duminică , 15 septembrie 2019 - 17:10

Elevii din învățământul profesional vor primi mai mulți bani


Tinerii care aleg sa urmeze învățământul profesional și dual vor primi burse care pot ajunge și la 900 de lei lunar, echivalentul unei burse similare pentru elevii din Germania sau Belgia, potrivit unui nou proiect de lege.

Pe motiv că statul nu încurajează suficient pregătirea forței de muncă, un grup de parlamentari a luat decizia de a iniția un proiect privind majorarea burselor pentru elevii școlilor profesionale, încercând în acest fel atragerea tinerilor către învățarea unei meserii.
Proiectul prevede majorarea bursei de la 200 la 300 de lei în 2019, iar din 2020 să crească etapizat cu 150 de lei, până la nivelul sumei de 900 de lei, ceea ce ar înseamna echivalentul a circa 200 de euro, comparabil cu cel european.
La ora actuală, elevii de la învățâmântul profesional primesc din partea statului o bursă de 200 de lei, dar nu o primesc tot timpul, ci doar pe perioada în care fac cursurile și pe perioada de laborator. Cei din invatamantul dual primesc 200 de lei din partea statului și minimum 200 de lei din partea angajatorilor.
Sursa de finanțare pentru creșterea burselor ar fi din fondurile europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014 – 2020. Aproape 85.000 de elevi învață în școlile profesionale din Romania, iar cei mai mulți sunt în zona Moldovei. Meseriile cautate sunt în transporturi, constructii, alimentatie publica, industrie sau agricultură.

loading...
Loading...

Citește și

Festivalul pastoral „Coborâtul oilor de la munte” sărbătorit în acest weekend! Zeci de artiști vor urca pe scenă!

Sărbătoare mare în comuna Baia de Fier în acest weekend. Autoritățile locale și județene organizează …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: