EXCLUSIV! VILĂ de 1 MILION DE LEI, ÎN TÂRGU JIU. CE AVERI au strâns MEDICII din ”Rețeaua morții” din rețete medicale, internări și îngrijiri la domiciliu fictive!


Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi monitorizează, din iulie 2014, pe medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu ce deţin şi cabinete medicale private aflate în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj şi care raportează date false privind servicii medicale pe care nu le-au efectuat, dar pentru care încasează zeci de mii de lei, lunar, precum și pe cei care direcţionează pacienţii către firme de servicii medicale la domiciliu, pe care le controlează prin interpuşi și decontează, ulterior, fictiv astfel de îngrijiri.
Astfel, în dosarul în care, la începutul lunii noiembrie, au fost efectuate mai multe percheziții și în care sunt cercetate, pentru comiterea mai multor infracțiuni, doctorițele Mariana Găvănescu și Iuliana Fometescu, aflate, în prezent, sub control judiciar, nu este exclus să mai apară și numele altor medici din cadrul SJU.

Vila de un milion de lei

După doi ani de investigații, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au reușit să demonteze mecanismul infracțional prin care şefa Secţiei de Oncologie, Mariana Găvănescu și medicul șef Iuliana Fometescu, din cadrul aceleiași secții a SJU Târgu Jiu, au decontat fictiv, din bugetul CJAS, sute de mii de lei.
Astfel, Mariana Găvănescu este cercetată pentru comiterea infracțiunilor de înşelăciune în formă continuată, abuz în serviciu, conflict de interese și fals în declaraţii, întrucât, în perioada 2008 – 2016, a făcut internări fictive a unor persoane în cadrul Secţiei de Oncologie și tot fictiv a emis recomandări de îngrijiri medicale la domiciliu şi a direcţionat pacienţii către firma Ștefarimed SRL, pe care o controla, împreună cu soțul său, prin interpuşi, adică prin Lelia Victoria Vienescu, asistent medical principal în cadrul secției Oncologie și, ulterior, prin intermediul unei alte asistente, Marilena Cucu.
Potrivit procurorilor, societatea a decontat și încasat venituri substanţiale de la CJAS Gorj, deşi în multe situaţii serviciile medicale raportate nu au fost efectuate în realitate, în valoare totală de peste 600.000 de lei şi a înregistrat un profit de circa 300.000 de lei. Aceste venituri le-au permis soţilor Găvănescu să achiziţioneze, în anul 2011, un imobil, în Tg-Jiu, în valoare de peste 1.000.000 de lei, pe care doctorița Găvănescu a omis intenţionat să-l menţioneze în declaraţia de avere pentru a disimula veniturile obţinute fraudulos prin intermediul firmei.

Recomandări „în alb”

Medicul Iuliana Andreia Fometescu a folosit cam aceeași rețetă infracțională și este cercetată de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înşelăciune,complicitate la uz de fals, fals intelectual, toate în formă continuată și abuz în serviciu.
Conform anchetatorilor, acte de decontare în fals a unor servicii medicale de îngrijire la domiciliu, neefectuate au fost realizate şi prin intermediul firmei Paliativ Med SRL, administrată de Simona Crețu, asistenta şefă a Secţiei de Oncologie a S.J.U. Târgu Jiu, apropiată a medicului Mariana Găvănescu, dar despre care procurorii au indicii că este controlată, în fapt, de medicul Iuliana Fometescu.
În 2014, timp de opt luni de zile, CJAS Gorj a virat în conturile Paliativ Med suma de 46.575 lei, pentru serviciile medicale de îngrijiri la domiciliu, raportate ca efectuate, fiind identificate cazurile mai multor pacienţi pentru care societatea a raportat servicii care în fapt, nu au fost acordate persoanelor în cauză.
Procurorii au stabilit, de asemenea, că ”la sfârşitul fiecărei luni calendaristice sau la începutul lunii următoare, (Simona Crețu – n.r) îi solicită medicului oncolog Fometescu Iulia Andreia să reţină mai multe numere de înregistrare, din registrul de evidenţă al Ambulatoriului Integrat de Oncologie din cadrul SJU Tg-Jiu şi să parafeze recomandări „în alb” aferente acestor numere, care sunt înregistrate/completate retroactiv cu activităţi de îngrijire medicală la domiciliu fără ca pacienţii/beneficiarii consemnaţi sau aparţinătorii acestora să fi solicitat acest tip de servicii medicale”, se arată într-un document al anchetatorilor.

Decontările primite de CJAS, insuficienți pentru o activitate rentabilă

Conform anchetatorilor, firmele controlate de medicii Găvănescu și Fometescu nu realizau ciclul întreg de îngrijiri medicale de 21 de zile consecutive, ci numai o parte dintre acestea, având acordul bolnavilor sau aparţinătorilor acestora, astfel încât cadrele medicale să se deplaseze numai din trei în trei zile sau la mai multe zile la domiciliul pacientului. ”Demersul reprezentanţilor acestor firme este determinat de faptul că aceştia apreciază decontările primite de la CJAS Gorj, 50 lei/ zi, ca fiind insuficiente pentru derularea unei activităţi „rentabile”, în special dacă pacienţii au domiciliul sau locuiesc în afara orașului Târgu-Jiu”, se precizează în documentul Parchetului.

Loading...

Citește și

ISU Gorj, la bilanţ: Aproape 5000 de intervenţii SMURD în 2019

Reprezentanții ISU Gorj și-au prezentat bilanțul activității, pentru 2019. Din cele peste 7900 de situații …

Un comentariu

  1. Multumim celor care au votat ”Bicicleta la Tg.-Jiu”!
    Si celor care nu ne-au votat (am ieșit pe locul doi pe tara)
    http://itla.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiecte-inscrise-2016?domain_check=2&judet=&categorie=&cauta=&ajaxSearchProiecte=1#projects-filters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.