duminică , 23 februarie 2020 - 15:51

Evazionista de pe DN66. Afacerista Alioani, condamnată la închisoare

alioani-prisaca-002

Femeia de afaceri Carmen Alioani, cea care controla firma Sintalex SRL, a fost condamnată, ieri, de către Tribunalul Gorj la doi ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Firma afaceristei s-a lipit, ca subcontractant a unor companii importante româneşti şi străine, la câteva lucrări de amploare ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) printre care şi DN66, pe tronsonul Rovinari – Bumbeşti-Jiu, sprijinită de personaje influente din mediul politic local, dar şi de actuali sau foşti şefi în structuri ale statului.

Achitarea prejudiciului i-a adus suspendarea pedepsei

După opt luni de judecată, Tribunalul Gorj a condamnat-o, ieri, pe afacerista Carmen Alioani la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi şase luni de închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. După contopirea pedepselor, magistraţii au hotărât ca femeia de afaceri să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare, iar în final au dispus suspendarea condiţionată a acesteia pe un termen de încercare de doi ani.
Alături de Carmen Alioani a fost condamnat şi un om de afaceri spaniol, Eduard Martin Mato, care a ajutat-o să comită infracţiunile, acesta primind un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, fiind judecat pentru complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri.
Instanţa a hotărât condamnarea firmei Sintalex SRL la 10.000 de lei amendă penală, iar două utilaje ale acesteia şi două imobile ale afaceristei să rămână sub sechestru. De asemenea, Alioani şi omul de afaceri spaniol au fost obligaţi să plătească statului despăgubiri civile în cuantum de 232.658 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului statului, actualizat cu calculul accesoriilor.
În acest dosar femeia de afaceri a fost reținută pentru 24 de ore în aprilie 2013.

Despre legăturile lui Carmen Alioani cu lumea bună a Tg-Jiului…
…relaţiile de afaceri ale acesteia şi ale firmei Sintalex SRL, pe care o controlează, cu firme străine şi româneşti la lucrări de amploare ale CNADNR şi despre cine a ajutat-o pe afacerista evazionistă să se lipească la contractul cu Comsa SA Barcelona Sucursala Bucureşti pentru tronsonul Rovinari şi Bumbeşti-Jiu al DN66, dar şi cât a câştigat din acesta, în ediţia de mâine a GorjDOMINO.

Activitatea infracţională…

… a femeii de afaceri Carmen Alioani a fost descrisă de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj în actul de inculpare prin care a fost  trimisă în judecată, la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, pentru evaziune fiscală şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru un prejudiciu de 121.451 de lei.
Procurorii au stabilit că Societatea Sintalex SRL, administrată de drept de Eustaţiu Alioani, soţul femeii de afaceri, însă condusă de fapt de aceasta, a prestat ca subantreprenor pentru FCC Construcction SA Barcelona la tronsonul de drum Filiaşi-Rovinari, executând mai multe lucrări, singură sau împreună cu altă societate, Excavaţii EDJ SRL Braşov, care aparţinea cetăţeanului spaniol Eduard Martin Mato.
Relaţiile de afaceri dintre Sintalex şi Excavaţii EDJ au constat în închirierea unor utilaje şi prestări de diverse servicii în perioada 2009-2010, în cadrul contractului pe care firma lui Alioani îl avea încheiat cu FCC Construcction, operaţiunile financiare din acel interval de timp fiind înregistrate corect în contabilitate de către cele două SRL-uri.
La scurt timp însă după ce spaniolii de la FCC au recepţionat lucrările subantreprenorului Sintalex, între firma lui Carmen Alioani şi Excavaţii EDJ au fost făcute nişte tranzacţii fictive cu utilajele care lucraseră pe drumul Filiaşi-Rovinari. Mai precis, societatea deţinută de spaniolul Mato a emis documente fiscale de peste 500.000 de lei prin care atesta faptul că a vândut Sintalex SRL un tractor, o cisternă, un miniutilaj şi două buldoexcavatoare şi chiar a primit pentru acestea o parte din bani, adică peste 90.000 de lei pentru care firma din Braşov a eliberat documentele aferente.
Problema este că Excavaţii EDJ nu a deţinut niciodată acele utilaje şi nici nu a dispus de sumele necesare achiziţionării acestora, lucru recunoscut, ulterior, în faţa procurorilor de Eduard Martin Mato. Cetăţeanul spaniol le-a spus procurorilor că a întocmit documentele financiare la rugămintea fostei sale partenere de afaceri Carmen Alioani care l-a asigurat că n-o să fie probleme deoarece acele utilaje se aflau de ceva vreme în proprietatea firmei acesteia.
Mato ştia că afacerista deţinea utilajele încă din iulie 2009 pentru că tocmai el o anunţase pe afaceristă că spaniolii ce lucrau la acea vreme la drumul Filiaşi-Rovinari intenţionau să plece cu unul dintre buldoexcavatoarele sale. Afacerista a depus atunci plângere la poliţie şi a declarat că utilajele îi fuseseră lăsate, în contul unei datorii de aproape 320.000 de lei de către reprezentanţii unei firme SC FC Road Surfaces, tot a unor cetăţeni spanioli.
Potrivit probatoriului, oamenii legii au stabilit că scopul înregistrării facturilor şi chitanţelor fictive în evidenţele contabile ale Sintalex SRL a fost acela de a da o provenienţă aparent legală unor bunuri procurate din alte destinaţii şi de a genera în mod artificial cheltuieli şi TVA deductibile, ce au avut ca efect diminuarea profitului firmei.

Loading...

Citește și

PSD nu se poate decide, între „Cipriano Ronaldo” și „Adriano Neymar”, pe cine sacrifică în confruntarea cu „Messi” Romanescu! Gabriel Coica, candidatul ProRomânia la Primăria Tg-Jiu!

Pro România filiala Gorj a stabilit, joi, candidatul care va intra în cursa electorală pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.