de o altă finanțare

Românii cu hemofilie primesc de opt de ori mai puţin tratament substitutiv decât finlandezii sau irlandezii, de șase ori mai puţin decât ungurii şi de trei ori mai puţin decât bulgarii. „Hemofilia este o stare patologică congenitală, transmisă ereditar, caracterizată prin cantitatea insuficientă a unui factor de coagulare (VIII sau IX), fără de care nu se poate forma cheagul de sânge care poate opri o hemoragie. Din cazurile diagnosticate, 80% sunt cu hemofilie tip A şi de patru-cinci ori mai puţine au hemofilie tip B. Orice traumatism aparent minor pentru o persoană sănătoasă poate duce la hemoragii interne cu risc letal la pacienţii hemofilici, daca ei nu ajung la timp la spital pentru a primi tratamentul cu factor de coagulare suficient pentru oprirea hemoragiei. Este imperativă suplimentarea bugetului alocat Programului Naţional de Hemofilie astfel încât să putem asigura terapia „la cerere“ suficientă, dar şi terapia pentru profilaxia hemofiliei, atât la copii – profilaxie primară şi secundară, cât şi la adulţi – profilaxie terţiară”, a spus medicul Sanda Mischie.

loading...
Loading...

Citește și

O casierie ce aparție operatorului Aparegio, redeschisă clienților

Începând de joi, 19 decembrie 2019, operatorul Aparegio Gorj va redeschide punctul de lucru din …

Un comentariu

  1. Ce cauta baba asta sefa de sectie la 67 de ani ? Si macar de ar fi buna…Vedeti de ce medicii tineri nu raman in tara ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: