În drumul spre șefia FRF, „Kaiserul” a ajuns la Târgu Jiu: „Mă simt foarte bine când vin la Gorj, sunt înconjurat de prieteni”


Revenit după ani buni prin orașul lui Brâncuși, Ionuț Lupescu încearcă acum să convingă electoratul gorjean că merită să fie președintele Federației Române de Fotbal. Cotidianul „Gorj Domino” a profitat de această ocazie și l-a intervievat pe fostul internațional. Lupescu nu se sfiește să vorbească chiar și despre situația pandurilor, dar și de potențialul pe care îl reprezintă fotbalul gorjean, inclusiv noua infrastructură de la Complexul Sportiv Municipal. Totodată, „Kaiserul” dezvăluie și cu cine ar face echipă dacă va fi ales ca șef al FRF.

Reporter: Ai ajuns din nou pe meleaguri gorjene, de această dată, dintr-o postură specială, având în vedere candidatura ta la președinția FRF…
Ionuț Lupescu: Mă simt foarte bine când vin la Gorj, pentru că sunt înconjurat de prieteni şi colegi, am lucrat foarte mult împreună, am făcut proiecte frumoase cu voi, am adus o finală de Cupa României la Târgu Jiu, iar lumea a fost extrem de entuziasmată. Mă bucur că am văzut că există şi din partea oamenilor responsabili în acest judeţ, interes pentru sport, şi asta o demonstrează faptul că aveţi un stadion care aproape este gata. Am venit aici cu inima deschisă, sunt foarte optimist şi am să merg până la capăt, pentru că eu vreau să ajut colegi, cum este Mihai şi la celelalte judeţe, dar şi pe alte planuri, fie că vorbim de futsal, fotbal feminin sau juniori. Juniorii sunt fundaţia fotbalului românesc şi fără ei nu poţi să dezvolţi elita. În ultimii 6 ani am avut o privire de ansamblu în Europa ce înseamnă dezvoltarea fotbalului, am fost responsabil pentru educaţia şi dezvoltarea fotbalului în Europa, şi am fost puţin mâhnit când am văzut că indiferent cine a fost la Federaţie nu mi-a cerut niciodată ajutorul, cu toate că eu am ajutat celelalte 54 de ţări. Atunci am decis să vin eu aici, să încerc să ajut din mijlocul lor. Cunosc structura, cunosc ce se poate accesa pe plan naţional şi internaţional, pentru a dezvolta fotbalul românesc.

Rep.: Legat de hotărârea de a te implica direct în fotbalul românesc, la un moment dat se părea că vei rămâne în poziția pe care o ocupai la UEFA. Ce te-a făcut să te răzgândești și să candidezi la șefia Federației Româna de Fotbal?
I. L. : Am văzut că direcţia pe care o ia fotbalul românesc este greşită în comparaţie cu ceea ce se întâmplă în fotbalul adevărat. Ori dacă se va continua aşa, ne vom îndepărta şi mai mult de fotbalul din vest. Si eu am crescut aici şi eu am plecat de aici în fotbalul mare şi simţeam că trebuie să dau ceva fotbalului înapoi. Au fost foarte multe discuţii cu oameni ca Mihai, oameni de la Liga a 2-a, liga a 3-a, care mă sunau şi-mi spuneau păsurile lor. Au fost discuţii cu foştii mei colegi, cu oameni mai în vârstă, am crescut în mediul acesta şi cunosc toate generaţiile. Mi-am dat seama că toţi doresc ca fotbalul să revină acolo unde îi este locul şi fiecare vrea să-şi aducă aportul. Toate acestea s-au acumulat în timp şi până la urmă am decis să mă bag în această campanie.

Rep. : La lansarea campaniei tale, printre cei prezenți și care și-au anunțat clar intenția de a te sprijini, s-a numărat și fostul președinte al FRF, Mircea Sandu. Nu îți este teamă, ținând cont de trecut, că lumea te va asimila cu ”Nașul”?
I. L. : Lumea nu poate să mă asimileze cu Mircea Sandu pentru că eu am plecat, am avut viziuni diferite. Asta nu înseamnă că nu trebuie să discut cu el, că nu trebuie să respect oamenii şi funcţia. Şi dacă voi câştiga, şi sunt sigur că voi câştiga aceste alegeri, am să-l invit şi pe actualul preşedinte la următoarele evenimente ale noastre. Eu nu am o problemă cu persoana, ci cu direcţia pe care o ia fotbalul. Cred că experienţa pe care o am la nivel administrativ, atât în România, cât şi în plan internaţional, conexiunile pe care eu le am, programele pe care le-am implementat în Europa, vreau să le pun în aplicare în fotbalul românesc. Îmi plăcea ceea ce făceam acolo, dacă lucrurile ar fi fost bune, nu aveam de ce să mă întorc aici. Consider că e nevoie să vin şi să ajut fotbalul românesc.

Rep. : Ce părere ai despre situația în care a ajuns acum, Pandurii, o fostă vice-campioană a României și dacă crezi că lucrurile se pot remedia?
I. L. : Oricine şi orice se poate reconstrui. Trebuie numai să existe voinţă, să ai pasiune şi e păcat că acum, când aveţi un stadion frumos, să nu fie și echipă. Sunt sigur că până la urmă, mai devreme sau mai târziu, cu sprijinul autorităţilor, cu sprijinul oamenilor din toată zona, firme care doresc să investească, se va găsi o soluţie. E păcat, fotbalul românesc are nevoie de Târgu Jiu, de această zonă. Spuneam şi la Craiova, în toată Oltenia, dacă faci o statistică, jucătorii de fotbal care au făcut carieră la echipa naţională sunt din zona aceasta. Au fost din Bucureşti, Piteşti, Gică Hagi din Constanţa, dar restul sunt olteni. Acesta este adevărul şi de aici trebuie să încercăm să dezvoltăm zona mai departe. Trebuie să dezvoltăm copiii şi juniorii să crească într-un mediu corect, şi ar fi mare păcat ca Târgu-Jiul să nu aibă o echipă. Chiar dacă vorbim de Liga a III-a, Liga a II-a, o echipă curată care să promoveze în Liga 1 şi sunt sigur că se va găsi o soluţie.

Rep. : Dacă vei ajunge șeful Federației, sunt șanse ca și Târgu Jiu să găzduiască vreodată vreun meci al naționalei României? Mai ales că pomeneai de noul stadion de aici…
I. L. : Eu am plimbat Cupa în România. Am adus loturile de juniori, selecţionatele şi echipa naţională prin ţară. Există însă, nişte regulamente de la UEFA şi trebuie îndeplinite nişte criterii când e vorba de naţionala mare: capacitatea stadionului, hotel, acomodare, să nu fie prea departe de aeroport. Nu sunt impuse de mine, dar dacă găsim aceste criterii, cu mare plăcere vom aduce naţionala la Târgu Jiu. Mă interesează să merg în ţară să popularizăm sectorul juvenil, cum, de altfel, vom veni şi cu futsal sau fotbal feminin, am înţeles că aveţi o sală polivalentă foarte frumoasă. E foarte important să ai contact cu oamenii, cu realitatea, să ştii problemele de bază, să-I ajuţi pe cei de aici în relaţia cu autorităţile locale.

Rep. : Cum vezi formatul Ligii I, în viitor?
I. L. : Mi se pare un campionat frumos cu 18 echipe şi la o ţară de mărimea României. Vreau să aduc pe fiecare segment, oameni de la fiecare ligă, să discutăm să vedem ce putem face mai bine. Totul pleacă de la valoarea campionatului şi de la valoarea jucătorilor noştri. Ca să putem fi competitivi, în special în cupele europene, mă interesează să avem 4 echipe în Champions League şi Europa League, nu doar una în primăvara europeană. Poate avem nevoie să fim într-un ritm mai înaintat decât atunci când încep ei pregătirea, poate atunci avem o şansă. Valoarea noastră nu este egală cu a lor, trebuie să ne organizăm pentru a fi mai competitivi. Dacă noi nu încercăm să ne reorganizăm, atunci cred că batem pasul pe loc, fără dezbateri de idei nu vor ieşi proiecte, şi suntem unde suntem. Putem să rămânem aşa sau să implementăm şi noi un model european.

