miercuri , 16 octombrie 2019 - 11:12

EMOŢIONANT! FIICA unui primar din Gorj: „Tăticule, mi-ai arătat cum trebuie să fie un tată iubitor, un soț devotat și un bărbat onest”

AN-Polovragi-ANDREEA-EPURE

Andreea Epure este coregraful Ansamblului folcloric Cheile Otețului din Polovragi și spune că dansul reprezintă o eliberare. Deși tânără, Andreea Epure a reușit să le transmită adolescenților și copiilor pe care îi are la dansuri iubirea necondiționată față de tradițiile populare ale României, întărindu-le, astfel, identitatea națională. „Vreau să le fiu prietenă, colegă și uneori, părinte (pentru grupa mică). Suntem foarte uniți și mereu există înțelegere când apare vreo problemă. Între noi nu există bariere de comunicare. Mă bazez foarte mult pe educația nonformală și încerc să îi determin să vină la ansamblu din dragoste pentru tradiții și din dorința de cunoaștere. Aici învaţă tainele dansului popular, aici fac primii paşi”, a spus coregrafa Andreea Epure, un om pasionat care știe să transmită generațiilor tinere dragostea față de tradiții și folclor. Din rândurile de mai jos aflați povestea frumoase fiice a primarului Gheorghe Epure din Polovragi.

Reporter: Când s-a înființat Ansamblul folcloric Cheile Oltețului- Polovragi? De când faceți dvs. parte din el? Cine conduce Ansamblul?
Andreea Epure: Ansamblul folcloric Cheile Oltețului din Polovragi a luat naștere în 1954 sub îndrumarea familiei Maria și Constantin Mesteacăn, în colaborare cu familia Maria și Marin Chirițescu. În 1997 s-a adus dinamică în scenă cu ajutorul domnului Ștefan Mirulescu, pe atunci coregraf al Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului. Eu sunt de 17 ani membră a Ansamblului. Am început să dansez de mică, de la vârsta de 7 ani, în cadrul grupului format la Școala Generală din Polovragi, de învățătoarea mea, d-na Doina Bălan (căreia doresc să-i mulțumesc pentru încurajare și sprijinul acordat atunci și acum). Cu timpul, pasiunea mea pentru dans s-a amplificat, așa că tatăl meu, Gheorghe Epure, m-a inițiat în ansamblul în care era și el membru, dar în trupa mică de dans (cei cu vârste între 6 și 14 ani). Ansamblul a fost coordonat de tatăl meu, dar prefer să spun că am lucrat în echipă pentru a pune lucrurile în mișcare. Nu fac nimic fără să mă consult cu el în ceea ce privește organizarea unui spectacol și punerea în scenă a unei noi suite de dansuri.

Rep.: La ce festivaluri ați participat?
A.E.: În ultimii doi ani am participat numai la festivaluri ale Portului Popular din Sibiu, Vâlcea, Argeș și Gorj. Am reprezentat Polovragiul în țări ca Italia, Polonia, Serbia.

Rep.: Despre componența Ansamblului ce ne puteți spune?
A.E.: Ansamblul Cheile Oltețului are peste 100 de membrii, în prezent. Cel mai tânăr are patru ani și cel mai bătrân 84 de ani. Teoretic nu avem o limită de vârstă.

„Eu în dans îmi găsesc liniștea … Când dansez, mă simt liberă, mă descarc și mă simt mai plină de viață!

Rep.: Câți tineri sunt în Ansamblu?
A.E.: În prezent Ansamblul este împărțit în grupe, pentru o mai bună desfășurare a orelor de repetiție. Prima Grupă, copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, numără 20 de mici dansatori. Este cea mai nouă grupă și cea mai veselă. Din grupa a doua sau cum le mai zicem noi Juniorii Ansamblului, cu vârste între 10 și 16 ani, fac parte 50 de copii. Aici este adevărata provocare. Sunt adolescenți și au personalitatea lor. Grupa a treia, Seniorii Ansamblului, au vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și sunt 20 de dansatori. Și să nu uităm de vârstnicii noștri care au dus cu mândrie mai departe cântecele ciobănești și doinele din mărginime. Sunt în număr de 20 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 84 de ani. La acest grup vocal luăm parte toți dansatorii. Încercăm să învățăm de la ei pentru a duce tradiția mai departe, atât cât se poate.

Rep.: Cum este OMUL Andreea Epure?
A.E.: Omului Andreea Epure nu prea îi place să vorbească despre el! Prefer să las omul să mă cunoască, să tragă singur concluziile. Am crescut și copilărit la Polovragi, locul meu de suflet. Poate de asta am preferat să mă și ocup de ansamblu. Polovragi e locul în care îți găsești liniștea sufletească. Oamenii sunt muncitori, prietenoși, cu frică de Dumnezeu și săritori, se ajută între ei, nu țin supărare și sunt o comunitate foarte unită.

Rep.: Vă amintiți cum a început totul? Tatăl dvs, dl. Epure, era parte din Ansamblu atunci când ați decis să vă alăturați și dvs?
A.E.: Dragostea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie, artă și dans popular mi-a fost insuflată de către tatăl meu. Asistând la una dintre repetițiile ansamblului al cărei membru a fost și este si tatăl meu , am descoperit plăcerea de a dansa. Felul în care membrii ansamblului de atunci repetau câte 4 ore în fiecare seară numai pentru a învăța un dans, m-a ajutat să realizez cât de frumoasă este arta dansului popular românesc.

