Factura la curent, MAI MARE. Bani în plus pentru certificatele verzi

retele-electrice_

Consumatorii casnici cu un consum mediu de electricitate vor plăti cu 60 de bani în plus pe lună pentru certificatele verzi, după ce legislaţia din domeniu va fi modificată, a declarat, joi, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Ministerul a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile şiaşteaptă puncte de vedere din spaţiul public până pe data de 4 noiembrie, potrivit Agerpres.

Studiu

Potrivit Corinei Popescu, Ministerul Energiei a comandat un studiu în urma căruia a venit cu aceste propuneri de modificări. „Odată cu studiul avem şi un model matematic. Am calculat astfel care va fi impactul în factura lunară (al modificărilor – n.r.). Pentru un consumator casnic cu un consum mediu, impactul va fi de 0,6 lei pe lună, iar, la un consumator mediu industrial, ajunge la 3,3 lei pe lună”, a precizat Popescu.

„Echilibru”

Ea a arătat că ministerul a căutat să stabilească un echilibru între subvenţiile primite de energia regenerabilă şicontribuţiile plătite de consumatorii finali. „Pentru că schema se închide la 31 decembrie 2016, deci nu vom mai avea (producători de energie regenerabilă – n.r.) nou intraţi în această schemă, am putut estima numărul de certificate verzi emise în perioada în care schema produce efecte, până în 2031, se împarte la numărul de ani, şi de aici rezultă un număr de certificate verzi care se vor tranzacţiona anual. Practic, se găseşte un echilibru pentru a da un suflu industriei regenerabile şi pentru a nu distruge consumatorul”, a explicat secretarul de stat.

Certificate verzi, gratis

Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.698 de MW la finele lunii august a acestui an, potrivit celor mai recente date centralizate de Transelectrica.Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de populaţie, în factura finală la electricitate.

loading…Loading...

Citește și

ARGUMENT privind crearea Centrului „Constantin Brâncuși” al Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu

Moștenirea artistică lăsată de Constantin Brâncuși a intrat în conștiința umanității ca unul dintre reperele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.