Rep. : Dacă ar fi să faci un portret al viitorului președinte al FRF, cum ar trebui sa fie el? Unul de mâna forte sau mai degrabă, unul, care să reprezinte vocea tuturor echipelor și organizaților de profil?
I. L. : Eu cred că rolul unui preşedinte de Federaţie este să adune pe toată lumea la un loc. Să nu mai învrăjbească fotbalul amator cu fotbalul profesionist, Liga cu Federaţia, AJF-urile între ele, pentru că toată lumea are de pierdut. Rolul unui preşedinte este să se bată pentru a face o legislaţie puternică, corectă, ca atât cluburile, cât şi autorităţile locale, să aibă o cale legală de a da bani. Toţi doresc să investească în sport, dar au nevoie de o bază legală.

Rep. : Ai de gând să faci ”pace” cu toți foștii fotbaliști din generația ta, cunoscându-se diferențele de opinie, dar mai ales de… interese?
I. L. : Pe Belo şi Jean eu i-am adus la Federaţie. Pe Contra l-am crescut, pe Adi Mutu l-am crescut la Dinamo, a dormit cu mine în cameră. Cum credeţi că aş putea eu să le răspund, să mă duelez cu ei în fel şi fel de discuţii? Este un respect între noi, oamenii de fotbal, toată lumea trebuie să vină la masă, să vorbim, iar ideile cele mai bune vor fi aplicate. Unul dintre motivele care m-a făcut să mă întorc în ţară a fost acest dispreţ faţă de valorile fotbalului românesc, îţi place sau nu îţi place, sunt unii care au făcut istorie în fotbalul românesc şi trebuie respectaţi.

 

Lupescu poate miza deja pe un vot: AJF Gorj!

Din câte se pare, vizita fostului internațional Ionuț Lupescu, la Târgu Jiu, în plină campanie electorală, nu este deloc una întâmplătoare. Și asta pentru că, una din gazdele importante pe timpul prezenței lui Lupescu în orașul lui Brâncuși a fost chiar președintele AJF Gorj, Mihai Prunariu. Acesta din urmă nu s-a ferit să-și arate sprijinul deschis încă de pe acum pentru contracandidatul actualului șef al Federației, Răzvan Burleanu. Astfel, un vot din Gorj se va duce sigur către Lupescu, la alegerile FRF! „Ionuţ Lupescu are echidistanţă şi echilibru, două calităţi foarte importante pe care trebuie să le ai când conduci un sector atât de important. Trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului, îl cunosc pe Ionuţ de foarte mult timp şi ştiu ce capacitate este. În afară de faptul că suntem prieteni, eu ştiu ce competenţe are. Cele mai mari investiţii în Asociaţiile Judeţene de Fotbal s-au făcut pe proiectele lui Ionuţ, când era director general la FRF. De atunci, nu s-a mai făcut nimic. Doi la mână, îi explicam lui Răzvan Burleanu ce ne desparte: idei, gânduri, principii de viaţă. Ionuţ a renunţat la un post bine plătit, la UEFA, ca să vină în România, la insistenţele şi unora dintre noi, să redea ceva fotbalului, fotbaliştilor şi oamenilor de fotbal. Ştiu ce poate, sunt fan Ionuţ Lupescu, şi îmi place ce am construit împreună într-o perioadă când a activat la Federaţia Română de fotbal. Îi doresc mult succes, cred că are capacitatea, în momentul de faţă, să schimbe fotbalul românesc în bine”, a ținut să declare președintele AJF Gorj, Mihai Prunariu.

 

A consemnat Alin Peptan

loading...
Loading...

Citește și

Etapă cu ghinion pentru echipele din Gorj. Pandurii a fost învinsă în minutul 90+7 iar Viitorul a făcut egal după ce a avut superioritate numerică

ASU Poli a fost superioară pe toată durata jocului în faţa echipei Pandurii, una plină …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: