DSP a depistat nereguli după controlul din spitalele și secțiile de psihiatrie, dispus de ministrul Pintea! Secția de Psihiatria a SJU Târgu-Jiu, în plină renovare


Inspectorii sanitari din cadrul direcţiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus, după incidentul de la Săpoca, în unităţile sanitare de psihiatrie, de către ministrul Sănătăţii Sorina Pintea. Controlul a vizat calitatea actului medical şi a condiţiilor igienico-sanitare din unităţile de psihiatrie. În timpul în care se întocmea raportul de control, Secția Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a intrat în reabilitare și modernizare. Lucrările sunt, și în prezent, în curs.

Inspectorii sanitari au verificat 4 spitale de maximă siguranţă cu 1805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8841 de paturi şi 91 de secţii de psihiatrie din cadrul spitalelor judeţene cu 5427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul ţării. Verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor de igienă generală, a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcţionale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curăţenie şi dezinfecţie. „Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a spus Sorina Pintea, în timpul unei conferinţe de presă pe tema raportului de control.

Spațiu mic pentru pacienți

În timpul controlului, inspectorii sanitari au constat structura unui Centru de Recuperare neavizată de MS, aşa um cere legislaţia în vigoare.De asemenea, nerespectarea normelor de amplasarea paturilor în jumătate din unităţile controlate nu respectă ordinul 914/2006. În unele secţiile şi compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că: nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafaţa/pat fiind mai mică de 7m2, nu se respectă numărul de paturi în secţie conform structurii, starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor şi a uşilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul şi pereţii prezintă, de asemenea, infiltraţii iar clădirile prezintă pereţi degradaţi, cu infiltraţii şi igrasie; în salile de mese, precum şi în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte. Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare, starea de igienă la nivelul unităţilor era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător, nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienţi motivul invocat fiind specificul secţiei și nu există camere de izolare a pacienţilor, se mai arată în raport.

S-a mai constatat că distribuţia spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-judeţean, existănd o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în oraşele foarte mari, cum ar fi: Bucureşti-Ilfov, Iaşi, Timisoara şi Oradea în schimb sunt 14 judeţe din Romania în care nu există niciun spital de psihiatrie ci secţii cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de judeţe fără spitale; Tulcea, Constanţa, Dămboviţa, Bacău, Sibiu, Mureş, Gorj, Caraş-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistriţa-Nasaud.
Tot în spitalele de monospecialitate controlate există echipa terapeutică condusă de medic psihiatru. Nu există camere de izolare şi acolo unde există nu sunt conforme cu normele.Nu respectă normele privind amplasarea paturilor în saloane.

Controalele continuă! La SJU Târgu-Jiu s-au luat deja măsuri

Pentru asigurarea protecţiei sănătăţii, inspectorii sanitari vor continua acţiunile de control privind verificarea conformităţii spitalelor de psihiatrie şi vor efectua recontroale la unităţile sanitare cu paturi la care au fost depistate deficienţe şi abateri de la prevederile legislative în vigoare.
Conform raportului de control privind calitatea actului medical şi a condiţiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aprox. 144 000 lei şi 67 de avertismente. În toate unitatile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului pana la 31.12.2019.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.