duminică , 8 decembrie 2019 - 15:06

EXCLUSIV! Fost director al Diviziei Miniere, învinuit în dosarul „Masa caldă”. Vezi sumele colosale trecute, la cererea organelor de cercetare, în dreptul foştilor boşi ai mineritului!

colaj3

Unul dintre cele mai complexe dosare instrumentate de IPJ şi Parchetele din Gorj în ultimii ani se diluează după fiecare episod ce implică răspunsuri din partea experţilor cu privire la mecanismele prin care, spuneau anchetatorii, că a fost prejudiciat Complexul Energetic Oltenia, în dosarul, intitulat de presă, „Masa caldă”.
După ultimele verificări financiare, experţii au concluzionat că între 2009-2012, cheltuielile cu masa caldă, cumulate cu cele pentru funcţionarea cluburilor sportive ce ţineau de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) SA, s-au încadrat în cele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli alei fostei companii miniere, din anii respectivi. Potrivit unor surse, nici chiar valoarea contractului cadru pentru pregătirea mesei calde nu a fost depăşită, neexistând diferenţe între cuantumul acestuia şi contravaloarea meselor facturate, recepţionate şi decontate.

Vasile Ogârlaci, un nume nou în rândul suspecţilor

Din cei 43 de învinuiţi, foşti sau actuali şefi mai mici sau mai mari din cadrul exploatărilor miniere de la Motru, ori gospodari ai cantinelor, doar 16 sunt vizaţi direct, cap de listă fiind Daniel Burlan, ex-director general al fostei SNLO, secondat fiind de succesorul său în funcţie, Vasile Ogârlaci, primul şef al Sucursalei Diviziei Miniere (SDM), foşti şefi ai carierelor miniere, contabili şi alţi directori din mineritul motrean. Numai pentru aceştia organele de cercetare au cerut în mod expres calcularea valorii meselor servite de sportivii Clubului „Minerul” Motru la Cazare Cantine SA, însă şi aici a apărut o problemă: nu există nici un document – proces –verbal de recepţie a porţiilor de hrană caldă sau rece, ori facturi – care să ateste că sportivii au servit masa zilnic, acest aspecte reieşind doar din declaraţiile administratorilor cantinelor de la carierele miniere.
Mai mult, cei patru experţi desemnaţi în dosar nu au descoperit nici măcar o solicitare scrisă, din partea conducerilor exploatărilor miniere motrene către conducerea SNLO, sau, ulterior, a SDM, privind acordarea de mese sportivilor de la Clubul „Minerul” Motru.

Cine a mâncat 180 de mii de porţii de mâncare şi unde e prejudiciul?

Asupra multor chestiuni importante din dosar planează incertitudinea, ori un dosar de o asemenea anvergură şi cu un prejudiciu de 2,8 milioane de lei este diluat considerabil în situaţia în care elemente esenţiale rămân neelucidate.
Concret, experţii nu au putut preciza dacă cele 182.521 de porţii de mâncare au fost servite de către sportivi. Potrivit aceloraşi surse, specialiştii desemnaţi să efectueze expertiza au precizat că nu este cert că toate aceste mese au fost servite de către sportivi, dar au fost servite fără comenzi scrise, în mare parte sportivilor(!?), dar şi de către alte persoane pentru care Contractul Colectiv de Muncă nu prevedea acest lucru, şi cu ocazia diferitelor evenimente.
Conform surselor citate, răspunsurile experţilor la unele obiective formulate de fostul director al SNLO, Daniel Burlan, aruncă dosarul în aer, pentru că nu rezultă ca fosta companie minieră să fi fost prejudiciată. Opiniile specialiştilor au relevat faptul că, între 2009-2012, cheltuielile cu masa caldă, plus cele pentru funcţionarea cluburilor sportive s-au încadrat în cele prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli alei fostei SNLO, aferente acelor ani, iar contractul pentru masa caldă nu a fost depăşit, nefiind depistate diferenţe între valoarea acestuia şi contravaloarea meselor facturate, recepţionate şi decontate. În această situaţie, de unde rezultă prejudiciul?

Bomboana de pe coliva…

…acestui dosar e tot în cele 132 de pagini ale suplimentului la raportul de expertiză şi se referă la verificările anterioare privind masa caldă a minerilor. Potrivit unor note de constatare şi a unor procese-verbale de control, rezultă că nici un raport efectuat la carierele miniere, EMC şi ELCFU Motru, în perioada 2009-2013, nu a semnalat deficienţe în privinţa mesei calde până la cel efectuat de către Corpul de Control al CEO şi care a fost înaintat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj.
Totuşi, au fost calculate, la cererea organelor de cercetare penală, valorile meselor servite de sportivi pentru perioadele în care 16, din cei 43 de învinuiţi, deţineau funcţii de conducere în sectorul minier.
Astfel, în perioada cât Daniel Burlan a condus SNLO (ianuarie 2009-mai 2012) au fost acordate mese în valoare de 2,2 milioane de lei; cât Vasile Ogârlaci a fost directorul SDM (iunie 2012 – martie 2013), valoarea meselor a fost de 646.000 de lei; Creţan Vasile, şef Cariera Lupoaia şi director EMC Motru – 351.000 de lei; Vasile Râbu, director EMC – 604.000 de lei; Mircea Mezinca, director EMC – 562.000 de lei; Ion Dondera, director ELCFU şi director economic EMC – 1,1 milioane de lei; Nicolae Giuran, director ELCFU Motru – 157.000 de lei; Valentin Tatomir – 39.000 de lei; Florentin Gheorghescu, şef cariera Roşiuţa – 254.000 de lei, Mihai Caragea, şef Roşiuţa – 79.000 de lei; Daniel Olaru, contabil şef Roşiuţa – 128.000 de lei; Nicolae Stelescu, cont. şef Roşiuţa – 1,2 milioane de lei; Ion Ghiga, şef cariera Lupoaia şi şef Cariera Roşiuţa – 402.000 de lei; Ion Semenescu, şef Lupoaia – 40.000 de lei; Sorin Iovan, şef Lupoaia – 137.000 de lei; Liviu Giuranu, cont. şef Lupoaia – 1,2 milioane de lei.
Toţi aceştia sunt cercetaţi penal pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, alături de fostul şef al Cazare Cantine Motru SA, Alexandru Ciorecan.

loading...
Loading...

Citește și

Iată noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu! Cine ocupă funcțiile de director medical și director de îngrijiri

Medicul Nicoleta Simona Coleașă și asistentul medical Claudia Elena Motea a fost desemnate în funcțiile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: