Europarlamentar, la Bruxelles: Nu există nicăieri un înger păzitor care să apere sectorul energetic

victor-negrescu02

Eurodeputatul Victor Negrescu a fost gazdă a conferinței „Romanian Energy Forum: Uniunea Energetică — Provocări și oportunități pentru energie durabilă în Europa Centrală și de Sud-Est”, organizată marți, 26 mai, de către Romanian Energy Center la Bruxelles. Despre ce a vorbit acolo se arată într-un comunicat de presă transmis de acesta.

Astfel, Victor Negrescu a spus că România are un potențial imens în domeniul energiei, de a deveni un hub energetic regional și de a dezvolta mai eficient mixul de energie.

„Nu trebuie doar să subvenționăm energiile alternative”

Acesta a făcut în același timp apel la utilizarea exclusivă a resurselor românești din domeniu pe întreg lanțul de producție — servicii, producție, mentenanță, cercetare, formarea profesioniștilor — pentru ca impactul sectorului să ajungă în mod real în economie. „Avem nevoie de un program național real pentru energie, care nu doar să stimuleze producția sau să subvenționeze energii alternative, ci să finanțeze cercetarea, formarea profesioniștilor, producția și realizarea serviciilor de către companiile care își au sediul în România. Spre exemplu, pentru cele 35 de miliarde de euro pe care le pune la dispoziție Comisia Europeană anual mai ales pentru cercetare, aș vrea să văd primul proiect românesc”, a afirmat Victor Negrescu în cadrul conferinței de la Bruxelles.

Mix energetic, hub regional

Eurodeputatul a înaintat, de asemenea, o serie de posibile soluții pentru o dezvoltare durabilă a României ca hub energetic și ca utilizator al mixului de energie. „Referindu-mă la mixul de energie  reiterez câteva întrebări: de ce Hidroelectrica nu face și energie solară și de ce Complexul Energetic Oltenia nu vinde toată energia pe care o produce? De ce panourile solare dezvoltate prin proiecte europene nu sunt produse în România, iar mentenanța să fie 100% românească? În ceea ce privește conceptul de hub energetic regional, de ce vorbim de export de energie când rețeaua din România nu a fost retehnologizată pentru a transporta mai mult, interconectările cu alte state sunt dificile și conectările la rețele sunt greoaie pentru producătorii noi? De ce construim noi surse de energie pentru o piață în reducere și nu căutăm să modernizăm și ce avem? De ce exploatațiile din Marea Neagră au nevoie de sute de specialiști străini și universitățile din România nu pregătesc acele profesii?’, a mai spus Victor Negrescu în cadrul intervenției sale.

Cere elaborarea unor proiecte de cercetare

Acesta a atras atenția, totodată, că sectorul energiei din regiune trebuie să se coaguleze și să lucreze împreună pentru a-și apăra interesele, deoarece „nu există nicăieri un înger păzitor care să apere industria energetică din Est și din România”. Victor Negrescu a lucrat, la nivel european, pe o serie de subiecte legate de rolul României pe piața energiei. De asemenea, acesta vorbește  constant despre inovație și cercetare, industria energiei fiind un domeniu cheie în acest sens.

loading...
Loading...

Citește și

Sindicalistul Roșca: „Între 80-100 de salariați ai Carierei Roșiuța ies la pensie până în martie!”

Nelu Roșca, liderul Sindicatului Liber Cariera Roșiuța, a declarat ieri la un post de radio …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.