Rep.: De la dânsul ați moștenit dragostea pentru folclor, tradiții, dans popular?
A.E.: Da. Pot spune că de la tatăl meu am învățat tot ceea ce știu astăzi. Sincer, el a fost mereu modelul meu în viață. Cu timpul am conştientizat că dragostea pentru folclor este mai mult decât o pasiune trecătoare, este o modalitate de a nu lăsa pradă uitării zestrea naţională, de a ,,exporta” dansul popular românesc și tradițiile românești.

„Colegii mei vin la repetiții din pură pasiune și când vreau să le transmit ceva, comunic cu ei. Am încercat să îi cunosc înainte de toate. Nu vreau să le fiu doar un simplu coregraf care le arată câțiva pași și gata”

Rep.: Dvs. sunteți coregraful grupul/ansamblului. Ce studii aveți în domeniu?
A.E.: Am urmat cursuri de coregrafie și fac parte dintr-o asociație a coregrafilor din România.

Rep.: Știu că ați urmat Facultatea de Teologie la Sibiu. Lucrați?
A.E.: Da, am absolvit în 2011 Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, specializarea Teologie-Asistență Socială. În momentul de față nu lucrez în niciunul dintre cele două domenii, dar lucrez la o firmă din Târgu-Jiu.

Rep.: Ce înseamnă dansul popular pentru dvs?
A.E.: Pentru mine dansul popular este o modalitate de a promova comuna și tradițiile pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri. Eu în dans îmi găsesc liniștea și uneori tind să cred că poate așa a fost să fie. Când dansez, mă simt liberă, mă descarc și mă simt mai plină de viață.

Rep.: Multă muncă și dăruire. Ce alte cuvinte ați mai folosi pentru a descrie ceea ce faceți dvs și colegii de la Ansamblu?
A.E.: Pasiune, talent, dragoste și tradiție. Reuşita în dansul popular înseamnă, în primul rând, foarte multă muncă şi dragoste pentru ceea ce faci. Consider că principala trăsătură pe care trebuie s-o îndeplinească cineva care practică și predă dansul, este dragostea față de folclor, respectul față de tradiție, de acei oameni care păstrează, conservă și promovează dansul și muzica populară, tradițiile și obiceiurile populare autentice. Toate acestea pot fi însușite și transmise doar cu inima!

Rep.: Ce simțiți când sunteți pe scenă, dansând? Cum reușiți să transmiteți pasiunea dvs tinerilor?
A.E.: Când dansezi, scopul tău nu este să ajungi într-un loc anume, ci este să te bucuri de fiecare pas pe care îl faci. Toată lumea ştie să se simtă bine, să se exteriorizeze prin dans, dar nu toată lumea dansează bine, nu toată lumea se exteriorizează cum trebuie. Dansul este o artă capabilă să emoţioneze pe oricine, indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire. Cu toţii sunt impresionaţi de arta dansului, se spune că fiecare dintre noi am dansat încă de mici pe diferite stiluri de muzică, după preferinţe. Cu toţii am fost surprinşi în încercarea de a crea o coregrafie a noastră, unii dintre noi au şi visat, au şi ajuns cunoscuţi, datorită acestei pasiuni a dansului. Ba mai mult, dansul dezvoltă talentul şi impune eleganţă şi ţinută. Indiferent că eşti începător sau că ai puține cunoştinţe despre dans, tot trebuie să înveţi câteva elemente de bază. Lecţiile de dans ne învaţă dobândirea unei poziţii corecte a corpului în timpul dansului, muzicalitatea, coordonarea şi uşurinţa în mişcare. Dansul popular românesc este unul dintre cele mai spectaculoase dansuri din lume și apreciat peste tot în lume. Arta noastră populară, manifestată sub toate aspectele ei, prezintă o bogăție neprețuită pentru toți cei care își iubesc țara si neamul.

Rep.: La ce contribuie dansul?
A.E.: Dansul popular împreună cu cântecul și cu strigăturile ce îl însoțesc, formează un tot armonios ce nu poate fi despărțit. Jocurile populare românești, prin frumusețea costumelor și a melodiei, prin suplețea și expresivitatea mișcărilor, prin voiciunea pe care o imprimă oamenilor, contribuie în mare măsura la realizarea educației estetice. Folclorul este unul dintre elementele fundamentale care au determinat păstrarea entității noastre naționale, chiar dacă apare divizat pe zone geografice.

Postare emoționantă

Într-o postare pe pagina sa de socializare, coregraful Andreea Epure își arată dragostea față de primarul Epure de la Polovragi: „Tăticule, îți mulțumesc pentru ceea ce ești și pentru ceea ce faci; știu că poate ar trebui să îți spun mai des, însă tu știi ce e în sufletul meu și cât de mult te iubesc. Îți mulțumesc pentru copilăria fericită (…) că mi-ai vegheat adolescența, m-ai ținut să nu cad, vorbele tale m-au încurajat si m-ai alinat în momente de neliniște. Îți mulțumesc pentru că mă călăuzești acum, mă sfătuiești și mă alinți, chiar dacă nu mai sunt un copil. Tăticule, îți mulțumesc pentru că mi-ai arătat cum trebuie să fie un tată iubitor, un soț devotat și un bărbat onest, cum trebuie prețuită familia și ce sacrificii trebuie să faci în viață pentru a fi împlinit (…)”, a scris tânăra.

loading...
Loading...

Citește și

Comerț stradal în buricul municipiului! Piața modernă nu place dar se preferă băncile din oraș

Autoritățile locale motrene au permis comerțul ambulant și primitiv chiar în zona pieței modernizate a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: